Μπορεί οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα για λογαριασμό των χρυσοπληρωμένων από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη ΜΜΕ, να του φιλοτεχνούν το προφίλ του »Μεσσία», αλλά οι πραγματικές δημοσκοπήσεις ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης, γκρεμίζουν την εικόνα του επιτελικού κράτους που οραματίζεται ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας μια τελείως αντίθετη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Όπως δημοσιεύεται στον ιστότοπο jodi.graphics, το Eurofound, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, διεξήγαγε μέσα στον Απρίλη του 2020 έρευνα στις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να αποτυπώσει τις συνέπειες της κρίσης στην κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων.
Η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στην υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μετά την πανδημία.
Εδικότερα:
Ποσοστό ανθρώπων στους οποίους έγινε μείωση των ωρών εργασίας μέσα στην πανδημία
Εδώ βλέπουμε ακόμη μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 65% και να ακολουθείται από την Κύπρο (60.5%) και την Γαλλία (60%). Στον αντίποδα βλέπουμε την Σουηδία, την Φινλανδία και την Δανία.
Ικανοποίηση από την ζωή
Στην λίστα αυτή η Δανία έρχεται στην πρώτη θέση ενώ ακολουθείται από την Φινλανδία και την Ολλανδία, στην δεύτερη και τρίτη θέση (σκορ άνω του 7). Στον αντίποδα βρίσκεται η Κροατία, η Βουλγαρία και στην τελευταία θέση η Ελλάδα.
Ποσοστό εργαζομένων οι οποίοι ξεκίνησαν τηλε-εργασία ως αποτέλεσμα της πανδημίας
Εδώ βλέπουμε στις πρώτες θέσεις να βρίσκονται η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και στην τρίτη η Ολλανδία ενώ στην άλλη άκρη βρίσκονται η Κροατία, η Ελλάδα (προτελευταία θέση) και η Ρουμανία
Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης πριν τρεις μήνες και πρόβλεψη για τους επόμενους τρεις
Σχεδόν 1 στους 2 ερωτηθέντες στην Ελλάδα πιστεύει πως η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευσε σε σχέση με τρεις μήνες πριν (πράσινο χρώμα – αριστερά στήλη). Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη χειρότερη θέση, πίσω από Ουγγαρία, Κύπρο, Πολωνία και Βουλγαρία.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για τους επόμενους τρεις μήνες σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση (μπλε χρώμα – δεξιά στήλη) η Ελλάδα ανεβαίνει στην δεύτερη θέση πίσω από την Βουλγαρία.
Πηγή: jodi.graphics