Στενότερη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

Συνάντηση Δημήτρη Δρούτσα - Αχμέντ Νταβούτογλου

Μέσα στο Μάιο θα επισκεφθεί την Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου με τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Δρούτσα.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν τη δημιουργία συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας που θα συγκαλείται υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει ταυτοχρόνως με την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι ''με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας, ενώ αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε και έβαλε τις βάσεις για τη συνεργασία αυτή κατά την περίοδο 1999-2004''.

Επίσης, έκανε λόγο για μια σοβαρή και συστηματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι ''Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από κοινού''.

Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα θα συνεχισθούν και ανακοινώθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο της συνεργασίας των ένοπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Από ελληνικής πλευράς ετέθη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο .

Ο τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα την παρομοίασε με σεισμό λέγοντας "στους σεισμούς ξέρουμε να δίνουμε τα χέρια"

Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία προσβλέπει ''σε πλήρη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Για την προώθηση και τη συνέχιση της συνεργασίας που είχαμε ξεκινήσει, προβλέπουμε την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων ετησίως για την εξέλιξη της πορείας των συζητήσεων, ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας''.

Επίσης ανέφερε ότι πέρα από τις τακτικές συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία των συνομιλιών, προγραμματίζονται και ανταλλαγές διπλωματικών αποστολών, έτσι ώστε θα τοποθετηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο μοντέλο.

Παράλληλα ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τουρκική πρωτεύουσα, άνοιξαν το δρόμο για την εντατικοποίηση των Διερευνητικών Επαφών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στις συνομιλίες τονίστηκε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των κρατών-μελών της συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής δημοκρατίας.
Επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Εν τω μεταξύ, την Αθηνά επισκέπτεται την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού.

Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο.πηγη:http://www.skai.gr

Η λίστα ιστολογίων μου