Ζάππειο κατά Κοτζιά Με συγκεντρώσεις στην Αθήνα μετρούν τις δυνάμεις τους οι μονομάχοι



Αναμέτρηση μέχρι τέλους και μάχη εντυπώσεων σε όλα τα επίπεδα επιλέγουν τα επιτελεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά. Και αποφάσισαν να δώσουν χαρακτηριστικά ντέρμπι και στο κλείσιμο της δίμηνης εκστρατείας, μεθαύριο Παρασκευή, με ανοικτές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Τους «στρατούς» των στελεχών και των οπαδών των δύο υποψηφίων θα χωρίζει, την ίδια ώρα το βράδυ της Παρασκευής, μια απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου- σε ένα τεστ που, εκτός από το να καταγράψει τη δυναμική κάθε πλευράς, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία και τη συνοχή της γαλάζιας βάσης. Με στόχο μια συγκέντρωση που θα επιτρέπει την άμεση σύγκριση με το αντίπαλο στρατόπεδο, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία του στον χώρο του Ζαππείου, ενώ την ίδια στιγμή η κ. Μπακογιάννη θα πραγματοποιεί την τελευταία προεκλογική ομιλία της σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Η Ρηγίλλης εκπέμπει μηνύματα για αυτοσυγκράτηση, ενώ πριν από την Κυριακή της εσωκομματικής εκλογής αναμένεται να υπάρξει και (η τελευταία) παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου Κων. Καραμανλή, με αναφορές στη «συμμετοχή» και τη «διασφάλιση της ενότητας». Έμμεσες προτροπές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους δέχθηκαν χθες οι τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Ρηγίλλης, υπό τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών Δημ. Σιούφα. Οι επιτελείς του κόμματος εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία και η συμμετοχή των οπαδών της Ν.Δ. θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Γι΄ αυτό τον λόγο τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν και τα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα- σε 1.600 από 1.540, που είχε αρχικώς αποφασισθεί.

Ο πόλεμος για τη διαδοχή, πάντως, έχει δημιουργήσει κλίμα διχασμού στα στελέχη και τη βάση, με αποτέλεσμα πολλοί στη Ν.Δ. να θεωρούν σχεδόν αναγκαία την εκλογή του νέου αρχηγού από τον πρώτο γύρο. Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι ένας δεύτερος γύρος θα ανοίξει πληγές που δεν θα μπορέσουν να επουλωθούν.

«Ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη»
Σε κάθε περίπτωση, το εσωκομματικό θερμόμετρο ανεβάζουν στα ύψη και οι υποψήφιοι. Στην τελική ευθεία, η κ. Μπακογιάννη σπεύδει να εμφανίσει τον κ. Σαμαρά ως τον υποψήφιο που προκρίνει το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη που στηρίζουν τον πρώην υπουργό Πολιτισμού. «Θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών, αλλά θα τη δώσουμε με νέες ιδέες, οι οποίες απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και όχι με ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη...», ανέφερε χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στην Παλλήνη και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία... Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Ν.Δ. να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Γι΄ αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον μου...».

Νέες αιχμές για την υποψηφιότητα Σαμαρά άφησε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μπακογιάννη, Ι. Οικονόμου, λέγοντας ότι η βάση της Ν.Δ. δεν θέλει ένα κόμμα «που θα εξαντλείται σε αόριστες εξαγγελίες και θολά οργανωτικά μοντέλα» και «που θα αποκλείει και θα περιθωριοποιεί τις διαφορετικές φωνές και αντιλήψεις».

«Σπάσαμε τους μηχανισμούς»
Ο πρώην υπουργός κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, μιλώντας χθες σε εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ και γυναικών της Ν.Δ., αλλά δεν απέφυγε και από την πλευρά του τις αιχμές που στόχευαν την κ. Μπακογιάννη. «Το πιο σημαντικό είναι ότι σπάσαμε τους μηχανισμούς και πηγαίνουμε στην κοινωνία να αποφασίσει...», είπε σε διάλογο που άνοιξε με τους ΟΝΝΕΔίτες, ενώ στη γαλάζια οργάνωση των γυναικών τόνισε ότι είναι αναγκαίο «να βάλουμε ψηλά τον πήχυ του δημόσιου ήθους». Σήμερα ο κ. Σαμαράς μιλάει σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (Βελλίδειο). Με ομιλία στο Ναύπλιο, ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος εμφανίστηκε ενωτικός και επέμεινε ότι θα παραμείνει στην κούρσα της διαδοχής έως το τέλος. «Δεν υποχωρώ και δεν αποχωρώ», ήταν το δικό του μήνυμα.

ΚΛΙΜΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ
Θεωρούν σχεδόν αναγκαία την εκλογή αρχηγού από τον α΄ γύρο, γιατί φοβούνται ότι ο δεύτερος θα ανοίξει πληγές που δεν θα επουλωθούν

Στήριξη Δήμα σε Σαμαρά

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ δήλωση υποστήριξης από τον κοινοτικό επίτροπο Σταύρο Δήμα, ο Αντ. Σαμαράς κέρδισε χθες τη μάχη των εντυπώσεων με τις προσχωρήσεις των γαλάζιων στελεχών. «Με τον Αντ. Σαμαρά είχα πολλές και συστηματικές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και πρόσφατα σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση ιδιαίτερα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Με βάση το ενδιαφέρον του αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τις θέσεις του για την πολιτική προοπτική της Ν.Δ. και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό πιστεύω ότι η ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος αποτελεί την καλύτερη επιλογή», δήλωσε από το Στρασβούργο ο απερχόμενος επίτροπος, ο οποίος άφησε ουσιαστικά να διαφανεί ότι επανακάμπτει στην εσωτερική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας ενεργό ρόλο στη Ν.Δ. υπό τη νέα ηγεσία της.

Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο του κ. Δήμα, κάνοντας λόγο για μια «διεθνή προσωπικότητα με ιδιαίτερα μεγάλο κύρος και αποδοχή απ΄ όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά κι από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Τη συστράτευσή του με τον πρώην υπουργό γνωστοποίησε χθες και ο βουλευτής Ιωαννίνων Κων.

Τασούλας.

Στην αντίπερα όχθη, υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη τάχθηκαν δημόσια χθες ο βουλευτής Λασιθίου Ι. Πλακιωτάκης, η βουλευτής Δωδεκανήσων Μίκα Ιατρίδου και ο ευρωβουλευτής Γ. Παπαστά- μκος. πηγη:http://www.tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου