Τρίμηνο πρόγραμμα ανακατανομής προσωπικού θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, λόγω του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με το Βήμα, περίπου 80.000 εργαζόμενοι στις νομαρχίες, στις περιφέρειες, στους δήμους και στα υπουργεία θα κληθούν μέσα σε διάστημα ενός μηνός να επιλέξουν σε ποια νεοσυσταθείσα (με τον «Καλλικράτη») υπηρεσία θα ήθελαν να μεταταγούν, πριν το πράξουν μέσω των υποχρεωτικών μετατάξεων που θα ακολουθήσουν. Οι μόνιμοι υπάλληλοι των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών θα πρέπει να δηλώσουν από την 1η Ιουλίου ως τις 31 του μηνός σε ποια υπό μεταφορά υπηρεσία θα ήθελαν να εργαστούν στο μέλλον. Οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τις εθελοντικές μετατάξεις, θα στελεχωθούν με την υποχρεωτική μετακίνηση του προσωπικού. Αυτή θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010. Και τούτο για τον επιπρόσθετο λόγο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές «παγώνει» οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στους ΟΤΑ. Στόχος της επιχείρησης είναι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του 2011, να βρουν πλήρως στελεχωμένες τις υπηρεσίες τους.
Η τοποθέτηση του προσωπικού δεν θα πραγματοποιηθεί σε νέες οργανικές θέσεις, αλλά σε «προσωποπαγείς». Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ανεξαρτήτως σε ποιες θέσεις θα μεταταγούν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει πλήρως τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Παράλληλα, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα οι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φορέα απασχόλησης, να παραμείνουν στην πόλη όπου ήδη εργάζονται. Το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τις εθελοντικές μετατάξεις αλλά και για τις υποχρεωτικές.
Μετά την ολοκλήρωση των μετατάξεων, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν περίπου 25.000 συμβασιούχοι οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στους ΟΤΑ. Το υπουργείο Εσωτερικών ταυτόχρονα με τη διαδικασία των μετατάξεων θα ξεκινήσει και τη σύνταξη 13 οργανισμών που θα ισχύσουν για τις 13 περιφέρειες της χώρας και 6 οργανισμών-πιλότων για τους «καλλικράτειους» δήμους, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των δήμων και με πληθυσμικά κριτήρια. Οι οργανισμοί των αυτοδιοικητικών περιφερειών, που θα αποτυπωθούν και σε προεδρικό διάταγμα, θα εμφανίζουν ενιαία δομή.
Ο πρόεδρος της ΑΔΔΥ Σπ. Παπασπύρος δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα ούτε καν του μόνιμου προσωπικού. «Στην περίπτωση που οι μετατάξεις θα γίνουν χωρίς να έχουν αποφασιστεί οι νέοι οργανισμοί, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα ύστερα από προσφυγές εργαζομένων» επισημαίνει.πηγη:http://www.nooz.gr