Δέσμευση Ομπάμα για το κλίμα Βάζει στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17% έως το 2020



Ικανοποίηση προκάλεσε η ανακοίνωση πως ο Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης αλλά θα διατυπώσει και συγκεκριμένους στόχους για μείωση των εκπομπών CΟ2 κατά 17% έως το 2020. Η Κίνα, εντούτοις, επιμένει να μη δέχεται κανέναν δεσμευτικό στόχο για τον εαυτό της.

Βάζοντας τέλος στις εικασίες, ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 9 Δεκεμβρίου, «καθ΄ οδόν» προς το Όσλο, όπου θα παραλάβει την επομένη το Νόμπελ Ειρήνης. Θα καταθέσει μάλιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συγκεκριμένους στόχους, που αφορούν μείωση των εκπομπών CΟ2 στις ΗΠΑ κατά περίπου 17% έως το 2020, κατά 30% έως το 2025 και κατά 83% έως το 2050, σε σύγκριση όμως πάντα με τα επίπεδα του 2005.

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός αναλυτής Άλντεν Μέγιερ, ο Μπαράκ Ομπάμα επιδίδεται «σε μία άσκηση ισορροπίας»: προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των διεθνών προσδοκιών χωρίς να προσφέρει πολεμοφόδια στους αντιπάλους του νομοσχεδίου του για την κλιματική αλλαγή που έχει «κολλήσει» στη Γερουσία, και δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν από την άνοιξη του 2010. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Δανία σχολίασαν θετικά την απόφαση του Ομπάμα. Από πλευράς οικολογικών οργανώσεων, όμως, δεν έλειψαν και οι γκρίνιες για το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει στις αρχές της Συνόδου (η Σύνοδος θα διεξαχθεί 7-18 Δεκεμβρίου) και όχι προς το τέλος, οπότε και αναμένεται να είναι παρόντες οι περισσότεροι από τους 75 ηγέτες που έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Κίνα, τον μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως, που δείχνει μεν να έχει αποδεχθεί πια πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι «πρόβλημα των άλλων», επανέλαβε ωστόσο χθες πως δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών CΟ2 πρέπει να θέσουν οι ανεπτυγμένες και όχι οι αναπτυσσόμενες χώρες.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΙΝΑ
«Στόχους μείωσης των εκπομπών πρέπει να θέσουν οι ανεπτυγμένες και όχι οι αναπτυσσόμενες χώρες»

30% λιγότερο κρέας θα βοηθήσει τη Γη

ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ της παραγωγής και της κατανάλωσης κρέατος κατά 30% θα βοηθούσε σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού στις χώρες που αγαπούν περισσότερο το κρέας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα Βρετανών και Αυστραλών επιστημόνων υπενθυμίζοντας πως το 18% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλονται στην παραγωγή κρέατος και πως η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας, ιδιαίτερα στις χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες, μπορεί να αυξήσει έως το 2030 την παραγωγή κατά 85% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000.

Οι προβλέψεις
Χρησιμοποιώντας προβλέψεις μοντέλου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως από μόνες τους η βελτίωση της απόδοσης, η αυξημένη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στην κτηνοτροφία δεν αρκούν ώστε να επιτευχθούν οι ζητούμενοι στόχοι όσον αφορά τις εκπομπές. Αν όμως τα βήματα αυτά συνδυαστούν με μία μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης κρέατος κατά 30% στις χώρες που παράγουν και καταναλώνουν περισσότερο κρέας, τότε τα οφέλη θα ήταν ορατά και στο περιβάλλον και στην υγεία του πληθυσμού.

Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση «Τhe Lancet», σε μία χώρα όπως η Βρετανία αν η κατανάλωση κορεσμένου λίπους ζωικής προέλευσης μειωνόταν κατά 30%, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων από καρδιοπάθειες θα μειωνόταν κατά 17%- ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18.000 πρόωρους θανάτους ετησίως. Αντιστοίχως, σε μια πόλη όπως το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, θα αποτρέπονταν έως και 1.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως. ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου