Καλή χρονιά, με σχολεία διαλυμένα και επικίνδυνα!

 

Άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τη διασπορά του κορονοϊού να βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλέστερο να βρίσκονται τα παιδιά στο σχολείο από το να μείνουν στο σπίτι (!), καθώς στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιβλέπουν αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Οι εκπαιδευτικοί όμως βασικά το μόνο που μπορούν να «επιβλέπουν» είναι το αν τα παιδιά φοράνε μάσκες, γιατί οι αποστάσεις είναι πρακτικά αδύνατο να κρατηθούν στους χώρους που υπάρχουν και με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Έτσι, όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πλέον τα σχολεία λειτουργούν ξανά ως εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας

Κλειστά ή ανοιχτά σχολεία;

Από την άλλη βέβαια, σχεδόν κανείς δεν θέλει να μείνουν κλειστά. Καταρχήν για τα ίδια τα παιδιά, θα ήταν πολύ προβληματικό να στερηθούν ξανά το σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται. Η τηλεκπαίδευση εξάλλου, πέρα από τον σκανδαλώδη τρόπο που εφαρμόστηκε, ακόμη και όταν λειτούργησε δεν ήταν απλά ένα κακό υποκατάστατο της παρουσίας στην τάξη, αλλά και εντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των παιδιών. Πέρα από αυτό όμως, ούτε οι γονείς είναι σε θέση να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας λειτουργούν κανονικά και οι ίδιοι πολλές φορές υποχρεώνονται να πάνε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. 

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει καμία πρόθεση να ξοδέψει το παραμικρό για την αποσυμφόρηση και την ασφαλή λειτουργία τους. Έτσι, τα σχολεία άνοιξαν με τεράστια προβλήματα, συνωστισμό και ελλείψεις εκπαιδευτικών. 

Κανένα μέτρο δεν συζητιέται στην κατεύθυνση:

  • Νέων προσλήψεων εκπαιδευτικών και αξιοποίησης νέων χώρων οι οποίοι να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες προκειμένου να υπάρξει μείωση του αριθμού των μαθητών/τριων ανά τάξη. 
  • Μαζικών δωρεάν τεστ σε καθημερινή βάση στα σχολεία από συνεργεία του ΕΟΔΥ.
  • Της εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού σε κλειστούς χώρους, με ειδικά φίλτρα, που έχουν δοκιμαστεί (σε πραγματικές συνθήκες, όπως π.χ. νοσοκομειακές πτέρυγες με ασθενείς covid) και αποδείξει ότι μειώνουν δραστικά τη διασπορά. 
  • Της δωρεάν παροχής όλων των μέσων προστασίας (μάσκες, κτλ) σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς 
  • Της πρόβλεψης για άδειες για γονείς που χρειάζεται να κάτσουν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες, με τον ήδη τεράστιο αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να παραμένει στα ύψη, ή και να αυξάνεται. 

Οι γονείς είναι σε αδιέξοδο, καθώς από τη μια μεριά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ από την άλλη ξέρουν πως αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να κολλήσουν. Ήδη, από τα τεστ που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, 15.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί… 

Εγκατάλειψη και κοροϊδία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιμένει ότι για να σταματήσει να λειτουργεί ένα τμήμα πρέπει να βρεθούν θετικά τουλάχιστον τα μισά παιδιά (50% +1). Ισχυρίζεται μάλιστα ότι αυτή είναι η εισήγηση των επιστημόνων. Από τη μεριά του ο Α. Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τη διαψεύδει, λέγοντας ότι η παραπάνω απόφαση ανήκει εξολοκλήρου στην κυβέρνηση και ότι η επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το συγκεκριμένο θέμα. 

Δεν είναι βέβαια δύσκολο να φανταστεί κανείς τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης. Αν προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα πρέπει πρώτα να βρεθούν θετικά τα μισά παιδιά, αυτό σημαίνει ότι πιθανά έχουν ήδη προλάβει να μολυνθούν πολύ περισσότερα, ίσως και όλα. Έτσι όταν πλέον όλα τα παιδιά αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι θα έχουν ήδη κολλήσει από κάποιον συμμαθητή ή συμμαθήτρια που ανήκει στο διαγνωσμένο 50% και θα μεταδώσουν τον ιό στο συγγενικό τους περιβάλλον. 

Παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, το μόνο εξτρά μέτρο που πάρθηκε για το άνοιγμα των σχολείων είναι το ένα επιπλέον τεστ για την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, δηλαδή τρία αντί για δύο. Όλες τις τελευταίες μέρες ωστόσο, τα αποθέματα δωρεάν σελφ τεστ που δικαιούνται τα παιδιά (και που είναι απαραίτητα για να μπορούν να πάνε σχολείο) βρίσκονταν σε έλλειψη στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μην καταφέρουν να τα προμηθευτούν. Μπορούσαν όμως οι γονείς να προμηθευτούν σελφ τεστ αγοράζοντάς τα! Το γιατί «τελείωσαν» τα δωρεάν σελφ τεστ αλλά όχι τα μη-δωρεάν είναι κάτι που δεν χρειάζεται πολύ προβληματισμό. 

Εγκληματικές πολιτικές!

Στην παιδεία, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, η κυβέρνηση συνεχίζει να αποδεικνύει τον εγκληματικό της χαρακτήρα με κάθε ευκαιρία. Παραμένει αποφασισμένη να μη δώσει χρήματα για την αποσυμφόρηση κρίσιμων για την εξάπλωση της πανδημίας τομέων, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Επιμένει να αφήνει τα νοσοκομεία χωρίς το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και τα αναγκαία μέσα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. 

Την ίδια ώρα φορτώνει το κόστος των –όποιων– μέτρων στην κοινωνία, με τους εργαζόμενους και τα φτωχότερα στρώματα να ασφυκτιούν, καθώς στο ήδη επιβαρυμένο κόστος ζωής έχουν προστεθεί πανάκριβα διαγνωστικά τεστ, μάσκες, κλπ. 

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο γελοίος Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ισχυρίζονται ότι έχουμε τα φθηνότερα τεστ στην Ευρώπη, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Στην Κύπρο, τα μοριακά τεστ κοστίζουν περίπου 20 ευρώ, ενώ τα ράπιντ τεστ 3-5 ευρώ. 

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη προμηθεύτηκε τα τεστ σε τιμή πολύ μικρότερη από το πλαφόν της κυβέρνησης, στα 27 περίπου ευρώ, ενώ ο δήμος Χαλανδρίου, ακόμα πιο κάτω, στα 25 €, δείχνει την αισχροκέρδεια των ιδιωτών στο χώρο της υγείας με την πλήρη και σκανδαλώδη κάλυψη της Νέας Δημοκρατίας. 

Είναι επιτακτική ανάγκη το εκπαιδευτικό κίνημα να διεκδικήσει, άμεσα και δυναμικά, μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων και των σχολών, προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, επαρκείς και ευρύχωρες σχολικές αίθουσες, προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, τακτικά δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και παιδιά, παροχή δωρεάν προστατευτικών μέσων (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ). 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου της εκπαίδευσης βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες – όπως φάνηκε και με την υπόσκαψη του απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών του περασμένου Οκτώβρη από την ηγεσία της ΟΛΜΕ. Είναι επομένως απαραίτητο τα πιο μαχητικά στρώματα του χώρου (μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) να συντονιστούν και να δράσουν από κοινού στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μαζικού πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα παλέψει για όλα τα παραπάνω.https://xekinima.org/

Η λίστα ιστολογίων μου