Φυλάξου Convid -19, ο ΣΕΒ δίνει… μάχη εναντίον σου !

‘Όπως μας πληροφορεί με δελτίο τύπου ο ΣΕΒ «από τις πρώτες ημέρες της διασποράς του κορονοϊού συνεργάζεται με την Πολιτεία, προτείνοντας μέτρα και ρυθμίσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων μελών του, καθώς και των εργαζόμενων σε αυτές».
Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης καθώς και οι ενισχύσεις- παροχές στο κεφάλαιο έγιναν μετά από συνεννόηση μεταξύ τους, ο ΣΕΒ το επιβεβαιώνει.

Από την μία μείωση του μισθολογικού κόστους με την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας αλλά και την μονομερή ένταξη σε εκ περιτροπής εργασία για τους εργαζόμενους καθώς και μετάθεση της πληρωμής του Δώρου Πάσχα μέχρι 30/6. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό τόσο μέρους των ασφαλιστικών εισφορών όσο και της πληρωμής του Δώρου Πάσχα. Από την άλλη άμεσες κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις είτε με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δις είτε με εγγυήσεις του δημοσίου για δανειοδοτήσεις σε κεφάλαια κίνησης, είτε με εκπτώσεις και παρατάσεις στις ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές. Και έπεται συνέχεια όπως μας πληροφορούν κάθε τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στην ουσία της, η συνεργασία ΣΕΒ – κυβέρνησης ΝΔ, έχει στόχο να ρίξει τα βάρη της οικονομικής κρίσης, από την εξέλιξη της πανδημίας, στις πλάτες του εργαζόμενου λαού ενώ το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο να βγει με τις μικρότερες απώλειες ακόμα και με αύξηση των κερδών του. Πέρα από αυτό όμως τώρα καθορίζονται και οι όροι για την «επόμενη μέρα» καθώς τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα για τον ΣΕΒ και τη ντόπια αστική τάξη γενικότερα η πανδημία του Convid – 19 αποτελεί και μία ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές της ΕΕ και της ΕΚΤ για χαλάρωση της εποπτείας στα δημόσια οικονομικά έτσι ώστε να καταφέρει να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την δική τους κερδοφορία και την ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της.
Καθώς το ντόπιο κεφάλαιο και η αστική τάξη της χώρας έχει τεράστια αγάπη- ιστορικά αποδεδειγμένη - για την πατρίδα, στο δελτίο τύπου ο ΣΕΒ μας πληροφορεί ότι για τα μέλη του «ισχύει (παραφρασμένη) η περίφημη φράση του Προέδρου Κέννεντυ «δεν ρωτάμε μόνο τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για εμάς, αλλά κι εμείς για την πατρίδα». Και μαθαίνουμε ότι η «αγάπη για την πατρίδα» μέχρι στιγμής κοστολογείται στα 23.000.000 ευρώ σε χρήματα και σε είδος που έχουν προσφέρει επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ. Πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» η οποία από την μία προσφέρει δωρεάν διαφημιστική προβολή και από την άλλη ενισχύει το «κοινωνικό πρόσωπο» των καπιταλιστών με εξασφαλισμένες φορολογικές απαλλαγές.
Τώρα γιατί πολλές από αυτές τις «ευεργεσίες» των μελών του ΣΕΒ μας φέρνουν στο μυαλό όλον εκείνο τον «πακτωλό» των εκατομμύριων ευρώ που ανακοίνωναν μεγαλόσχημοι πλούσιοι και εκπρόσωποι του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην Γαλλία για την αποκατάσταση του καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο καμπαναριό της και ακόμη αναζητούνται ; Μάλλον πρέπει να οφείλεται στις καταγγελίες των γιατρών και των υγειονομικών για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία σε μέσα και προσωπικό για την πραγματική μάχη απέναντι στην πανδημία. Ίσως πάλι να οφείλεται στο γεγονός ότι η ντόπια αστική από την εποχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 μέχρι το σχέδιο Μάρσαλ και τα χρόνια των μνημονίων πρώτη της έγνοια αποτελούσε τι θα κερδίσει αυτή από το ξεπούλημα της χώρας και του λαού στους ξένους προστάτες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ένα έκτακτο γεγονός και δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευτούν απέναντι στους εργαζόμενους για μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των συστημάτων περίθαλψης και πρόληψης κάτι που θα ήταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την μέχρι τώρα πολιτική τους. Για αυτό τον λόγο από την μία ενισχύουν τον λεγόμενο εθελοντισμό της απλήρωτης εργασίας και από την άλλη πριμοδοτούν το κεφάλαιο να προβάλει τον «πατριωτισμό» του, πάντα με το αζημίωτο.
Μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους και όλο τον λαό από την απειλή του κορονοϊού για την υγεία, αποκαλύπτονται καθημερινά οι υπαίτιοι για την καταστροφή της ζωής του. Κεφάλαιο και κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία διαμορφώνουν τους όρους ενός σύγχρονου μεσαίωνα εργασίας και δικαιωμάτων. Το δηλώνουν απροκάλυπτα και προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν προσφορά για το «γενικό καλό» καθώς αισθάνονται ισχυροί και ισχυρίζονται ότι έχουν δήθεν την συναίνεση του λαού για αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν.
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία , όλος ο λαός θέλουμε να ζήσουμε αντιμετωπίζοντας τόσο την επέλαση της πανδημίας όσο και την επέλαση του συστήματος απέναντι στην υγεία , την ζωή και τα δικαιώματά μας. Δεν θα γίνουμε θυσία στον βωμό των δικών τους συμφερόντων αλλά θα παλέψουμε για να ανοίξει ο δικός μας δρόμος πάλης, ο δρόμος της οργάνωσης, της αντίστασης και της διεκδίκησης.
Γ.Α
#επιμένουμεδιεκδικούμε,https://www.stokokkino.gr/l

Η λίστα ιστολογίων μου