Κρίσιμη κατάσταση, βαρύ πολιτικό σκηνικό

Καθηλωμένα τα έσοδα – Επανέρχεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας – Γκρίνια και διαφωνίες στο υπουργικό

Κρίσιμη κατάσταση αλλά και βαρύ πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι δείκτες παραμένουν στο ‘κόκκινο’, ενώ Γαλλία και Γερμανία υπολογίζουν ήδη τις πιθανές απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, επαναφέροντας τη συζήτηση στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Επιπλέον, η μικρότερου του αναμενόμενου βελτίωση των οικονομικών μεγεθών προκαλεί εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο, εκνευρισμός που εκφράστηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι ελεγκτές της Κομισιόν, στην πρώτη έκθεσή τους μετά την υπογραφή του μνημονίου επισημαίνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως είναι η κοινωνική αναταραχή, ο πληθωρισμός και η ύφεση. Οι δε αγορές φαίνεται να προεξοφλούν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, με τις πιθανότητες της χώρας να κηρύξει στάση πληρωμών να υπερβαίνουν το 45%.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποκάλυψε ότι και στις Βρυξέλλες η ανησυχία του χθες έχει μετατραπεί σε προετοιμασία για το απευκταίο με την αγορά από την ΕΚΤ ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 40 δισ. ευρώ ομολόγων, εκ των οποίων τα 27 δισ. ευρώ είναι ελληνικά.
Γαλλικό σχέδιο:«Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας είναι στην ουσία σχέδιο εξυγίανσης των γαλλικών κυρίως τραπεζών», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Η αγορά ελληνικού χρέους από την Φρανκφούρτη διατηρεί ψηλά τις τιμές των ελληνικών τίτλων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στις γαλλικές ιδιωτικές κυρίως τράπεζες - με έκθεση περίπου 79δισ. $ - να ξεφορτωθούν πολλούς από αυτούς. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι γερμανικές κρατικές τράπεζες - με 45δισ. $ έκθεση - γιατί έχουν δεσμευθεί προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα έως το 2013», σημειώνει το περιοδικό.Αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του Άξελ Βέμπερ, φερόμενου ως αντικαταστάτη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, που ζήτησε μόνο στοχευμένες αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο και το θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης για τις χώρες - μέλη του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προστρέχουν σε βοήθεια.
Καθηλωμένα τα έσοδα:Στο διάστημα που η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία έγιναν πολλές εξαγγελίες περί μείωσης του δημοσίου τομέα και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά πολλά μέτρα έχουν μείνει στα χαρτιά. Από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης προέκυψε πως το πρόγραμμα πάει καλά στις μειώσεις δαπανών, αλλά όχι και στην αύξηση των εσόδων.
Από μια πρόχειρη καταγραφή στις μειώσεις δαπανών προκύπτει πως αυτές έγιναν κυρίως από τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων και όχι γιατί το κράτος έκλεισε τις χιλιάδες ‘μαύρες’ τρύπες.
Την ίδια ώρα, καταγράφονται παλινωδίες στις πολιτικές της κυβέρνησης, παλινωδίες που στοιχίζουν πολλά χρήματα στον έλληνα φορολογούμενο. 235 ημέρες μετά δεν έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των φαρμάκων που μάλιστα στοιχίζουν περισσότερα χρήματα από πέρυσι.
Και ενώ ο μεγάλος ασθενής στη χώρα είναι ο δημόσιος τομέας, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτεθεί στα έσοδα του ιδιωτικού τομέα ο οποίος δεν παράγει ελλείμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή φόρου 20% στη διαφημιστική δαπάνη σε μια αγορά που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια.Την ώρα που η κρατική τηλεόραση ανεξέλεγκτη συνεχίζει την σπατάλη σε περίοδο κρίσης, έχοντας βέβαια ως προίκα το ανταποδοτικό τέλος. Παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού πως στην κρατική τηλεόραση υπάρχει μείωση δαπανών κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται. πηγη:http://www.skai.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου