Προκλητικοί οι Ισραηλινοί – Αυξάνεται η διεθνής πίεση

Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ αυξάνεται, το Τελ Αβίβ εξακολουθεί την προκλητική στάση, ενώ στο εσωτερικό πληθαίνουν οι φωνές πως η κυβέρνηση Νετανιάχου οδηγεί τη χώρα σε διεθνή απομόνωση.

Οι δηλώσεις του ισραηλινού υφυπουργού Άμυνας πως “δε σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές αλλά 9 αλήτες” προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή. Κυρίως στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει σαφέστατο μήνυμα στο Τελ Αβίβ πως όσο ισχυρή είναι η φιλία της χώρας του άλλο τόσο ισχυρή μπορεί να είναι και η έχθρα της. Επισήμως, οι νεκροί ακτιβιστές είναι 9, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις τούρκοι υπήκοοι. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Κι αν το μήνυμα Ερντογάν ήταν σε υψηλούς τόνους, σε ακόμη πιο υψηλούς ήταν η νεολαία του κόμματός του, που κάλεσε σε "παγκόσμια ιντιφάντα" εναντίον της βίας του Ισραήλ, ζητώντας από τον τουρκικό λαό και όλο τον κόσμο να μην ανεχθούν το έγκλημα.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός Τύπος δεν έχει πεισθεί για τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας και φορτίου με όπλα για τους εξτρεμιστές και προειδοποιεί για τη συνεχόμενη απομόνωση του εβραϊκού κράτους. “Διατυπώθηκε επίσης ο ισχυρισμός της αυτοάμυνας, ότι «πήγαν να μας λυντσάρουν». Το αποτέλεσμα όμως ήταν ότι όλοι οι νεκροί ήταν από την άλλη πλευρά και ότι όλοι ήταν άμαχοι”, τονίζεται. “Το Ισραήλ θα πληρώσει ξανά βαρύ διπλωματικό τίμημα”, σημειώνει ο Γκίντεον Λέβι σε άρθρο του στη Χααρέτζ.
Μπορεί ο ισραηλινός Τύπος να βάλλει κατά της δολοφονικής επίθεσης κατά των ακτιβιστών, αλλά ο αμερικανικός είναι διχασμένος. «Το φιάσκο του στολίσκου», τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της η Ουάσιγκτον Ποστ, κατακρίνοντας το Ισραήλ πως «κάθε άλλο παρά συνετό» αποδείχθηκε στην προκειμένη περίπτωση.
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης καυτηριάζουν επίσης την «δυσανάλογη» αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, αντίθετα από τους Ουάσιγκτον Τάιμς, που υπογραμμίζουν το δικαίωμα αυτοάμυνας του εβραϊκού κράτους.
Απελευθέρωση ομήρων
ΝΑΤΟ, Ιταλία, Γαλλία και πολλές άλλες χώρες ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Αφού αρχικά το Ισραήλ προέβαλε διάφορες δικαιολογίες, τελικά απέλασε δεκάδες ομήρους. Οι περισσότεροι όμως εξακολουθούν να κρατούνται.
Από τους 682 πολίτες από 42 χώρες, μεταξύ των οποίων και 40 Βρετανοί, που επέβαιναν στα έξι πλοιάρια του "Στόλου της Ελευθερίας" και συνελήφθησαν, 45 δέχτηκαν να απελαθούν και πήραν αεροπλάνα για τις πατρίδες τους. Όλοι οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην φυλακή Μπερσίμπα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ όπου ειδικοί δικαστές για θέματα μετανάστευσης εξετάζουν τα αιτήματα για την απέλασή τους.
Την άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται όμηροι, μεταξύ τους Έλληνες, Γάλλοι, Βρετανοί, Τούρκοι, ζητά επιτακτικά η διεθνής κοινότητα. "Η Γαλλία ζητεί την άμεση απελευθέρωση των σκαφών και όλων των αμάχων που βρίσκονται σ' αυτά", είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν και ζήτησε την άμεση έναρξη μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας και πρέπει να επιτραπεί να φθάσει στους Παλαιστίνιους ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι οι 48 τραυματισμένοι ακτιβιστές νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ όπου έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση παρεμπόδισης των πλοιαρίων να φτάσουν στη Γάζα.
Υπό τη διεθνή κατακραυγή, το φορτίο ενός από τα έξι πλοία εκφορτώθηκε πλήρως και μεταφέρθηκε προς την Λωρίδα της Γάζας με μία φάλαγγα οκτώ φορτηγών. Αποτελείται κατά βάση από ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναπηρικά καροτσάκια και τρόφιμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εκφόρτωση της υπόλοιπης ανθρωπιστικής βοήθειας, που μετέφεραν τα πλοία του στολίσκου με κατεύθυνση τη Γάζα, πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας μιλούσαν για 10.000 τόννους βοήθειας, που αποτελείται κυρίως από ιατρικό υλικό, φάρμακα, προκατασκευασμένες κατοικίες, παιχνίδια και χρωματιστά μολύβια για τα παιδιά.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν κάλεσαν το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα μίλησε για “αναμενόμενη καταστροφή”, ενώ προανήγγειλε αμερικανο-γαλλική πρωτοβουλία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Η ΕΕ θα πρέπει να επιφορτισθεί με τη διεθνή έρευνα για την ισραηλινή επέμβαση κατά του στολίσκου για τη Γάζα και να «συμμετέχει στην ασφάλιση» των λιμένων της περιοχής για να επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, πρότεινε εξάλλου ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς. Έκρινε δε πως «ήγγικεν η ώρα για την ΕΕ να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει και όχι αυτόν του ετερόρρυθμου εταίρου».
Αεροπορική επιδρομή στα παλαιστινιακά εδάφη
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αυξήσει την ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος.
Το πρωί, δύο ένοπλοι της Τζιχάντ σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό όταν διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας, ενώ αργότερα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά πάνω από το Λίβανο, αλλά δεν υπάρχουν θύματα.πηγηhttp://www.newsit.gr:


Η λίστα ιστολογίων μου