Διεθνής κατακραυγή για την επιδρομή του Ισραήλ

Για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δυσανάλογη χρήση βίας από την κυβέρνηση του Ισραήλ μιλά η διεθνής κοινότητα, μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε για τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο, μετά από αίτημα της Τουρκίας, ενώ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φαλκ, ζήτησε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη «οι δολοφόνοι άοπλων αμάχων».
Την επίθεση καταδίκασε και η ΕΕ, ενώ την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της επίθεσης ζητούν η Ισπανική Προεδρία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και το σύνολο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.
Στην Τουρκία από το πρωί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στην ισραηλινή επιδρομή, καθώς Τούρκοι είναι οι περισσότεροι νεκροί ακτιβιστές.
Μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο Προξενείο του Ισραήλ, ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ.
Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ακύρωσε τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ και το  Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τρομοκρατική πράξη και επιστρέφει εσπευσμένα από τη Λατινική Αμερική, ενώ σοκαρισμένη για τη βία που ασκήθηκε σε ανθρωπιστική αποστολή δηλώνει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάϊ.
Ο θάνατος αθώων πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις και στο Ισραήλ, όπου σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλιτών τραυματίστηκε από οβίδα δακρυγόνου μία 24χρονη Αμερικανίδα.
Τη βίαιη και παράνομη ισραηλινή επιδρομή καταδίκασαν διαδηλωτές στην Ιορδανία, το Ιράν και το Λίβανο.
Για κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου μίλησε η Ρωσία, ενώ οι χώρες, πολίτες των οποίων μετείχαν στην αποστολή, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ελλάδα, κάλεσαν τους πρεσβευτές του Ισραήλ για εξηγήσεις.
Τι απαντά το Ισραήλ για την "σφαγή των αμάχων";
Ο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, έχει ήδη εκφράσει την πλήρη στήριξη του στο στρατό του Ισραήλ για την επίθεσή του στην ανθρωπιστική αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως εξέφρασε και τη λύπη του για τα θύματα της επίθεσης αυτής
Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής ότι ήταν αυτοί που «ξεκίνησαν τις βιαιότητες», που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δέκα από αυτούς. Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, κατηγόρησε ευθέως τους ακτιβιστές για άσκηση βίας και τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. «Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα», είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού.
«Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση», είπε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.«Δυστυχώς, δέχθηκαν επίθεση ακραίας βίας από ανθρώπους επί του πλοίου, με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και πραγματικά πυρά», πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε επίσης ότι δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής.Επίσης ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, κατηγόρησε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, μια τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση για τα βίαια επεισόδια.

«Αυτό που συνέβη στο πλοίο Mavi Marmara, που ανήκει στην εξτερμιστική οργάνωση IHH, δε συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στα υπόλοιπα πέντε πλοία. Υπήρξε έκρηξη βίας από τη στιγμή που οι δυνάμεις μας ανέβηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο. Ήταν προσχεδιασμένο και υπήρχαν όπλα: σιδηρολοστοί, μαχαίρια και κάποια στιγμή πιστόλια, που ίσως πήραν από τους στρατιώτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ασκενάζι.
Τα έξι πλοία με επικεφαλής τουρκικό σκάφος με 600 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και Έλληνες, και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, απέπλευσε από τα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου με προορισμό τη Γάζα, χθες, Κυριακή, προσπαθώντας να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.Την ίδια στιγμή -σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδας, για να συζητήσει την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.Επίσης το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή των 28 πρεσβευτών των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα, ώστε να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι «δολοφόνοι άοπλων αμάχων», έκανε σήμερα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, Ρίτσαρντ Φαλκ, αναφερόμενος στην ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στα πλοία που μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η έκκλησή του αφορά «τόσο στην πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, που έδωσε τις εντολές για την επιχείρηση, όσο και στη στρατιωτική ηγεσία, που την υλοποίησε».
Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ είναι ένοχο για τη χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον άοπλων αμάχων. Αμάχων που βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, και ως εκ τούτου απολάμβαναν του δικαιώματος της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας».
Χαρακτήρισε, δε, ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τον ναυτικό αποκλεισμό από πλευράς Ισραήλ της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε, ως «ηθική και πολιτική επιταγή», να επιβληθούν εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας «πολύ σκληρές κυρώσεις κατά του Ισραήλ».
Με επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ, ενημερώνει ότι τελικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, o Ισραηλινός πρωθυπουργός, ματαίωσε τα σχέδιά του για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στο  Λευκό Οίκο.
 Ο Νετανιάχου βρισκόταν στον Καναδά από την Παρασκευή και σύμφωνα με την ανακοίνωση:  «Ο Νετανιάχουν αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του στον Καναδά και να επιστρέψει εσπευσμένα στο Ισραήλ».πηγηhttp://www.madata.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου