Ειδικότερα, ο Μπαρνιέ, από την ισπανική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται από την Παρασκευή καθώς συνέρχεται ατύπως το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ζήτησε επιτακτικά -"αποτελεσματικούς κι αξιόπιστους μηχανισμούς"- εισηγούμενος, μάλιστα, ότι μόνον αυτό θα του επέτρεπε να είναι στο μέλλον διαλλακτικότερος, έναντι των ακολουθούμενων πρακτικών από τις εμπορικές τράπεζες.
"Αν καταφέρουμε, πράγμα ανεκπλήρωτο ακόμα σήμερα, να διαμορφώσουμε μία αληθινή όσο και αξιόπιστη εποπτεία, μία πρόληψη αποτελεσματική επίσης τυχόν μελλοντικών κρίσεων, τότε θα το συνυπολογίσω αυτό, όταν θα σταθμίσω τα κανονιστικού χαρακτήρα μέτρα, που
Θα προκύψει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, που θα διέπει την τραπεζική λειτουργία, νέοι κανόνες αναφορικά με την κεφαλαιοποίηση, ποιοτικοί και ποσοτικοίθα επιβάλλω για τις πρακτικές των εμπορικών τραπεζών", ώστε οι καταναλωτές των προϊόντων τους να προστατεύονται, υπογράμμισε ο Επίτροπος Μπαρνιέ στη Μαδρίτη.
"Πρέπει να έχουμε μία γρήγορη συμφωνία στο θέμα, αλλιώς η εποπτεία θα παραμείνει εσαεί τεχνητή έννοια", επισήμανε. "Να μην έχουμε καθόλου εποπτεία είναι πράγμα απαράδεκτο", παρατήρησε. "Το αίτημα των τραπεζιτών -δεν θέλουμε ισχυρή κεφαλαιοποίηση, πώς θα μας μένουν κεφάλαια, για να τα διοχετεύουμε στην πραγματική οικονομία- έχει και τον αντίλογό του, πόσα χρήματα αλήθεια δαπάνησαν -πανευρωπαϊκά- οι φορολογούμενοι για να σώσουν τις τράπεζες; "(...)" κάτι τέτοια δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνουν", συνόψισε.
"Λοιπόν, θα προκύψει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, που θα διέπει την τραπεζική λειτουργία, νέοι κανόνες αναφορικά με την κεφαλαιοποίηση, ποιοτικοί και ποσοτικοί", επιπλέον αυτής της νέας εποπτείας του χώρου, υπογράμμισε επίσης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, με θέμα της τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση των ετών 2008 και 2009.
Τα διδάγματα, τα οποία πρέπει να αντληθούν είναι το αντικείμενο κρίσιμων διαβουλεύσεων, που απασχολεί τελευταία και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της 16μελούς ευρωζώνης και της 27μελούς ΕΕ γενικότερα, αμφότεροι "σφυροκοπούν" τις σχετικές θέσεις της Επιτροπής των Βρυξελλών.
Βολιδοσκόπηση του μηχανισμού στήριξης
Η επιστολή που έστειλε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε συνιστά αίτημα για βοήθεια, υπογράμμισε στο μεταξύ ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.Σε υψηλά επίπεδα έκλεισε και πάλι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων την Παρασκευή. Έκλεισε στις 430 μονάδες βάσης. Με απώλειες 1,64%, στις 1.995,24 μονάδες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.πηγηhttp://www.skai.gr: