Η φετινή Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης για τα δικαιώματα και την υγεία του λαού

Σε εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη μίλησε ο Κ. ΠαρασκευάςΣυνεχίζονται οι περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς

Σε εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη μίλησε ο Κ. Παρασκευάς
Την ξεχωριστή σημασία της φετινής Πρωτομαγιάς, που το εργατικό κίνημα πρέπει να αξιοποιήσει για να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν και αυτήν την καπιταλιστική κρίση, που κράτος και εργοδοσία ετοιμάζονται να τους φορτώσουν στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, αναδεικνύουν οι περιοδείες που πραγματοποιούν στελέχη του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς αυτές τις μέρες. Χτες, με εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες συζήτησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο λεωφορείων στου Ρέντη, ενώ το εργοστάσιο χαρτοποιίας «ΑΙΓΙΣ» επισκέφθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ
Τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας στα λεωφορεία και τα αμαξοστάσια ανέδειξαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες μιλώντας με τον Κ. Παρασκευά. Οπως μεταφέρθηκε, δεν γίνονται απολυμάνσεις, ενώ ακόμα και τα λεωφορεία δεν απολυμαίνονται όταν μπαίνουν στα συνεργεία, αν και σε αυτά κάθε μέρα μπαίνουν χιλιάδες επιβάτες. Ακόμα δεν έχουν μπει διαχωριστικά στην καμπίνα του οδηγού, αφού, όπως ειπώθηκε, «αυτά κοστίζουν». Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήδη έχει προειδοποιήσει για τα «μειωμένα έσοδα», προαναγγέλλοντας νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των επιβατών.
Από την περιοδεία του Γ. Μαρίνου στο εργοστάσιο «Αιγίς»
Από την περιοδεία του Γ. Μαρίνου στο εργοστάσιο «Αιγίς»
Ο Κ. Παρασκευάς ξεκίνησε την ομιλία του στους εργαζόμενους κάνοντας αναφορά στην προσπάθεια της αστικής τάξης και της κυβέρνησης να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της νέας καπιταλιστικής κρίσης, σημειώνοντας ότι αυτό που θέλουν είναι, καλλιεργώντας το φόβο και αξιοποιώντας την πανδημία, να δώσουν ένα συντριπτικό χτύπημα στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων προκειμένου να έρθει η ανάκαμψη. «Ταυτόχρονα, επιχειρούν να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας. Παίρνουν αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της πανδημίας, που ήρθαν για να μείνουν μόνιμα», ανέφερε, δείχνοντας τις προθέσεις της εργοδοσίας.Οπότε, «το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι αν θα συμβιβαστεί ή αν θα περάσει στην αντεπίθεση», σημείωσε. Οπως εξήγησε, «η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης για τα δικαιώματα και την προστασία της υγείας του λαού. Εχει ουσιαστικό, επίκαιρο περιεχόμενο, όχι επετειακό. Επομένως, ούτε αναβάλλεται ούτε μετατίθεται, γιατί δεν αναβάλλεται η αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση των καπιταλιστών και της κυβέρνησης».
Χαρακτήρισε προσχηματικά τα όσα λέει η κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσει τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι η αντιπαράθεση με τα μέτρα της. «Κυβέρνηση και κεφάλαιο φοβούνται το μήνυμα των συνδικάτων και των εργαζομένων, το ότι δεν συναινούν στην πολιτική της, δεν παραιτούνται από τα δικαιώματά τους», ανέφερε. Δείχνοντας την υποκρισία της, σημείωσε ότι δεν τη φοβίζουν ο ιός και η μετάδοσή του. «Αν ενδιαφερόταν πραγματικά για την υγεία των εργαζομένων, δεν θα είχε τους υγειονομικούς χωρίς μάσκες, δεν θα είχε τους εργάτες στοιβαγμένους στα εργοστάσια και τα λεωφορεία, δεν θα είχε τους εμποροϋπαλλήλους χωρίς μέσα υγιεινής. Αν ήθελε να προστατέψει το λαό θα είχε πάρει πραγματικά μέτρα...».
Ο Κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, που ενόψει Πρωτομαγιάς τα στελέχη του κάνουν συστάσεις στους εργαζόμενους να περιμένουν τις επίσημες «ανακοινώσεις» και ότι πρέπει να «πάρουν μέτρα προστασίας», ενώ οι συνδικαλιστές του καταψήφισαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας τη διοργάνωση των συμβολικών κινητοποιήσεων.
«Τώρα έρχεται η στιγμή που ο κόσμος βλέπει τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος», σημείωσε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στις εικόνες από το εξωτερικό, με τους ομαδικούς τάφους στις ΗΠΑ, τους δεκάδες χιλιάδες που πεθαίνουν αβοήθητοι επειδή δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη σε όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι τα ίδια ισχύουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, είτε κυβερνούν φιλελεύθεροι, όπως στις ΗΠΑ, είτε σοσιαλδημοκράτες, π.χ. στη Σουηδία. Το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσει ο εργαζόμενος είναι ότι «στον καπιταλισμό η ζωή αντιμετωπίζεται σαν κόστος», ανέφερε, και απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου για το γεγονός ότι κανένα σύστημα Υγείας «δεν τα κατάφερε», υπογράμμισε ότι αυτό έγινε γιατί «όλα τα συστήματα Υγείας είναι καπιταλιστικά». Θύμισε ότι και στην Ελλάδα είχαν κλείσει νοσοκομεία τα προηγούμενα χρόνια από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση, κλίνες ΜΕΘ καταργήθηκαν στο όνομα του περιορισμού του «κόστους», και γι' αυτό η κυβέρνηση είπε στο λαό να κλειστεί σπίτι του, για να αντέξει το σύστημα Υγείας. Εξήγησε ότι η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση δεν γίνεται για να προστατευτεί η ζωή των εργαζομένων, αλλά για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων για τις μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία.
«Το ΚΚΕ σάς είπε πάντα την αλήθεια», είπε καταλήγοντας, και συνέχισε: «Κρατήστε το μυαλό καθαρό, την καρδιά ζεστή! Δυναμώστε την αλληλεγγύη. Φτιάξτε επιτροπές αγώνα σε όλα τα αμαξοστάσια, γιατί πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας, η αντίσταση, η διεκδίκηση μπροστά στη θύελλα που έρχεται. Καμιά παραχώρηση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Να έχουμε καθαρό ότι αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, δεν διορθώνεται, πρέπει να ανατραπεί».
Στο εργοστάσιο «ΑΙΓΙΣ»
Για τις τρέχουσες εξελίξεις εν μέσω πανδημίας συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοστασίου «ΑΙΓΙΣ» στο Βασιλικό Χαλκίδας ο Γ. Μαρίνος, ενώ είχε συνάντηση και με το επιχειρησιακό σωματείο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από την πλευρά των εργαζομένων εκφράστηκε η αγωνία για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς καθώς και για τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση και τα οποία «ήρθαν για να μείνουν», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Κατά την ομιλία του στους εργαζόμενους, ο Γ. Μαρίνος χαιρέτισε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών φορέων του προηγούμενου διαστήματος, με τις μέρες πανελλαδικής δράσης, όπως ήταν και η χτεσινή. «Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, με το σύνθημα "Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά"», ανέφερε και τόνισε ότι η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι μεγάλης σημασίας και επιβάλλεται να συνεχιστεί.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στον απαραίτητο εξοπλισμό, έγιναν περίπου 30 προσλήψεις νοσηλευτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ την τελευταία στιγμή προσπαθούν να στήσουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς γιατρούς με ανάλογη εμπειρία και ειδικότητα, χωρίς εξοπλισμό».
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, «για το δικαίωμά τους στη δουλειά, ενάντια στην τροπολογία - κόλαφο για τα δικαιώματά τους που πετσοκόβει μισθούς, Δώρα και επιδόματα που τα έχουν δουλέψει με το αίμα και τον ιδρώτα τους».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι «η επιδημία του κορονοϊού λειτούργησε ως καταλύτης για την εκδήλωσή της», κάτι για το οποίο το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αντιληφθούν ότι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν καλύτερα, σε ένα διαφορετικό οικονομικό σύστημα, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό», σημείωσε, μεταφέροντας το κάλεσμα πάλης για το σήμερα και το αύριο, για τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού.
Καταλήγοντας υπογράμμισε τη στήριξη στις «απεργιακές εκδηλώσεις των σωματείων την Παρασκευή στη Χαλκίδα και σε άλλες πόλεις της Στερεάς και όλης της χώρας, που, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά, εντείνοντας τη διεκδίκηση». Τόνισε δε ότι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους δεν είναι στις κινητοποιήσεις αλλά στους χώρους δουλειάς με τα ελλιπή μέτρα προστασίας.https://www.rizospastis.gr

Η λίστα ιστολογίων μου