Η φοβία για τα φάρμακα οδηγεί στην εκδήλωση παρενεργειών

Μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη, αλλά νέα γερμανική μελέτη παρέχει αποδείξεις ότι οι ασθενείς που ανησυχούν για την φαρμακευτική τους αγωγή είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν παρενέργειες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Arthritis and Rheumatism.

Στη μελέτη πήραν μέρος ασθενείς με μια συγκεκριμένη μορφή αρθρίτιδας. Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι διάφορες κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν φόβο, άρα και κίνδυνο παρενεργειών.

Ενώ οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων δεν είναι απειλητικές για την υγεία των ασθενών ή δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, η Δρ Υβόν Νεστοριους και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Μαρμπουργκ εξηγούν ότι αυτές προκαλούν άγχος και φόβο στους ασθενείς και μπορεί να τους ωθούν να μην κάνουν ορθή χρήση.

Τα άτομα με διάφορες παθήσεις που δεν αισθάνονται ότι τα φάρμακα τους είναι απαραίτητα και ανησυχούν για τις παρενέργειες τους είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο πιθανό να τα παίρνουν όπως πρέπει.

Για να διερευνήσουν αυτές τις πεποιθήσεις και κατά πόσο σχετίζονται με την εμφάνιση παρενεργειών, οι ερευνητές έδωσαν σε 100 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα να συμπληρώσουν το Ερωτηματολόγιο για τις Ιατρικές Πεποιθήσεις, που διερευνά γενικές και ειδικές απόψεις για την αναγκαιότητα και τους κινδύνους της φαρμακευτικής αγωγής. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης οποιαδήποτε παρενέργεια σχετιζόταν με την φαρμακευτική αγωγή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πως τους ενοχλούσαν τα συμπτώματα.

Στην αρχή της μελέτης, 77 εκ των ασθενών ανέφεραν ενόχληση από τις παρενέργειες. Από τους 100 αρχικά ασθενείς, οι 87 ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι μήνες, 45 εξ αυτών (52%) ανέφεραν ενόχληση από παρενέργειες.

Οι ασθενείς που ανησυχούσαν για τα φάρμακα τους, για παράδειγμα συμφωνώντας με την άποψη «με ανησυχεί η λήψη των φαρμάκων για την αρθρίτιδα», είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν παρενέργειες, τόσο στην αρχή όσο και στην περίπτωση της έναρξης νέου φαρμάκου κατά την διάρκεια των έξι μηνών της μελέτης. Οι παρενέργειες τυπικά περιλάμβαναν εξανθήματα, γαστρεντερική δυσφορία και πονοκεφάλους.

Οι ασθενείς αυτοί επίσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αυτές τις παρενέργειες στον ιατρό τους, να παίρνουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τις αντιμετωπίσουν και να αλλάξουν φαρμακευτική δοσολογία από μόνοι τους. Ο μόνος άλλος παράγοντας που επηρέαζε την πιθανότητα αναφορά παρενεργειών ήταν η ηλικία.

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ανησυχούν ιδιαιτέρως για τα φάρμακα τους ή περιμένουν να έχουν παρενέργειες, διατρέχουν τελικά μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν παρενέργειες.

Η έναρξη ενός νέου σκευάσματος είναι γενικά επικίνδυνη επειδή οι άνθρωποι τείνουν να αποδίδουν λανθασμένα την υπάρχουσα δυσφορία και τα αβλαβή συμπτώματα ως παρενέργειες του νέου σκευάσματος.

Οι ιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να αποφύγουν τις παρενέργειες, συζητώντας μαζί τους για τις φόβους τους πριν τους συνταγογραφίσουν ένα νέο σκεύασμα και βοηθώντας τους να έχουν περισσότερο ρεαλιστικές απόψεις για τα φάρμακά τους.πηγη:http://health.in.gr

Η λίστα ιστολογίων μου