«Τεστ αντοχής» για την ελληνική οικονομία

Σε «τεστ αντοχής» στις αγορές θα υποβληθεί η ελληνική οικονομία στις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού έχει προγραμματιστεί η έκδοση εντόκων γραμματίων που θα κρίνουν το κόστος δανεισμού.

Ειδικότερα, στις 13 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προγραμματίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων, ενώ στις 20 Απριλίου το ελληνικό δημόσιο έχει προγραμματίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 3 μηνών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ύψος του επιτοκίου δεδομένης της εκτίναξης των spreads σε όλες τις κατηγορίες των ελληνικών ομολόγων.

Tην Πέμπτη το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στις 456 μονάδες βάσης για να κλείσει στις 425 μονάδες μετά και την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Με διπλωματική γλώσσα έδειξε το πακέτο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ως λύση για τη χώρα μας. Ο κ. Τρισέ πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει το πότε και αν θα το ενεργοποιήσει.

Ο αντιπρόεδρος  των Ελλήνων Τραπεζιτών Βρετανίας Νότης Μυταράκης σημείωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ότι αν δεν αντιδράσει η ΕΕ μέσα στις επόμενες 3 ημέρες η Ελλάδα αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγει στο ΔΝΤ.

«Οι απαιτήσεις της ΔΝΤ για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα προκαλέσουν ύφεση στην Ελλάδα, είναι φαύλος κύκλος» τόνισε.

«Εκτός πραγματικών διαστάσεων είναι η εκροή τραπεζικών καταθέσεων από τη χώρα» διαβεβαίωσε από την πλευρά του στην «Πρώτη Γραμμή» ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Τρύφων Κολίντζας.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης δήλωσε ότι τα ομόλογα εν γένει χάνουν την ελκυστικότητά τους. «Αυτοί που είναι σε δυσκολότερη θέση όπως η Ελλάδα θα δυσκολεύονται να πουλάνε ομόλογα» επισήμανε. πηγη:http://www.skai.gr

Η λίστα ιστολογίων μου