Βιεννη
Εκθεση
Kunst Haus Wien
www. kunsthauswien. at «Kontroversen: Justiz, Ethik und Fotografie». Από τότε που εφευρέθηκε, στα μέσα του 19ου αιώνα, η φωτογραφία έχει επανειλημμένως γίνει στόχος λογοκρισίας και εργαλείο χειραγώγησης. Φωτογραφίες έχουν καταστραφεί ή «ρετουσαριστεί», φωτογράφοι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης και πολλοί έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Η δεοντολογία της φωτογραφίας είναι εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο συζήτησης, η οποία γίνεται όλο και εντονότερη με τα νέα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία. Η έκθεση «Αντιλογίες: Δικαιοσύνη, Δεοντολογία και Φωτογραφία» εστιάζει σε έργα φημισμένων φωτογράφων, οι οποίοι κάποια στιγμή αντιμετώπισαν το δίλημμα ανάμεσα στην ελευθερία έκφρασης και στους ηθικούς φραγμούς, διαφορετικούς σε κάθε εποχή. Εκτίθενται μεταξύ άλλων έργα του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, του Μαν Ρέι, του Ρόμπερτ Μάπλθορπ και του Ολιβιέρο Τοσκάνι. Εως τις 20 Ιουνίου.
ΛονδινοΕκθεσηBritish Museumwww. britishmuseum. org«Fra Angelico to Leonardo: Renaissance Drawings». Το Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζει μια ανθολογία σχεδίων φημισμένων αναγεννησιακών καλλιτεχνών όπως ο Μποτιτσέλι, ο Τζεντίλε, ο Μπελίνι, ο Λίπι, ο Μαντένια, ο Μιχαήλ Αγγελος και ο Τισιανός, μαζί βέβαια με τον Φρα Αντζέλικο και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι που αναφέρονται στον τίτλο. Τα περίπου 100 έργα σε χαρτί που εκτίθενται δημιουργήθηκαν μεταξύ 1400 και 1510 και προέρχονται από τη συλλογή της φλωρεντινής πινακοθήκης Uffizzi καθώς και από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Τα περισσότερα σχέδια είναι σπουδές για πίνακες, γλυπτά και τοιχογραφίες Φλωρεντινών και Βενετσιάνων καλλιτεχνών (εδώ ο «Αγγελος» του Μποτιτσέλι). Μετά το Λονδίνο, η έκθεση θα ταξιδέψει στη Φλωρεντία. Εως τις 25 Ιουλίου.
ΜιλανοΕκθεσηPalazzo Realewww. palazzoreale. it«Ο Γκόγια και ο μοντέρνος κόσμος». Αυλικός ζωγράφος και οξύτατος κριτικός της αυλικής ζωής, κήρυκας της λογικής και ανιχνευτής του παραλόγου, τρυφερός και αμείλικτος μαζί, ο Γκόγια (1746-1828) αναζήτησε την αλήθεια κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων και έγινε προπομπός των κατακτήσεων της νεότερης ζωγραφικής. Η έκθεση παρουσιάζει 70 έργα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου (πίνακες, σχέδια, λιθογραφίες) καθώς και πάνω από 100 έργα άλλων καλλιτεχνών (ανάμεσά τους οι Ντελακρουά, Νταβίντ, Κίρχνερ, Νόλντε, Κοκόσκα, Κλέε, Πικάσο, Σουτίν, Μιρό, Μπέικον) ιχνηλατώντας τη συγγένεια και τη συνέχεια μεταξύ του Γκόγια και των μεταγενέστερων. Εως τις 27 Ιουνίου.
ΜοσχαΕκθεσηΚέντρο Σύγχρονης Κουλτούρας«Γκαράζ», www. garageccc. com«Μαρκ Ρόθκο: Μέσα σ' έναν άγνωστο κόσμο». «Η τέχνη είναι μια περιπέτεια μέσα σ' έναν άγνωστο κόσμο, που μπορεί να εξερευνηθεί μόνον από όσους είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν», έγραψαν ο Μαρκ Ρόθκο και ο Αντολφ Γκότλιμπ στο μανιφέστο που δημοσίευσαν το 1943. Η έκθεση είναι το πρώτο αφιέρωμα στον Ρόθκο (1903-1970) που παρουσιάζεται στη Μόσχα. Παιδί εβραϊκής οικογένειας της Λεττονίας που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913, αναδείχτηκε σε μία από τις σημαντικότερες μορφές της εικαστικής σκηνής των ΗΠΑ τον 20ό αιώνα. Αν και τον έχουν κατατάξει στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο ίδιος αρνιόταν κάθε ταξινόμηση. Στα έργα της ωριμότητάς του, ο Ρόθκο επιδίωξε μια πνευματική επικοινωνία με τον θεατή που υπερβαίνει τη συμβατική παρατήρηση (εδώ ο πίνακας «Magenta, Black, Green on Orange», 1967). Η έκθεση παρουσιάζει 13 έργα της περιόδου από το 1949 έως το 1959 (τη χρονιά της αυτοκτονίας του), καθώς και προσχέδια τοιχογραφιών. Εως τις 14 Αυγούστου.
Νεα ΥορκηΘεατροMarquis Theaterwww. comeflyaway. com«Comeflyaway». Με μουσικό φόντο αγαπημένα τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα, η Τουίλα Θαρπ δημιούργησε μια χορευτική παράσταση που έχει κερδίσει υμνητικά σχόλια από την κριτική. Το σκηνικό είναι ένα «παραδοσιακό» νάιτ κλαμπ της Νέας Υόρκης και οι πρωταγωνιστές τέσσερα ζευγάρια που ερωτεύονται, φλερτάρουν, ζηλεύουν, χωρίζουν, ξανασμίγουν στη διάρκεια μιας βραδιάς. Οπως έγραψε ο κριτικός των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το μιούζικαλ είναι ένας νοσταλγικός φόρος τιμής στον χορό ως τελετουργία ζευγαρώματος, με καθοριστική τη συμβολή της χορογραφίας της Θαρπ και των εξαιρετικών επιδόσεων των 19 χορευτών που συμμετέχουν (εδώ η χορογράφος μαζί με μέλη του θιάσου). Ακούγονται πολλά από τα κλασικά κομμάτια του Σινάτρα, ανάμεσά τους τα «Fly me to the moon», «Summer wind», «My way», «I've got the world on a string».
ΠαρισιΕκθεσηMusee d' Orsaywww. musee-orsay. fr«Crime et Chatiment». Η έκθεση, που πήρε τον τίτλο της από το «Εγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, καλύπτει μια περίοδο δύο αιώνων, από το 1791, όταν ο Λουί-Μισέλ Λεπελετιέ ζήτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής, έως το 1981, όταν ψηφίστηκε η κατάργησή της στη Γαλλία. Το θέμα του εγκλήματος και της τιμωρίας άσκησε μεγάλη έλξη στους εικαστικούς καλλιτέχνες. Η αναπαράσταση της βίας, τόσο του εγκληματία όσο και του σωφρονιστικού συστήματος, βρέθηκε στη βάση πολλών μεγάλων έργων, όπου οι καλλιτέχνες εκφράζουν τον προβληματισμό για τη φύση του κακού, τις κοινωνικές και μεταφυσικές διαστάσεις του, την ισορροπία μεταξύ εγκλήματος και ποινής. Η έκθεση παρουσιάζει έργα μιας πλειάδας καλλιτεχνών -ανάμεσά τους ο Γκόγια, ο Ζερικό, ο Νταβίντ, ο Ντελακρουά, ο Ρεντόν, ο Σεζάν, ο Πικάσο- καθώς και εικόνες από εφημερίδες, επιστημονικά δοκίμια, μυθιστορήματα και κινηματογραφικές ταινίες. Ως τις 27 Ιουνίου.
Σαν ΦρανσισκοΕκθεσηDe Young Museumwww. deyoungmuseum. org«Birth of Impressionism». Η έκθεση ανατρέχει στα χρόνια που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την πρώτη έκθεση των ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, το 1874, παρουσιάζοντας έργα προερχόμενα από το παρισινό Μουσείο Ορσέ. Οι περίπου εκατό πίνακες εκτίθενται με χρονολογική σειρά, παρακολουθώντας το ιμπρεσιονιστικό κίνημα από τα πρώτα του βήματα έως την κορύφωσή του και την επιρροή του σε άλλα καλλιτεχνικά ρεύματα. Από τις νατουραλιστικές αναπαραστάσεις σκηνών της καθημερινής ζωής του Κουρμπέ και την εξιδανικευμένη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μπουζερό, η έκθεση προχωράει στους πρώιμους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες του Μονέ, του Ρενουάρ και του Πισαρό, όταν η «εντύπωση» έγινε το ποθητό αντικείμενο της ζωγραφικής. Παρουσιάζονται επίσης έργα του Καγιεμπότ, της Μπερτ Μορισό (εδώ «Η κούνια», 1872) και του Ντεγκά, καθώς και ο πίνακας του Γουίστλερ «Σύνθεση σε γκρι και μαύρο», γνωστότερος ως «Η μητέρα του Γουίστλερ». Εως τις 6 Σεπτεμβρίου.
«Οικογένεια Ανταμς», το μιούζικαλΔημιουργία του καρτουνίστα Τσαρλς Ανταμς, η «Οικογένεια Ανταμς» έκανε λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Στυλιζαρισμένη μαύρη κωμωδία με ανατρεπτικές αιχμές, έχει διασκεδάσει γενιές θεατών με τις περιπέτειες των μακάβριων αλλά ξεκαρδιστικών ηρώων της. Τώρα η «Οικογένεια Ανταμς» ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, στο θέατρο Lunt-Fontane, με τη μορφή μιούζικαλ. Ο Νέιθαν Λέιν και η Μπέμπε Νιούγουερθ ερμηνεύουν το φοβερό ζεύγος, τον Γκόμεζ και τη Μορτίσια (φωτ.), οι οποίοι αναστατώνονται όταν η κόρη τους, η Τιούσντεϊ, τους ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί ένα «κανονικό» νεαρό. Το έργο, σκηνοθετημένο από τον Φέλιμ Μακντέρμοτ και τον Τζούλιαν Κρόουτς, δεν είχε καλή υποδοχή από τους κριτικούς, με αποτέλεσμα να προσληφθεί ο βετεράνος σκηνοθέτης Τζέρι Ζακς για να «συμμαζέψει» την παράσταση. Παρά την κριτική αποδοκιμασία, όμως, το κοινό έχει εξασφαλίσει στο έργο μεγάλη εμπορική επιτυχία.ΠΗΓΗhttp://news.kathimerini.gr/: