Παρανόμως εισπραχθέντα επιδόματα και πρόσθετες παροχές των δημοσίων υπαλλήλων βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών. Επονται αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, αλλά και νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι των Αθηνών εμφανίζονται έτοιμοι να εφαρμόσουν όποια επιπλέον μέτρα συμφωνηθούν με την τρόικα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, που κατά το νεότερο ραντεβού αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη 21 Απριλίου στην Αθήνα, οπότε εκτιμάται ότι θα αναχωρήσουν και τα δύο κλιμάκια του ΔΝΤ που είναι επί 15μερου στην πρωτεύουσα. Πάντως, από την περασμένη βδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε από τη Μαδρίτη το περασμένο Σάββατο ότι «κανείς απολύτως δεν έχει πει πως πρέπει να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα το 2010. Και για έναν απλό λόγο. Εχουμε πάρει πιο πολλά μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, ώστε να εξασφαλίσουμε την επίτευξη του στόχου», αλλά άφηνε ένα μικρό παράθυρο καθώς έλεγε με νόημα: «Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι τριετές, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές των επόμενων ετών θα πρέπει να εξειδικευτούν. Και αυτή είναι μια δέσμευση που έχουμε εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αυτό είναι που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
Κι ενώ τα γεγονότα τρέχουν, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν προχωρήσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις με ταχείς ρυθμούς, τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν τις επεμβάσεις, εκτός των πρόσθετων μέτρων που τυχόν θα ζητηθούν:
1 Μπαίνει μαχαίρι σε επιδόματα, όπως οικογενειακά ή παιδιού, και πρόσθετες παροχές, όπως επιδόματα θέσης ευθύνης, που μπορεί να λαμβάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς να τα δικαιούνται, δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη έχει μηχανογραφηθεί το 70% περίπου 13.500 υπηρεσιών του Δημοσίου, ήτοι σχεδόν 9.500, στο πλαίσιο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ενώ άμεσα θα ενταχθούν και τα υπουργεία. Εκτιμάται ότι το μηχανογραφικό σύστημα θα «τρέξει» σε ένα με δύο μήνες και με την ψήφιση στη Βουλή σχετικού νομοσχεδίου θα ξεκινήσει ο ενδελεχής έλεγχος για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι όσα εισπράττει.
2 Τα στοιχεία υπάρχουν και το οικονομικό επιτελείο έχοντας πλήρη εικόνα θα μπορεί να είναι σε θέση να προχωρήσει ακόμα και στην «αποψίλωση» του Δημοσίου, καθώς η τρόικα των δανειστών αναμένεται μεταξύ άλλων να ζητήσει συρρίκνωση του Δημοσίου. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διακοπή της σχέσης εργασίας με τους περίπου 50.000 συμβασιούχους, ενώ έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση και για τους περίπου 26.000 μόνιμους αορίστου χρόνου. Θέμα το οποίο φαίνεται να διερεύνησαν εκτενώς τα απερχόμενα κλιμάκια του ΔΝΤ. Αλλωστε, έχει ξεκινήσει το έργο κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων.
3 Σειρά θα πάρει κατά πώς φαίνεται ο ιδιωτικός τομέας. Ενα από τα πρώτα ζητήματα που θα ζητήσουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να είναι η μείωση των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Και το γνωρίζουν πολύ καλά οι των Αθηνών πως θα αποτελέσει από τα πρώτα πρόσθετα μέτρα και μάλιστα από φέτος.
4 Τα επιδόματα των εορτών και της θερινής άδειας των εργαζομένων του Δημοσίου και των συνταξιούχων μπαίνουν στο στόχαστρο. Πάγια θέση του ΔΝΤ είναι πως πρέπει να περικοπούν και τα επιδόματα των συνταξιούχων. Εν μέσω αυτών δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το ενιαίο μισθολόγιο. Η σχετική εντολή για τη σύσταση της επιτροπής δόθηκε ήδη.
5 Οι δύο «βόμβες» του προϋπολογισμού, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να βρουν σύντομα τον δρόμο τους. Τις προσεχείς ημέρες έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της πρώτης σύμβασης με πέντε συμβουλευτικούς διεθνείς οίκους (PriceWaterhouse & Coopers, Ernest & Young, McKinsey κ.λπ.) ελέγχου των προμηθειών και των λογιστικών συστημάτων 3 νοσοκομείων (Ευσαγγελισμός, Γεννηματά και Αττικό) και 4 Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΙΚΑ και ΟΓΑ). Ο εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών αναλώσιμων υλικών, που ουσιαστικά εκχωρείται σε ιδιώτες, αποσκοπεί στην εξοικονόμηση τουλάχιστον μισού δισεκατομμυρίου, καθώς στην Ελλάδα οι τιμές είναι φουσκωμένες κατά 25-50% από τις αντίστοιχες στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία όπου καθορίζονται διοικητικά.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα αναχωρήσει από την Αθήνα «στάχτης θελούσης», σύστησε στο υπουργείο Οικονομικών να βάλει φρένο στον μεγαλεπήβολο στόχο του προϋπολογισμού προγραμμάτων, τονίζοντας πως «υπάρχει κίνδυνος να γίνει πατάτα». Ενώ βλέπουν θετικά τους τριετείς προϋπολογισμούς, για την εφαρμογή των οποίων δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα και σεμινάρια, καθώς και την αλλαγή του δημόσιου λογιστικού το οποίο θα λειτουργεί σε «δεδουλευμένη ταμειακή βάση» στοχεύοντας σε εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων.πηγηhttp://www.enet.gr: