Πανεπιστημιακή αστυνομία με το έτσι θέλω

 


Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιμένουν στην παρουσία πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα και στην αύξηση των μέτρων καταστολής (κάμερες, κάρτα εισόδου, κ.λπ.), ώστε να αποτραπεί (έτσι πιστεύουν) κάθε απόπειρα μαχητικών κινητοποιήσεων μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να φακελώνονται οι «θερμόαιμοι» και πιο δραστήριοι φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι.

Οι παλαιότεροι από εμάς θυμούνται ότι στη διάρκεια της χούντας στις εισόδους των πανεπιστημιακών κτιρίων ήταν μονίμως εγκατεστημένοι ασφαλίτες -ωσάν θυρωροί- που ήλεγχαν την είσοδο και έδιναν το σχετικό «ραπόρτο» στην ασφάλεια, ενώ έκαναν παρεμβάσεις και σε «ευεπίφορους» καθηγητές, να περνούν στα μαθήματα τα «καλά παιδιά» και τους κολλητούς της μπατσαρίας.

Βέβαια, σήμερα έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι πρακτικές αυτές δεν μπορούν να είναι τόσο ακραίες, αλλά να είναι σχετικά καλλυμμένες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οργανώνεται, καθώς διαβλέπει ότι στο μέλλον η τεράστια οικονομική και υγειονομική κρίση μπορούν να λειτουργήσουν ως πυροκροτητές μαζικών διεκδικητικών κινημάτων γενικά στην εργαζόμενη κοινωνία, που θα έχουν την αντανάκλασή τους και στην πιο «ζωηρή» νεολαία στα Πανεπιστήμια.

Γι’ αυτό έβαλε μπροστά και πάλι την Κεραμέως να προωθήσει το αρχικό σχέδιο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων ακόμη και τις χλιαρές αντιδράσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Θυμίζουμε ότι οι Πρυτάνεις πρότειναν «οργάνωση σε νέες βάσεις της πανεπιστημιακής φύλαξης», που να «υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο», ενώ περισσότερο ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν κατά της «αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας», θεωρώντας ότι «το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές».

Στις 8 του Δεκέμβρη, λοιπόν, Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν στις Πρυτανικές Αρχές και στους αστογραφειοκράτες της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) το σχέδιο της κυβέρνησης.

Το σχέδιο, λέει, θα είναι «σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στη πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019». Αυτό τα λέει όλα, καθώς γνωρίζουμε το όργιο κατασταλτικής βίας από τους μπάτσους και μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, καταπατώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και πέριξ αυτών (βλέπε ΑΣΟΕΕ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρείς άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου».

Κολλημμένος στο δόγμα «πάταξη της βίας και ανομίας», που υπηρετεί την ένταση της κατασταλτικής του πολιτικής στους πανεπιστημιακούς χώρους, ο Μητσοτάκης εμμένει στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας (ειδική Ομάδα), αλλά και στην ενίσχυση του πειθαρχικού και ποινικού Δικαίου με νέες κατασταλτικές διατάξεις, θεωρώντας ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν αρκεί (π.χ. να γίνουν πράξη οι πειθαρχικές ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών για τη μη έγκαιρη κλήση και ενημέρωση των αρμοδίων δημοσίων οργάνων).

Τις προτάσεις Μητσοτάκη-Κεραμέως ανέλαβε στη συνέχεια να μας παρουσιάσει το φιλοκυβερνητικό «Βήμα», με άρθρο του γνωστού Λαμπρόπουλου.

Χίλιοι περίπου αστυνομικοί με ειδική στολή «που δεν θα φέρουν τελικώς όπλα» (σ.σ. αυτό δα έλειπε, θα ήταν πολύ κραυγαλέο στις σημερινές συνθήκες και θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις), θα εγκατασταθούν καταρχάς «πιλοτικά» από τον Μάιο-Ιούνιο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, την ΑΣΟΕΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με στόχο, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, το σχέδιο να είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλα τα Πανεπιστήμια.

«Σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα στεγάζεται και ‘’τμήμα’’ της εν λόγω ομάδας ασφαλείας. Επιπλέον σε πολλούς δημόσιους πανεπιστημιακούς χώρους ή εργαστήρια και τμήματα όπου υπάρχει ευαίσθητος εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σύντομα σύστημα καμερών που θα δίνει εικόνα σε κεντρικό ‘’control room’’ που θα ελέγχεται από τους αστυνομικούς». Η δύναμη «θα υπάγεται ιεραρχικά και από πλευράς πειθαρχικού ελέγχου στην ΕΛ.ΑΣ».

Για να είναι το σχέδιο πιο εύπεπτο από το πανεπιστημιακό κατεστημένο, αναφέρεται ότι «η αστυνομική δύναμη θα συντονίζει τη δράση της με τη συνεργασία του αντιπρύτανη κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος που θα επιλεγεί με αυτή ακριβώς την ιδιότητα ‘’συνδέσμου’’ και καθοδηγητή των αρχών ασφαλείας».

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η «ειδική Ομάδα» θα είναι παρακλάδι της ΕΛ.ΑΣ. Ο αντιπρύτανης με τα ειδικά καθήκοντα «συνδέσμου και καθοδηγητή» -του παρακατιανού ρουφιάνου, δηλαδή- θα είναι απλώς ο «φερετζές».

Σύμφωνα επίσης με το «Βήμα», «οι αστυνομικοί που θα υπηρετούν στην εν λόγω υπηρεσία… θα λάβουν την εκπαίδευση που ακολουθούν οι ειδικοί φρουροί αλλά θα παρακολουθήσουν περαιτέρω μαθήματα για τρόπο συμπεριφοράς και χειρισμού περιστατικών με φοιτητές. Και αυτό προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες εντάσεις. Οι αστυνομικοί θα φέρουν ράβδους, χειροπέδες και θα επεμβαίνουν σε αδικήματα ‘’αυτόφωρου’’ χαρακτήρα, όπως κλοπές, ληστείες κ.λπ.».

Τα περί «κλοπών» και «ληστειών» λέγονται για ξεκάρφωμα. Ο στόχος θα είναι άλλος: οι ανυπότακτοι φοιτητές και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των ΑΕΙ. (Ολες οι εμφάσεις δικές μας).

Γιούλα Γκεσούλη,https://eksegersi.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου