Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο η Amazon έχει προσλάβει την εταιρεία Pinkerton για να παρακολουθεί τους εργαζομένους και τις συνδικαλιστικές δραστηριότητές τους.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Black Friday και μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λόγω της κρισιμότητας της περιόδου για τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις, σε σχεδόν 15 χώρες[1] όπου λειτουργεί ή διαθέτει προμηθευτές η επιχείρηση, μέσω μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται #MakeAmazonPay. Η Amazon φημίζεται για τις άσχημες συνθήκες εργασίας και τους υπερβολικά χαμηλούς μισθούς και σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων να σέβεται το δικαίωμα συμμετοχής τους σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες.
Την ίδια στιγμή με δημοσίευμά του[2] ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Vice αποκαλύπτει ότι η Amazon προσέλαβε την διαβόητη εταιρεία ντετέκτιβ Pinkerton για να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες για τους εργαζομένους. Η Pinkerton είναι σήμερα θυγατρική της σουηδικής Securitas AB[3].
Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, όπως αναφέρει το Vice, οι αναλυτές της επιχείρησης κάνουν αναφορές με την ακριβή ημερομηνία, την ώρα , την τοποθεσία και τον αριθμό των συμμετεχόντων σε συναντήσεις για δραστηριότητες όπως "διανομή φυλλαδίων" και "απεργία". Επίσης παρακολουθείται στενά ο αριθμός των εργαζομένων που παρευρίσκονται σε συνδικαλιστικές συναντήσεις όπως και η έκφραση της δυσαρέσκειας των εργαζομένων για τις συνθήκες και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Η εταιρεία κατευθύνει επίσης στοχευμένες προσωπικές εκστρατείες δυσφήμισης κατά εκλεγμένων αντιπροσώπων.
Η Amazon αντιμετωπίζει το προσωπικό της, τα συνδικάτα και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα ως απειλή και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ιδιωτικότητα των εργαζομένων και την ικανότητά τους να προχωρούν σε συνδικαλιστική οργάνωση και συλλογικές διαπραγματεύσεις - και όχι μόνο στην Ευρώπη.
Μέχρι πρόσφατα, λίγα έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τις αντεργατικές πρωτοβουλίες[4] και στρατηγικές της Amazon - παρά τις επί σειρά ετών αναφορές για την αντίθεσή της στη συνδικαλιστική δραστηριότητα και τους ισχυρισμούς περί αντιποίνων εναντίον εργαζομένων που επιχειρούν να οργανωθούν στο συνδικάτο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2019 στις 30 Οκτωβρίου η Amazon κατασκόπευσε την απεργία στα κέντρα logistics και μεταφορέων στις εγκαταστάσεις του El Prat de Llobregat, στην επαρχία της Βαρκελώνης. Οι ντετέκτιβ κρυμμένοι κοντά στις πύλες των εγκαταστάσεων El Prat τη μέρα της απεργίας παρακολουθούσαν, φωτογράφησαν και σχολίασαν την στάση συνδικαλιστών, εργαζομένων και δημοσιογράφων[5]. Λίγες ημέρες αργότερα, τον Νοέμβριο, η Amazon χρησιμοποίησε την Pinkerton σε μια αποθήκη στην Πολωνία για να διερευνήσει έναν ισχυρισμό ότι η διοίκηση καθοδήγησε τους υποψηφίους για τις συνεντεύξεις εργασίας. Τώρα θα την χρησιμοποιήσει για την παρακολούθηση εργαζομένων σε διάφορες χώρες όπου η Amazon έχει τις αποθήκες της ή τα «κέντρα εκπλήρωσης»[6], όπως τα αποκαλεί η ίδια.
“Δεν της αρκεί της Amazon που καταχράται το κυρίαρχο μερίδιό της στην αγορά και διώκεται στην ΕΕ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων, τώρα εξάγει και αμερικανικές τακτικές του 19ου αιώνα για να συντρίψει τα συνδικάτα στην Ευρώπη”, δηλώνει η Christy Hoffman, γενική γραμματέας της UNI Global Union, στο Vice. “Είναι μια εταιρεία που αγνοεί το νόμο, κατασκοπεύει τους εργαζομένους και χρησιμοποιεί κάθε σελίδα του αμερικάνικου βιβλίου περί συντριβής των συνδικάτων για να αποσιωπήσει τις φωνές των εργαζομένων”.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο δηλωμένος σκοπός είναι να “επισημανθούν οι πιθανοί κίνδυνοι /απειλές που ενδέχεται να επηρεάσουν τις λειτουργίες της Amazon, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πελατών”. Για το λόγο αυτό η επιχείρηση συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των εργαζομένων και τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα. Η παρακολούθηση πηγαίνει βαθύτερα κατασκοπεύει τους υπαλλήλους της παρακολουθώντας τις δραστηριότητές τους στο Facebook και τους λογαριασμούς Instagram.
Η ιστοσελίδα Gizmodo αναφέρει[7] την υπάρξει ενός βίντεο 45 λεπτών το οποίο αποκαλύπτει την επιθετική τακτική της Amazon απέναντι στη προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Το βίντεο, κατά την ιστοσελίδα, παρέχει οδηγίες στους προϊστάμενους της αλυσίδας τροφίμων Whole Foods (ιδιοκτησίας Amazon) στο πως να ανακαλύπτουν και να παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητα.
“Δεν πιστεύουμε ότι τα συνδικάτα είναι προς το συμφέρον των πελατών μας, των μετόχων μας, ή το πιο σημαντικό, των συνεργατών μας. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο βασίζεται στην ταχύτητα, την καινοτομία και το πάθος (obsession)των πελατών - πράγματα που γενικά δεν συνδυάζονται (associated) με το συνδικάτο. Όταν παραβλέπουμε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια εργασίας όλων: τη δική σας, τη δική μου και των συνεργατών. ” αναφέρει ο δημιουργός του βίντεο σε κάποιο σημείο.
“Όπως κάθε άλλη υπεύθυνη επιχείρηση, διατηρούμε ένα επίπεδο ασφάλειας εντός των δραστηριοτήτων μας για να διατηρήσουμε τους υπαλλήλους, τα κτίρια και τα αποθέματά μας ασφαλή”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Amazon Lisa Levandowski στο Vice, και συνεχίζει “Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη μιας εσωτερικής ομάδας ερευνών που συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανάλογα με την περίπτωση, και …” βέβαια “ό, τι κάνουμε είναι σύμφωνο με τους τοπικούς νόμους και διεξάγεται με την πλήρη γνώση και υποστήριξη των τοπικών αρχών. Οποιαδήποτε προσπάθεια που δραματοποιεί αυτές τις ενέργειες ή υπονοεί ότι κάνουμε κάτι ασυνήθιστο ή λάθος είναι ανεύθυνη και λανθασμένη.”
Μόλις το 2018, χρησιμοποιήθηκε η Pinkerton για να διεισδύσει σε μια απεργία στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου ο εργοδότης προσέλαβε την εταιρεία για να παρέχει «υπηρεσίες ασφαλείας». Αρκετοί από τους απεργούς εργάτες κατέθεσαν πως κάποιος ή κάποιοι σαμποτάραν την περιουσία της εταιρείας. Κάτι για το οποίο ο εργοδότης επρόκειτο στη συνέχεια να κατηγορήσει τους εργαζομένους.
Η εταιρεία ντετέκτιβ Pinkerton χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από το βιομηχανικό κεφάλαιο στα τέλη του 19ου αιώνα για να προστατεύσει απεργοσπάστες, να κτυπήσει δραστηριότητες και διαμαρτυρίες των συνδικάτων και να σαμποτάρει περιουσιακά στοιχεία. Η εταιρεία απόχτησε άσχημη φήμη μετά την απεργία στο Homestead[8] της Πενσυλβανίας το 1892, όταν οι άντρες της Pinkerton πυροβόλησαν εργάτες που απεργούσαν σ’ ένα από τα χαλυβουργεία του καπιταλιστή Andrew Carnegie.
“Η απεργία ανεστάλη επίσημα χθες. Η νίκη μας είναι τώρα ολοκληρωτική και άκρως ικανοποιητική. Μην νομίζετε ότι θα έχουμε ποτέ σοβαρό εργατικό πρόβλημα ξανά ... ”[9], έγραψε στις 21 Νοέμβρη ο διευθυντής του εργοστασίου στον Andrew Carnegie μετά τη δολοφονία των εργατών από τους άντρες της Pinkerton και τη διακοπή της απεργίας.
Η βαρβαρότητα χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό και είναι γνώρισμα του κόσμου της επιτήρησης. Στον αγώνα για νέα μερίδια αγοράς, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο. Οι εργαζόμενοι θεωρούνται και πάλι ως αναλώσιμο που μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα. Τα ίδια μέσα και οι ίδιες τακτικές τότε και τώρα.
ΥΓ.
Το μουσικό έπος της απεργίας στο Homestead
Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια απεργιών τραγουδούσαν όχι μόνο για να δηλώσουν τις πεποιθήσεις και τους στόχους τους, αλλά και επειδή το τραγούδι βοηθούσε να δεθούν μεταξύ τους, να κρατηθούν ενωμένοι. Η απεργία στο Homestead το 1892 είχε τα δικά της τραγούδια, και η ιστορία της μπορεί να εντοπιστεί στους στίχους[10] των τεσσάρων τραγουδιών που ακολουθούν.
Το «The Homestead Strike» εξηγεί ότι οι προσπάθειες του Carnegie για «μείωση των μισθών μας» ήταν η βασική αιτία της απεργίας.
Το «The Fort That Frick Built» περιράφει τη μεταμόρφωση (με πρωτοβουλία της διεύθυνσης) του χαλυβουργείου την παραμονή της απεργίας σε φρούριο με φράχτες από συρματόπλεγμα.
Το «Father Was Killed by the Pinkerton Men» καταγράφει το θάνατο εννέα απεργών.
Και το "Song of a Strike", που γράφτηκε από τον George Swetnam, τιμά αναδρομικά το θάρρος των απεργών του Homestead να υπερασπιστούν τα σπίτια και τις δουλειές τους ενάντια στη συντριπτική δύναμη της Carnegie Steel Company και τους προσληφθέντες "ντετέκτιβ".
* Άρθρο του συνεργάτη μας άρθρου Κ.Κα., με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2020.https://antigeitonies3.blogspot.com/