Ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά – Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά

Η Λέσβος, προνομιούχο νησί με καταπληκτική χλωρίδα και πανίδα, έχει την τύχη να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη την ευλογημένη φύση του, καθώς οι κάτοικοι της χιλιάδες χρόνια έδειξαν σεβασμό στον τόπο και στην κλίμακα των επεμβάσεων τους.
Το δυτικό τμήμα του νησιού μας, ένα σπάνιο γεωλογικό τοπίο, με το απολιθωμένο δάσος και όλη την μοναδική περιοχή που το περιβάλλει, δεν μπορεί να παραδοθεί στην ανάπτυξη εκατοντάδων ανεμογεννητριών.




Εκατόν πενήντα τρεις ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σ’ αυτές τις περιοχές. Κι ενώ η εγκατάσταση  των ανεμογεννητριών είναι εναλλακτική οικολογική παραγωγής ενέργειας, η ανάπτυξη βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών χωρίς κανένα σχεδιασμό,, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Οι ανεμογεννήτριες διαταράσσουν  την οικολογική ισορροπία των περιοχών και δημιουργούν  αξεπέραστα οικολογικά προβλήματα.
Μόνο και μόνο από τη διάνοιξη 97 χλμ νέων δρόμων πλάτους 6-8 μέτρων σε απάτητα βουνά, ειδικά για τις ανεμογεννήτριες, καταλαβαίνουμε την  αλλοίωση της περιοχής που θα επιφέρουν. Οι νέοι δρόμοι και οι τεράστιες εκσκαφές που θα χρειαστούν για όλες αυτές τις ανεμογεννήτριες θα πολλαπλασιάσουν τα φαινόμενα ερημοποίησης που ήδη είναι ορατά στη Δυτική Λέσβο.
Ποιος πιστεύει οι δεν θα επηρεαστούν από την κατασκευή αυτών των μεγαθήριων τα εκατοντάδες είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στη Δυτική Λέσβο και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες παρατηρητές της φύσης, τους birdwatchers, που επισκέπτονται το νησί μας μόνο για αυτά; Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών οι κάτοικοι του Σιγρίου, της Ερεσού, της Άντισσας  του Γαβαθά και ολων των γύρω χωριών και της υπόλοιπης Λέσβου. Οι μόνες που θα ωφεληθούν θα είναι οι εταιρίες που θα τις εγκαταστήσουν και οι οποίες αδιαφορούν για την καταστροφή που θα προκαλέσουν.
Το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ατυχώς, υπερψήφισε το 2012 την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, παρόλο που το σύνολο των υπηρεσιών ήταν κατά του έργου: το Μουσείο Απολιθωμένου δάσους Λέσβου, η αρχαιολογία, το Δασαρχείο, η Διεύθυνση γεωργίας, περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις. Δυστυχώς έως σήμερα, οι κάτοικοι της Λέσβου ουσιαστικά δεν έχουν ενημερωθεί για τις συνέπειες.
Για τους κατοίκους της Λέσβου και ειδικά των γύρω περιοχών η ζημιά  θα είναι πολύ μεγαλύτερη  από το όφελος. Και μη αναστρέψιμη καθώς το τοπίο θα διαταραχθεί οριστικά.  Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές μορφές ενεργείας που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως η γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά, οι μικρής κλίμακας ανεμογεννήτριες, η πρόταση για την εγκατάσταση ιβρυδικού σταθμού στην Ερεσό. Ο συνδυασμός όλων των μεθόδων θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μετά από είκοσι χρόνια χρήσης των ανεμογεννητριών το μόνο που θα μένει θα είναι οι σκελετοί τους και η καταστροφή που θα έχουν επιφέρει. Το βλέπουμε στην περιοχή της Κρατήγου στην Μυτιλήνη με τις παρατημένες κατεστραμμένες ανεμογεννήτριες που τα κουφάρια τους χάσκουν προκλητικά ως μνημείο της Ελληνικής κακοδιαχείρισης.
Τις τελευταίες μέρες είδαμε τους κατοίκους της Άνδρου και της Τήνου να ξεσηκώνονται εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Και προς το παρόν η εγκατάσταση σταμάτησε. Βλέπουμε όπου η κοινωνία αντιδρά, κάνουν πίσω. Το είδαμε και στο νησί μας και στην Χίο, όταν αντιδράσαμε στα κλειστά κέντρα φυλακές προσφύγων και μας έστειλαν τα ΜΑΤ. Ας είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες ώστε κανείς να μην διανοηθεί να επιχειρήσει να καταστρέψει την ομορφιά και την ισορροπία που το νησί μας διαθέτει.
Την Παρασκευή στην πλατεία Σαπφούς έγινε  εκδήλωση αφιερωμένη στην  Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος. Μίλησε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας και ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών Μυτιλήνης, Παναγιώτης Σταθόπουλος. Η πλατεία γέμισε.
Μουσική  έπαιξαν και τραγούδησαν η διαπολιτισμική ορχήστρα CANTAlaloun  και η πρωτοβουλία  καλλιτεχνών Μυτιλήνης.
Θα μας βρουν και πάλι απέναντι τους!https://infonewstime.wordpress.com/

Η λίστα ιστολογίων μου