Οι εκκρεμότητες του Ασφαλιστικού είναι οι εξής:
1Να ενταχθεί στο νομοσχέδιο η περικοπή στα δώρα των συνταξιούχων, που έχει ήδη ψηφιστεί ( νόμος 3847/2010-ΦΕΚ 67-11/05/2010). Οπως είπε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, γι΄ αυτό το θέμα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.Ο νόμος προβλέπει περικοπές για συνταξιούχους του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα με μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Τα επιδόματα που έρχονται να αντικαταστήσουν τα δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα και το επίδομα αδείας τα χάνουν όσοι συνταξιούχοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους (εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη, ή σύνταξη λόγω ανικανότητας, ή αναπηρίας, ή έχουν συνταξιοδοτηθεί αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφ΄ όσον είτε δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και εάν σπουδάζουν το 24ο της ηλικίας τους, είτε είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματός σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%, οι στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τους και όσοι έχουν βγει στη σύνταξη με βαρέα και ανθυγιεινά).
2Εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος των βασικών αλλαγών από το 2011 έως το 2013 αντί το 2015.
3Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα στο ΙΚΑ (στα 60 ή στα 65 έτη, κατά τα πρότυπα της αλλαγής που προβλέπει το νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου για το Δημόσιο).
4Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά (στο 60ό από τα 55- 57).
5Για τις συντάξεις χηρείας, η τρόικα ζητά να δίνεται η σύνταξη στον/στη σύζυγο ύστερα από κάποια ηλικία. Πάντως θα διατηρηθεί η καταβολή για τα πρωτα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου με την προϋπόθεση ότι ο γάμος έχει διαρκέσει 5 έτη και άνω.
6Για τις συντάξεις άγαμων θυγατέρων η τρόικα ζητά να κοπούν οι 26.000 συντάξεις άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο οι μελλοντικές, όπως σχεδιάζει το υπουργείο ΕργασίαςΑνατροπές και μειώσεις
Πάντως (με βάση τα ισχύοντα) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αφορά όλους στους ασφαλισμένους (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ κ.α.) πλην Δημοσίου, επιφέρει μεγάλες ανατροπές με μείωση από το 2011 όλων των νέων συντάξεων (θα υπολογίζονται με νέους χαμηλότερους συντελεστές) και αύξηση από την 1/1/2011 όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, Ετσι: 1Καθιερώνεται ο υπολογισμός από το 2011 των νέων συντάξεων με χαμηλότερους συντελεστές. Για όσους είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία όπου ο συντελεστής είναι πάνω από 2% (π.χ. πρώην ΤΕΒΕ) η μείωση θα αφορά τον χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά ενώ η σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά θα υπολογίζεται από την 1/1/2011 με τους νέους χαμηλούς συντελεστές δηλ. με 1,2% μέσο ετήσιο όρο στην 40ετία. Επίσης θα προβλέπεται η καθιέρωση από το 2015 του νέου συστήματος των συντάξεων, της αναλογικής και της βασικής που θα δίνουν στα 40 χρόνια (αντί των 35 ετών σήμερα) μικρότερες κατά 7%- 17% συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης περί το 63% αντί του 70% και 80%, που είναι σήμερα ανάλογα με το Ταμείο). 2Καθιερώνεται το 65ο έτος ως κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα (σταδιακά έως το 2015). Το 60ό έτος ως ελάχιστη ηλικία για την καταβολή σύνταξης με 40 χρόνια ασφάλισης. Στην 40ετία θα συνυπολογίζονται εκτός από τον Στρατό, οι χρόνοι σπουδών, κύησης και λοχείας, επιδοτούμενης ανεργίας και ενδεχομένως ημερών απεργίας και συνολικά περί τα 5 έτη. Επίσης προβλέπεται αύξηση, για τους ασφαλισμένους από 1/1/83 και μετά της 35ετίας (από τα 58 στα 60) και της 37ετίας (χωρίς όριο σήμερα) στα 40έτη μέχρι το 2015. Για το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ προβλέπεται εξαίρεση για ασφαλισμένους πριν από το 1983, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.Από το 2011 θα εντάσσονται στο ΙΚΑ οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ συνεχίζεται η σύγχυση σχετικά με το κατά πόσον η τρόικα απαιτεί αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ζητείται να ξαναψηφιστεί η περικοπή των δύο μισθών, ενώ ο εκπρόσωπος του κ. Ολι Ρεν μιλάει για πλήρη συμφωνία! Σήμερα στο Υπουργικό ο Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά) και Α. Λοβέρδος θα παρουσιάσουν όλες τις αλλαγές.πηγη:http://www.madata.gr