Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά πως η ελληνική άρχουσα τάξη αντιμετωπίζει σταθερά τις όποιες γεωπολιτικές ανατροπές και τα νέα προσφυγικά ρεύματα υπό το πρίσμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, διατηρώντας και ενισχύοντας το γνωστό μοντέλο: των ιερών συνόρων, της δουλικής υποταγής στην Ευρώπη-Φρούριο και της συντριβής των δημοκρατικών δικαιωμάτων των προσφύγων – όπως και των μεταναστών και των ντόπιων εργαζομένων και νεολαίων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι βλέπουμε μια διαρκή επανάληψη του ίδιου σκηνικού…
Όποια κι αν είναι η αιτία, η απάντηση του συστήματος και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πάντα η ίδια: παραπάνω αστυνομία, παραπάνω καταστολή, παραπάνω «ασφάλεια» και γιγάντωση των αντίστοιχων κρατικών μηχανισμών.
Για του λόγου του αληθές αρκεί να δούμε πως αντιμετωπίζεται πρακτικά το ενδεχόμενο νέων ροών Αφγανών προσφύγων.
Ο φράχτης στον Έβρο
Τα κυβερνητικά στελέχη αυτήν την περίοδο φωτογραφίζονται ανελλιπώς μπροστά στον φράχτη του Έβρου, που επί των ημερών τους έφτασε τα 40 χιλιόμετρα μήκος. Ενώ οι τρομακτικές περιγραφές για τα «απαραβίαστα σύνορα» δίνουν και παίρνουν: τα κομμάτια χάλυβα ύψους 5 μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν στον φράχτη, το αντι-αναρριχητικό πλέγμα με προεξοχές και σιδερένια αγκάθια, τη συνεχή επιτήρηση με drones, την πυκνή τοποθέτηση θερμικών καμερών που μπορούν να καταγράφουν κινήσεις τη νύχτα αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο Τουρκικό έδαφος, το ηχητικό κανόνι που μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ιδιαίτερα στα αυτιά των παιδιών των προσφύγων, τις συνεχείς προσλήψεις εκατοντάδων συνοριοφυλάκων και για τις ενισχυμένες κοινές περιπολίες στρατού-αστυνομίας. 1
Φυσικά όλα αυτά έχουν πληρωθεί πανάκριβα χωρίς καμιά αναστολή. Οι αναστολές εμφανίζονται μόνο όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον…
Ποινικοποίηση της αλληλεγγύης
Κι επειδή οι οργανώσεις διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο παρα-έγιναν ενοχλητικές για την κυβέρνηση –όχι μόνο με το έργο τους, αλλά κυρίως με τις δεκάδες καταγγελίες και τεκμήρια (βίντεο και συνεντεύξεις προσφύγων), που επιβεβαιώνουν τις παράνομες απελάσεις/επαναπροωθήσεις που οργανώνει το Λιμενικό σώμα, υπό την πλήρη ανοχή αν όχι συνεργασία της Frontex– η λύση βρέθηκε με τη στοχοποίηση και την πλήρη παρεμπόδιση τους.
Ενόψει των πιθανά αυξημένων ροών Αφγανών προσφύγων κι από την θάλασσα, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες απελάσεων που θα ψηφιστεί στην Βουλή την Παρασκευή 3/9 το άρθρο 40 που επιβάλει στις οργανώσεις διάσωσης:
«να ενεργούν υπό τις εντολές και οδηγίες των λιμενικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκ των προτέρων συμπεριληφθεί στα Τοπικά Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης των Λιμενικών Αρχών για περιστατικά έρευνας-διάσωσης και ότι δεν έχουν εκτελέσει οποιονδήποτε πλου προς παροχή συνδρομής χωρίς την προηγούμενη έγκριση ενεργοποίησής τους από την αρμόδια λιμενική αρχή». 2
Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, αφού προφανώς το Λιμενικό απλά θα αρνείται να εγκρίνει οποιαδήποτε μη δική του επιχείρηση διάσωσης! Οι ποινές για τους «παραβάτες» σκληρές: φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 2.000 ευρώ αν δρα κάποιος μόνος του και 12.000 ευρώ αν δρα ως οργάνωση/φορέας!
Είμαστε σίγουροι πως με αυτά και με αυτά η ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορεί να χαίρεται, καθώς οι πολιτικές της εφαρμόζονται με απόλυτη συνέπεια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…
Συνέχιση απελάσεων προς το Αφγανιστάν
Τι κι αν γέμισαν οι οθόνες μας με σκηνές από το βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Καμπούλ ή με μανάδες που πέρναγαν τα μωρά τους πάνω από τα συρματοπλέγματα για να σωθούν, τι κι αν ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) να:
«απαγορευθούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλα τμήματα της χώρας». 3
Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε με άλλα πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο) να ζητήσει με επίσημη επιστολή της στις 5 Αυγούστου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχιστούν κανονικά οι απελάσεις Αφγανών, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί, μη δίνοντας δεκάρα για την ίδια τους τη ζωή! Με τα δικά τους λόγια:
«Η διακοπή των επιστροφών στέλνει το λάθος μήνυμα και είναι πιθανό να δώσει κίνητρο σε ακόμα περισσότερους Αφγανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την Ε.Ε…. Γι’ αυτό προτρέπουμε εσάς και τις ομάδες σας … να εντατικοποιήσετε τις συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση για το πως οι επιστροφές στο Αφγανιστάν μπορούν να συνεχιστούν τους ερχόμενους μήνες»! 4
Ενώ ήδη από τον περασμένο Ιούνη η κυβέρνηση είχε επίσημα ανακηρύξει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία, ώστε να πολλαπλασιάσει τις απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου από Αφγανούς, Σύριους, Σομαλούς, Πακιστανούς και Μπαγκλαντέζους, ως «καταχρηστικές», καθώς σύμφωνα με τη ΝΔ αφού η Τουρκία είναι «ασφαλής» κακώς έρχονται στην Ελλάδα.
Η λέξη «αποκρουστικές» είναι πολύ μικρή για να περιγράψει αυτές τις πολιτικές επιλογές.
Που βρίσκεται το «ξέφραγο αμπέλι»;
Ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, χρησιμοποίησε πολλές φορές στις δηλώσεις του το γνωστό επικοινωνιακό επιχείρημα περί «ξέφραγου αμπελιού»…
Βέβαια ούτε αυτός, ούτε το κόμμα του, ούτε οι άλλοι εκπρόσωποι του συστήματος, είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα να συμμαχήσουν με το διεθνές κατεστημένο για να μετατρέψουν δυό δεκαετίες τώρα το Αφγανιστάν στο «ξέφραγο αμπέλι» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Ένα «ξέφραγο αμπέλι» στο οποίο αλώνισαν, παρέχοντας στρατιωτική ή άλλη βοήθεια στην επέμβαση των ΗΠΑ, 136 χώρες! Ανάμεσα τους και η Ελλάδα που διατήρησε την παρουσία 3.200 στρατιωτών για 10 χρόνια. Προκαλώντας τελικά ένα από τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων στην ιστορία! Ήδη το Αφγανιστάν, προ των τελευταίων εξελίξεων, ήταν η 3η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες παγκόσμια. 6
Θα είχε πάντως πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο κόστισε η ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν…
Εδώ Αφγανοί πρόσφυγες, εκεί Αφγανοί πρόσφυγες, που είναι οι Αφγανοί πρόσφυγες;
Οι αναφορές στο «ξέφραγο αμπέλι» ή στις «μέρες του 2015» δεν είναι καθόλου τυχαίες. Μαζί με την τρομοκρατία των αριθμών, αποτελούν επανάληψη της παραδοσιακής ακροδεξιάς ρητορίας, που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και τα καταγεγραμμένα στοιχεία. 7 Έτσι:
- Στις αρχές του 2021, πριν τη νίκη των Ταλιμπάν, τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί ήταν εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους την χώρα.
- Η μεγάλη πλειοψηφία των Αφγανών προσφύγων στο παρελθόν δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα, στην Ε.Ε. ή στη Δύση.
- Το Πακιστάν, που μοιράζεται με το Αφγανιστάν σύνορα μήκους 2.640 χιλιομέτρων, απορρόφησε τον μεγαλύτερο αριθμό Αφγανών προσφύγων, παρόλο που δεν έχει συνυπογράψει καμιά Διεθνή Συνθήκη για τους Πρόσφυγες. Τον Απρίλιο του 2021 ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 1,4 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες παραμένουν στο Πακιστάν.
- Το Ιράν φιλοξενεί 800.000 καταγραμμένους Αφγανούς πρόσφυγες.
- Η Τουρκία, η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, με περισσότερους από 3,8 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, έχει καταγράψει 116.000 Αφγανούς που ζητούν άσυλο.
Το συμπέρασμα είναι πως, όπως και στο παρελθόν, οι περισσότεροι Αφγανοί που θα μπορέσουν να φύγουν δεν θα το κάνουν με αεροπλάνα αλλά με τα πόδια προς το Πακιστάν και το Ιράν.
Ε.Ε.: Όλα τα κουμάσια έχουν την ίδια μούρη
Όσο κατακάθεται η σκόνη αποκαλύπτεται και το βρώμικο αλισβερίσι που κάνουν οι ευρωπαίοι καπιταλιστές με το καθεστώς στο Πακιστάν και στο Ιράν για να κρατηθούν οι πρόσφυγες εκεί ακριβώς που βρίσκονται παγιδευμένοι.
Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ του «Guardian» ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να βρει την ευκαιρία για να στήσει εξωχώρια κέντρα ταυτοποίησης Αφγανών αιτούντων άσυλο, σε Πακιστάν και Τουρκία, για να τους ξεπετά πιο εύκολα, χωρίς πιθανές αντιδράσεις από κινήματα αλληλεγγύης στη Βρετανία και διεθνώς.
Οσονούπω το αλισβερίσι θα γίνει απευθείας και με τους Ταλιμπάν.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, μετά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 31/8:
«Προτεραιότητά μας είναι οι Αφγανοί να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και θα τους υποστηρίξουμε γι’ αυτό». 8
Αλληλεγγύη στους Αφγανούς πρόσφυγες
Εμείς από την μεριά μας δεν αλλάζουμε το στρατόπεδο που έχουμε διαλέξει: αυτό των προσφύγων, των ντόπιων εργαζομένων και των νεολαίων και των κινημάτων ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον ρατσισμό. Παλεύουμε για να υιοθετηθούν μαζικά τα παρακάτω αιτήματα:
- Ακύρωση όλων των απελάσεων Αφγανών προσφύγων.
- Άσυλο ή καθεστώς διεθνούς προστασίας σε όλους τους Αφγανούς αιτητές ασύλου που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.
- Κατάργηση της επαίσχυντης Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας (με βάση την οποία η Τουρκία πληρώνεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να κρατάει πρόσφυγες στο έδαφός της ώστε να μην μετακινούνται στην Ευρώπη).
- Κανένα παρόμοιο αλισβερίσι στην πλάτη των προσφύγων με τα καθεστώτα του Πακιστάν, του Ιράν και των Ταλιμπάν.
- Φτάνει πια με την κατασπατάληση τόσων πόρων για τη γιγάντωση του κράτους της καταστολής. Να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.
- Αλληλλεγύη στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες του Αφγανιστάν και στους αγώνες που αργά ή γρήγορα θα δώσουν ξανά για ειρήνη, δημοκρατία και δικαιώματα.
- Διεθνιστικός αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το καπιταλιστικό σύστημα, που δημιουργεί και αναπαράγει τους πολέμους, τη φτώχεια, τη δυστυχία, την προσφυγιά και το ρατσισμό.https://net.xekinima.org/