Βερολίνο: Διεθνιστική αλληλεγγύη Τούρκων και Ελλήνων… «εκτός έδρας»!

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, όταν μέλη της ελληνικής συλλογικότητας Reakt βρέθηκαν στο πλευρό της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στο πανεπιστήμιο Bogazici στην Τουρκία. Για μια ακόμα φορά το μήνυμα ακούστηκε δυνατά: Η διεθνιστική αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα!

Το Πριν ζήτησε από αγωνιστές/στριες από την Τουρκία και την Ελλάδα να γράψουν για τις αιτίες που τους κινητοποιούν και τους φέρνουν να παλεύουν δίπλα-δίπλα.

Sena Narin,
Rumeysa Aydemir, μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

«Όποιοι δεν κινούνται, δεν καταλαβαίνουν τις αλυσίδες τους», Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Το Πανεπιστήμιο Bogazici είναι από τα πανεπιστήμια με το μεγαλύτερο κύρος στην Τουρκία λόγω του πλουραλιστικού του περιβάλλοντος, που επιτρέπει στα μέλη του να είναι ο εαυτός τους και να εκφράζουν τις ιδέες τους υπό την προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Οι προηγούμενοι πρυτάνεις επιλέγονταν μέσω εκλογών από τα ίδια τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και αυτό αποτελούσε κεκτημένο και παράδοση του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Ωστόσο, στις αρχές του 2021 διορίστηκε από την κυβέρνηση ως πρύτανης ο φιλοκυβερνητικός Melih Bulu παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η σημερινή τουρκική κυβέρνηση αγνόησε την αυτονομία των πανεπιστημίων στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι αυτή η δράση της κυβέρνησης έγινε με σκοπό τον σφετερισμό του πανεπιστημίου από το AKP. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Melih Bulu έχει πραγματοποιήσει πλήθος αυταρχικών ενεργειών, όπως την απαγόρευση λειτουργίας της φοιτητικής ομάδας για LGBTQIA+ ζητήματα και το άνοιγμα δύο νέων σχολών σε μια νύχτα χωρίς να ενημερώσει κανένα μέλος του πανεπιστημίου.

Γι αυτόν τον λόγο, οι απόφοιτοι του Bogazici και αλληλέγγυοι στηρίζουν την αντίσταση και τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στο πανεπιστήμιο, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις που διοργανώνονται σε πλήθος πόλεων σε όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές, από το Πανεπιστήμιο Bogazici αλλά και από άλλα πανεπιστήμια της Τουρκίας που υποστηρίζουν αυτές τις διαμαρτυρίες, αντιμετώπισαν την αστυνομική βία και βασανίστηκαν. Έντεκα φοιτητές συνελήφθησαν και περισσότεροι από 1.000 φοιτητές και υποστηρικτές προσήχθησαν, ενώ περισσότεροι από 30 άνθρωποι τέθηκαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 100 ημέρες αντίστασης. Ως Berlin Bogazici Solidarity, δείχνουμε την υποστήριξή μας στους φοιτητές στην Τουρκία, που διαμαρτύρονται για όλες τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις κάθε Σάββατο σε διάφορα σημεία του Βερολίνου.

Ολοκληρώσαμε τη 14η εβδομάδα αντίστασης μας στο Βερολίνο, ως μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες που είναι ενάντια στο παρόν αυταρχικό φασιστικό καθεστώς και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.

Παρόλο που οι κινητοποιήσεις μας ξεκίνησαν με αφορμή τον διορισμένο φιλοκυβερνητικό πρύτανη, εξελίχθηκαν σε κινητοποιήσεις ενάντια σε όλες τις παραβιάσεις κατά της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των LGBTQIA +, των γυναικών και της μακροχρόνιας καταπίεσης μειονοτικών ομάδων στην Τουρκία όπως Κούρδοι, Αρμένιοι, Έλληνες κ.α.

Γι’ αυτό συμπορευόμαστε και με άλλες συλλογικότητες στο Βερολίνο εκφράζοντας την αντίθεσή μας σε παρόμοιες παραβιάσεις που συμβαίνουν παγκόσμια. Τέτοιου είδους κοινές δράσεις θεωρούμε ότι αποτελούν ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της αλληλεγγύης με κάθε λαό που υποφέρει. Αυτό γίνεται ήδη με ελληνικές συλλογικότητες και οργανώσεις στο Βερολίνο και στην Ελλάδα, διότι γνωρίζουμε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα κάνοντας χρήση πρωτοφανούς αστυνομικής βίας και ψηφίζοντας έναν νόμο που ορίζει την δημιουργία «πανεπιστημιακής αστυνομίας». Είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό να οικοδομήσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη μας.

Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας, τη δύναμή μας και την αγάπη μας στους φοιτητές στην Ελλάδα!

Χρήστος Χρήστου μέλος Reakt,
Νίκος Κορδαλής μέλος ΝΑΡ και Reakt

Στη συλλογικότητα Reakt, συμμετέχουμε άτομα ανένταχτα και οργανωμένα στο πλαίσιο του κοινού μας αγώνα κατά της κρατικής αυθαιρεσίας. Μπορεί το έναυσμα της δράσης μας ως συλλογικότητα να ήταν τα περιστατικά ακραίας αστυνομικής καταστολής που παρατηρήθηκαν στον ελλαδικό χώρο, όμως δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η κρατική καταστολή είναι ένα διεθνές φαινόμενο.

Για αυτό το λόγο, η συνάντησή μας με την συλλογικότητα Berlin Boğaziçi σηματοδότησε την αρχή μια νέας ενθαρρυντικής πρωτοβουλίας, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα της οργάνωσης κοινών δράσεων καθώς και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών. Αυτή η κοινή δράση καθίσταται αναγκαία από την ομοιότητα των καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε.

Στην Τουρκία όπως και στην Ελλάδα μπορούμε να παρατηρήσουμε την τρομακτική προσπάθεια των κυβερνήσεων να καταπιέσουν το φοιτητικό κίνημα και να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης.

Για αυτό το λόγο και στις δύο χώρες κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί η αστυνομία μέσα στο πανεπιστημιακό χώρο. Μία απέλπιδα και ειδεχθή προσπάθεια να ανατραπεί η ροή της ιστορίας. Η κριτική σκέψη του ακαδημαϊκού χώρου και οι προσδοκίες της νέας γενιάς βρίσκονται αντιμέτωπες με τους σχεδιασμούς ενός κρατικού μηχανισμού που έχει μάθει να βασίζεται στον εθνικισμό και την αυθαιρεσία.

Ο αναχρονισμός των δύο κυβερνήσεων επιβεβαιώνεται και από τη χυδαία στοχοποίηση των μελών της LGBTIQ+ και φεμινιστικής κοινότητας που αγωνίζονται για ελευθερία και ισότητα. Η ποταπή ιδεολογία τους, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς την κατασκευή ενός εχθρικού παραμορφωτικού ειδώλου. Αντιπαλεύουμε την αδιαλλαξία, την ιδεολογία του μίσους και κάθε μορφής ρατσισμού. Προτάσσουμε τους κοινούς μας αγώνες για έναν κόσμο αλληλεγγύης, ελευθερίας και ειρήνης.https://prin.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου