Η ζωή στη Γουχάν επιστρέφει, η Ευρώπη «ναυάγησε», οι ΗΠΑ στο έλεος της πανδημίας

Οι σημαντικότερες ειδήσεις από όλο τον κόσμο .Σταθερά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, καθώς και οι θάνατοι παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τουλάχιστον 81.250 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην πόλη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα. 
Η κινεζική πόλη τερμάτισε σήμερα, Τετάρτη 8/4 το καθεστώς lockdown που ίσχυε εδώ και πάνω από δυόμισι μήνες, παρόλο που σε μια μικρότερη πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας επιβλήθηκαν περιορισμοί στους κατοίκους εν μέσω ανησυχιών για δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Οι αξιωματούχοι της πόλης οργάνωσαν διάφορες εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών σταθμών και των εργοστασίων, ενώ η πόλη πλημμύρισε από φωτεινές επιγραφές «Hello Wuhan».
«Θα δω τους γονείς μου», δήλωσε η Γουάνγκ Γενσού στο Reuters, ενώ περίμενε στο τσεκ-ιν του αεροδρομίου Tianhe της Ουχάν, το οποίο άνοιξε και πάλι σήμερα. «Φυσικά μου λείπουν. Σταματήστε να με ρωτάτε γι’αυτό γιατί θα αρχίσω να κλαίω».

Νέα αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν σήμερα τα 400.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.
Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12.912 άνθρωποι και οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Το Σάββατο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 300.000 ενώ σήμερα ανέρχονται στις 401.166. Παρά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σταδιακά, ανά Πολιτεία, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας αναφέρονται σε καθημερινή βάση περίπου 1.000 νεκροί σε όλη τη χώρα.
60.000 νεκροί στην Ευρώπη
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% των θανάτων σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.
Μέχρι τις 19.15 σήμερα (ώρα Ελλάδας), οι νεκροί στην Ευρώπη ανέρχονταν στους 60.325 (σε σύνολο 762.625 κρουσμάτων). Σε παγκόσμιο επίπεδο, από την ασθένεια Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 84.435 άνθρωποι.
Η Ιταλία (17.669 θάνατοι) και η Ισπανία (14.555) είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και ακολουθούν η Γαλλία (10.328) και η Βρετανία (7.097), που σήμερα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

Σε υπαρξιακή κρίση η Ε.Ε. εν μέσω πανδημίας

Η μάχη ενάντια στον ιό συνεχίζεται και στην Ευρώπη, με φόντο την τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια των Ευρωπαίων τεχνοκρατών να δώσουν μια πειστική λύση που θα διατηρήσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Παράλληλα, πλήγμα στην αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της πανδημίας αποτελεί η παραίτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλό-Αμερικανού καθηγητή Μάουρο Φεράρι, ο οποίος αναφέρει ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη,  δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, χαρακτήρισε σήμερα «πολύ εύθραυστη» την «πρόοδο» της Γηραιάς Ηπείρου όσον αφορά τον ρυθμό μετάδοσης και τους θανάτους που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. «Το να πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε σε ένα τελικό σημείο θα ήταν επικίνδυνο. Ο ιός δεν αφήνει περιθώρια σφάλματος ή εφησυχασμού», τόνισε ο δρ Κλούγκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
«Οποιαδήποτε μετατόπιση της στρατηγικής μας, χαλάρωση του καθεστώτος απομόνωσης ή των μέτρων φυσικής απομάκρυνσης απαιτούν πολύ προσεκτική εξέταση», πρόσθεσε.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει για δεύτερη μέρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η προσωπική μάχη του Τζόνσον με τον Covid-19 έχει κλονίσει την κυβέρνηση, καθώς η Βρετανία διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdown και εισέρχεται στην πιο φονική φάση της πανδημίας, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, 6.159 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό και στη χώρα καταγράφονται 55.242 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Αφρική, η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος σε όλο τον κόσμο στον κόσμο, έχει τώρα τουλάχιστον 10.000 κρούσματα, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πραγματική έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Περισσότερα  από 1.700 κρούσματα καταγράφονται στη Νότια Αφρική, η οποία έχει ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία διαγνωστικών τεστ.
Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία καταγράφεται ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Τα κρούσματα αυξάνονται κατά περισσότερα από 3.000 την ημέρα, φθάνοντας τα 30.217 από τότε που επιβεβαιώθηκε το πρώτο πριν από τέσσερις εβδομάδες. Οι θάνατοι που αναφέρονται ωστόσο παραμένουν πολύ λιγότεροι από άλλες χώρες που πλήττονται (649 έως σήμερα).
Από χθες μέχρι σήμερα, το Μαλάουι, η Μαγαδασκάρη και το Μπενίν προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των χωρών όπου έχει σημειωθεί τουλάχιστον ένας θάνατος. Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του ιού (πληροφορίες: The Guardian, BBC, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ).https://left.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου