Σύνοδος Κορυφής / Στοίχιση Μητσοτάκη πίσω από το nein στις κυρώσεις

 


Τις προχθεσινές διαρροές της γερμανικής κυβέρνησης ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει επισήμως θέμα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, στη σκιά του «φρένου» που «πάτησε» η καγκελαρία, απέφυγε να εκστομίσει τη λέξη «κυρώσεις» στο πλαίσιο των χθεσινών δημόσιων τοποθετήσεών του.

«Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της» επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπ’ αυτό το πρίσμα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «την ίδια συνέπεια να επιδείξει και ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες», μεταθέτοντας -εμμέσως πλην σαφώς- τις κυβερνητικές προσδοκίες για το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» προς την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έθεσε «τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με έκδοση της παράνομης Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλόριζου». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας».

Οι ίδιοι κύκλοι έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι «ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της  Άγκυρας».

Κατέβασμα του πήχη

Νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας -σε αντιδιαστολή με την προχθεσινή προαναγγελία του ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων»- περιορίστηκε πλέον να σημειώσει ότι «το ζήτημα των κυρώσεων είναι πάντα στο τραπέζι. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τέτοιου είδους κυρώσεων εναπόκειται στους ηγέτες».

Ερωτηθείς δε -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- για τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, που προσδιόρισε ως «κόκκινη γραμμή» τα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά τα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Ο Στ. Πέτσας -αναφερόμενος στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σημείωσε σε μικροπολιτικούς τόνους ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, χρειάζεται σοβαρότητα.  Όταν ο Αλ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα έχει σύνορα, ξαφνικά φτάνει στο άλλο άκρο και λέει 'να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια', τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων του ή των αιτιάσεών του».

Με αφορμή δε τις βολές της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αφορούν «τα 6 μίλια ως κόκκινης γραμμής», απάντησε ότι «έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής  Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε αυτά τα θέματα».https://www.avgi.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου