Συγκρούσεις πίσω από μια μαντίλα

Το ζήτημα της θέσης του Ισλάμ στην Ευρώπη επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη μουσουλμανική μαντίλα και δύο ιστορίες που εκτυλίσσονται σε Γαλλία και Ισπανία. Στη Γαλλία, μετά την προσπάθεια του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να θέσει εκτός νόμου την μπούρκα, εξίσου μεγάλο θόρυβο προκαλεί η απόφαση του Ολιβιέ Μπεζανσνό, αρχηγού του ακροαριστερού Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ), να κατεβάσει στις δημοτικές εκλογές μια υποψήφια με μαντίλα.
Η Ιλάμ
Η Ιλάμ Μουσαΐντ είναι 22 ετών, φοιτήτρια και μέλος του ΝΡΑ. Δηλώνει «μουσουλμάνα, κοσμική, αντικαπιταλίστρια και φεμινίστρια» και αποφασισμένη να αποχωριστεί τη μαντίλα εάν εκλεγεί. Η στάση της ανάβει φωτιές σε μια χώρα όπου ισχύει αυστηρός διαχωρισμός θρησκείας - κράτους, ενώ τα τελευταία χρόνια απαγορεύεται η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια κτίρια.
Ο Μπεζανσνό έχει δεχτεί αμέτρητα πυρά για την απόφασή του από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Εδώ θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τον σοβινισμό των Γάλλων, αν ο Μπεζανσνό δεν δεχόταν τα πιο δηλητηριώδη βέλη από εκπροσώπους των μουσουλμάνων γυναικών. Η οργάνωση «Ni putes, ni soumises» (ούτε πουτάνες, ούτε υποταγμένες), η ισχυρότερη ένωση μουσουλμάνων γυναικών από τα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια, χαρακτηρίζει το ΝΡΑ «αντιφεμινιστικό και αντισυνταγματικό» και απειλεί τον αρχηγό του με μήνυση.
Πάντως, η «επαναστατική» κίνηση του Μπεζανσνό φαίνεται να του γυρίζει μπούμερανγκ. Γκάλοπ που δημοσιεύθηκε στη «Liberation» δείχνει τη δημοτικότητά του να έχει πέσει στο 43%, τέσσερις μονάδες κάτω σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ το κόμμα του στη Βοκλίζ, την περιφέρεια όπου κατεβαίνει η υποψήφια με τη μαντίλα, δεν ξεπερνά σε πρόθεση ψήφου το 1%-3%.
Και η Φάτιμα
Η ισπανική περίπτωση, αντίθετα, ξεπερνά το ζήτημα των θρησκευτικών συμβόλων. Η ιστορία εξελίσσεται στο Κουνίτ, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη κοντά στη Βαρκελώνη με πρωταγωνίστρια τη Φάτιμα Γκαϊλάν από το Μαρόκο, 31 ετών. Η Γκαϊλάν ήρθε στην Ισπανία σε εφηβική ηλικία, κατάφερε να σπουδάσει και εργάζεται στο δήμο ως «πολιτιστική διαμεσολαβήτρια» με τη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης. Η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να ζήσει ως «Δυτική»: Πέταξε τη μαντίλα που φορούσε μέχρι κάποια ηλικία, άρχισε να οδηγεί αυτοκίνητο και να εργάζεται.
Ομως η συμπεριφορά της, σε συνδυασμό με τη δουλειά της στο δήμο, ενόχλησε τον σεΐχη και τον πρόεδρο του ισλαμικού κέντρου του Κουνίτ, οι οποίοι άρχισαν να εκτοξεύουν απειλές κατά της ζωής της και της οικογένειά της. Τον περασμένο Νοέμβριο υπέβαλε μήνυση κατά των δύο αντρών κι ενώ ο εισαγγελέας διέταξε τον εγκλεισμό τους μέχρι τη δίκη, παρενέβη η σοσιαλίστρια δήμαρχος η οποία ζήτησε και πέτυχε να αφεθούν ελεύθεροι «για να μη διαταραχθούν», όπως είπε, «οι σχέσεις με τη μουσουλμανική κοινότητα»!
Πιέσεις απ' τη δήμαρχο
Η Γκαϊλάν συνέχισε να δέχεται απειλές και κατέληξε στο νοσοκομείο με κρίσεις πανικού. Τώρα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια κι ενώ πρόσφατα οι διώκτες καταδικάστηκαν σε πέντε και τέσσερα χρόνια φυλακή, δέχεται πιέσεις από τη δήμαρχο για να αποσύρει τη μήνυση! Εγκλωβισμένη στο θέατρο του παραλόγου, το μόνο που μπορεί να ελπίζει η Φάτιμα Γκαϊλάν είναι ότι η δημοσιοποίηση της ιστορίας θα αναγκάσει τη δήμαρχο είτε να αναθεωρήσει τη στάση της είτε να παραιτηθεί.
«Η Φάτιμα», σχολιάζει η «La Vanguardia», «είναι το μέλλον και το πρόσωπο μιας ανοιχτής κοινωνίας που θα εντάξει πολλούς ανθρώπους με βάση δικαιώματα και υποχρεώσεις και απαράβατες ελευθερίες τις οποίες θα διαφυλάσσουν συγκεκριμένα άτομα και όχι μάζες υποκινούμενες από αυτόκλητους ηγέτες τους οποίους ούτε μπορεί ούτε πρέπει να ανέχεται ένα κράτος δικαίου».πηγηhttp://www.enet.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου