Σε εξειδίκευση των αποφάσεων της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την ελληνική οικονομία, αναμένεται να προχωρήσουν τα συμβούλια του Eurogroup και του Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Στις συνεδριάσεις αυτές θα οριστικοποιηθεί το μοντέλο υποστήριξης των αδυνάτων οικονομιών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να δεχθεί παροτρύνσεις που πιθανότατα θα εξελιχθούν σε πιέσεις για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, καθώς παρά τις δηλώσεις υποστήριξης, που έχουν στόχο την προστασία του ευρώ, η ΕΕ δεν έχει πειστεί ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους του.
Η χώρα μας μπαίνει από σήμερα και επίσημα σε καθεστώς τριπλής επιτήρησης από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα παρέχει την τεχνογνωσία του.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας θα ελέγχεται και σε περίπτωση που μέχρι τον Μάρτιο διαπιστωθεί ότι η μείωση του ελλείματος κατά 4% το 2010 δεν είναι εφικτή τότε θα ενεργοποιηθεί το σενάριο των νέων σκληρών μέτρων.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με μείωση απολαβών, αλλαγή στο καθεστώς απολύσεων, πάγωμα προσλήψεων, περαιτέρω κατάργηση επιδομάτων, κατάργηση του 14ου μισθού.
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει ήδη ζητήσει το πάγωμα μισθών για όσο χρειαστεί, μέχρι το έλλειμμα να πέσει στο 3%.
Για την κυβέρνηση η αύξηση του ΦΠΑ και η κατάργηση του 14ου μισθού, είναι προς το παρόν "κόκκινη γραμμή", αλλά σε περίπτωση που τις επόμενες εβδομάδες δεν φανεί φως στο τούνελ και οι προβλέψεις των ευρωπαίων επαληθευτούν, πιθανότατα η γραμμή να αλλάξει χρώμα.
Συγκεκριμένα μέτρα, αβεβαιότητα για τη βοήθεια
Μπορεί όταν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ζητούν πρόσθετα μέτρα να είναι σαφείς, ωστόσο όσον αφορά τον τρόπο βοήθειας προς την Ελλάδα μόνο εικασίες μπορούν να υπάρξουν, καθώς η αρωγή προς ένα κράτος-μέλος δεν προβλέπεται από τις συνθήκες.
Προς το παρόν, έχει με δυσκολία δοθεί η πολιτική στήριξη και η εγγύηση του γαλλογερμανικού άξονα ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της, αλλά αν χρειαστεί οικονομική βοήθεια, πέρα από τις αντιστάσεις της Γερμανίας θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος.
Σε κάθε περίπτωση η βοήθεια θα προέρχεται από δύο ή περισσότερα κράτη-μέλη και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι είναι πολύ πιθανό κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας ή της Γερμανίας να εγγυηθούν για τη νέα έκδοση ομολόγων ή να δεσμευθούν ότι θα τα αγοράσουν, ώστε να μην μπορούν οι κερδοσκόποι να κάνουν παιχνίδια με την Ελλάδα και το ευρώ.
Επίσης, εξετάζεται η συμμετοχή της Γαλλίας και της Γερμανίας ή άλλης χώρας της ευρωζώνης σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε στη συνέχεια η τράπεζα να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.πηγη:http://news247.gr