Πολιτικές εντάσεις εντός ΕΕ για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ να εξαπολύει σκληρό «κατηγορώ» κατά της Ανγκελα Μέρκελ για την άρνηση βοήθειας. «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οικοδομούσαμε» τονίζει.
«Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι σοβαρές. Στη γερμανική Βουλή κυριολεκτικά δήλωσε ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη απάντηση και ότι θα ήταν καλύτερο να μελετηθεί η προοπτική ενός αποκλεισμού από τη ζώνη του ευρώ. Βρίσκω την άποψη αυτή, με κάθε ειλικρίνεια, σοκαριστική» αναφέρει.
To «κατηγορώ» Φέρχοφστατ κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου αναμένεται στη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ του think tank «Η Ευρώπη Μας» στο Παρίσι.
«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οικοδομούσαμε στη διάρκεια δεκαετιών. Δεν είναι η Ευρώπη που πρέπει να αντικαταστήσει τον πόλεμο με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Δεν είναι επίσης η Ευρώπη την οποία οραματίζονται οι πολίτες της» σημειώνει εκφράζοντας τη λύπη του ο Γκι Φέρχοφστατ.
«Είναι πάνω απ' όλα ακατανόητο, διότι μια ευρωπαϊκή απάντηση είναι πραγματικά η πιο ταχεία και η λιγότερο επώδυνη λύση» συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. «Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει ένα δάνειο στην Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να στοιχίσει τίποτε σε κανέναν. Τόσο απλά» επισημαίνει βάσει του κειμένου της ομιλίας.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ επισήμως επιμένει ότι δεν «υπάρχει η παραμικρή γαλλο-γερμανική διαφορά» ως προς ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, όμως κρατά αποστάσεις από την πρόταση Μέρκελ για την πιθανότητα αποκλεισμού από την ευρωζώνη μίας χώρας που καθ' υποτροπήν δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες .
Έρωτηθείσα σχετικά η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε αντίθετα ότι θα πρέπει «να βελτιώσουμε το μηχανισμό, να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας, να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, να είμαστε πιο υπεύθυνοι οι μεν απέναντι στους δε, ώστε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και τη διάρκεια» της ζώνης του ευρώ.
Παράλληλα, έκρινε ότι «δεν είναι ευκταίο να μεταρρυθμίσουμε σε βάθος τη Συνθήκη της Λισαβόνας», η οποία δεν αναφέρει λέξη για την πιθανότητα αποβολής μίας χώρας από την ευρωζώνη.
πηγη:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό