Ποιος φοβάται το Tik Tok;

 

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει δύο προεδρικά διατάγματα, με βάση τα οποία θα απαγορευτεί κάθε συνεργασία-συναλλαγή οποιασδήποτε αμερικανικής επιχείρησης και οποιουδήποτε Αμερικανού πολίτη με τις εφαρμογές TikTok και WeChat, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη, ο 74χρονος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, προέβη στην υπογραφή των προαναφερθέντων διαταγμάτων, τα οποία δίνουν χρονικό περιθώριο 45 ημερών σε Αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να διακόψουν κάθε συναλλαγή με τις εν λόγω εφαρμογές, που ανήκουν σε Tencent Holdings και Bytedance αντίστοιχα. 

Ο Τραμπ, κατά την υπογραφή των διαταγμάτων, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει «επιθετική δράση» απέναντι στις συγκεκριμένες πλατφόρμες, με στόχο να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Τραμπ, και οι δύο εφαρμογές, προχωρούν στην υφαρπαγή και χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στις ΗΠΑ, για λογαριασμό του κινεζικού κράτους.

 

Βέβαια, τόσο η (γνωστή) ασταθής και ασαφής του στάση στο αναφερόμενο ζήτημα, όσο και οι υποψίες πως προσπαθεί να δημιουργήσει μια τεταμένη ατμόσφαιρα με στόχο την Κίνα, αποβλέποντας να παρουσιάσει το «πατριωτικό» του πρόσωπο τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η υπογραφή των συγκεκριμένων διαταγμάτων σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικά από την στιγμή που η εχθρική ρητορική απέναντι στην Κίνα αποτελούσε κεντρικό σημείο της προεκλογικής του ατζέντας και το 2016. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, πράγματι η εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών των ΗΠΑ βρίσκονται υπό τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Κάτι τέτοιο γίνεται ορατό τόσο με βάση την ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας, σχετικά με ενδεχόμενες παρεμβάσεις ξένων κρατών στις προεδρικές εκλογές του 2020 όσο και με όσα αναφέρει η Josephine Wolff στους New York Times: «Το 2015, Κινέζοι χάκερ έκλεψαν προσωπικά στοιχεία που ανήκουν σε περισσότερα από 21 εκατομμύρια άτομα από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επίσης, το 2017, μέλη του κινεζικού στρατού κατάφεραν να κλέψουν αρχεία που ανήκουν σε 145 εκατομμύρια Αμερικανούς από το αμερικανικό πιστωτικό γραφείο Equifax, σύμφωνα με κατηγορίες που υπέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα φέτος».

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει και πάλι η Wolff στο ίδιο άρθρο, «η άποψη ότι οι πληροφορίες είναι πιο ασφαλείς επειδή θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται από αμερικανικές εταιρείες είναι ακριβώς το λάθος συμπέρασμα». Η πρωτοφανής παρέμβαση λοιπόν του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με την αγορά της TIK-TOK από τη Microsoft, για την οποία γράφει αναλυτικά το WSWS, κινείται ως επί το πλείστον προς μια κατεύθυνση αμερικανικού πατριωτισμού, παρά προς μια κατεύθυνση της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των Αμερικάνων πολιτών, την στιγμή ειδικά που η διαχείριση τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων (Big Data) από «ελάχιστα χέρια», αποτελεί ήδη ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς γίνεται λόγος για αυθαιρεσίες των τεχνολογικών κολοσσών, με τις μνήμες του σκανδάλου της Cambridge Analytica να είναι ακόμα νωπές. 

 

Άλλωστε, όπως ορθά επισημαίνει ο Kevin Reed στο WSWS, «είναι γνωστό διεθνώς - κυρίως λόγω των εκθέσεων του Edward Snowden το 2013 - ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είναι η νούμερο ένα επιχείρηση ηλεκτρονικής παρακολούθησης στον κόσμο, συλλέγοντας δεδομένα για κάθε ένα άτομο στη γη». Βέβαια, οι επισημάνσεις του Reed, ενδεχομένως να μην ενδιαφέρουν καθόλου τον Τραμπ, ο οποίος παρακολουθώντας τη δημοτικότητα του να πέφτει ελέω της πανδημίας, εστιάζει σε κινήσεις εντυπωσιασμού οι οποίες έχουν έναν κοινό άξονα: την επίδειξη της αμερικανικής ισχύος. Μολονότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προαναφερθείσα ισχύς σχετίζεται με τεχνολογικά ζητήματα και όχι με οικονομικά, ο «αντίπαλος» είναι ο ίδιος: η Κίνα.

Όπως λοιπόν κατατοπιστικά αναφέρει ο Michael Schuman στο Atlantic συγκεκριμένα για το TikTok και τους «κινδύνους» που βλέπει σε αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ: «Το TikTok αποτελεί μέρος της απειλής της Κίνας: Η αιχμηρή υψηλή τεχνολογία του κομμουνιστικού καθεστώτος, διεισδύει βαθιά στην αμερικανική κοινωνία, κλέβει τα μυστικά της, παρακολουθεί τους πολίτες του και βοηθάει τους στόχους του Πεκίνου». 

Άσχετα με το κατά πόσο ο «κίνδυνος» αυτός ανταποκρίνεται σε οποιονδήποτε βαθμό στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Τραμπ, «οφείλει» (για επικοινωνιακούς λόγους) να διασφαλίσει και μια ακόμη κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Γίνεται λόγος φυσικά, για την κυριαρχία τους στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει και πάλι ο Schuman, «το Διαδίκτυο σήμερα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό, από αμερικανικές εταιρείες όπως η Alphabet, η Amazon και η Facebook, και το TikTok αποτελεί την πρώτη κινεζική εφαρμογή που πραγματικά εισέβαλε στην αμερικανική και παγκόσμια συνείδηση». 

Ο Τραμπ λοιπόν, υπογράφοντας τα δύο διατάγματα, αποπειράται να κερδίσει τις εντυπώσεις των ψηφοφόρων του, ως εκείνος ο οποίος διασφαλίζει τα οικονομικά και τεχνολογικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Βέβαια, όπως και στο οικονομικό κομμάτι, έτσι και στο τεχνολογικό, ο Τραμπ δεν προβαίνει σε ουσιαστικές ενέργειες, παρά μόνο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι ο αποκλεισμός των δύο κινεζικών εφαρμογών, πρακτικά δεν μπορεί να υποστηριχθεί δίχως τη σύμφωνη γνώμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών (οι οποίοι δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρο πως θα κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τραμπ), όσο και από την έλλειψη στοιχείων που χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του Προέδρου απέναντι στις συγκεκριμένες εφαρμογές, σχετικά με απειλή της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. 

Ενδεχομένως, η πιο περιεκτική και πλήρης περιγραφή του τρόπου με τον οποίο δρα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με αυτό το ζήτημα (άλλα και με τα υπόλοιπα) να πρέπει να αποδοθεί στον κωμικό Seth Meyers, ο οποίος ανέφερε μερικές μέρες πριν πως «ο Τραμπ δεν ξέρει τίποτα για το TikTok και δεν τον νοιάζει - απλά λέει τέτοια πράγματα γιατί είναι το αγαπημένο του πράγμα. Του αρέσει να στέκεται στο γκαζόν του Λευκού Οίκου δίπλα σε ένα γιγαντιαίο ελικόπτερο και να φωνάζει δηλώσεις δίχως νόημα στους δημοσιογράφους γιατί τον κάνει να νιώθει σαν να είναι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος και όχι μόνο κάποιος άψυχος τύπος που βρέθηκε τυχαία σε μια δουλειά που δεν είχε τα προσόντα να κάνει».https://tvxs.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου