Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τρεις ακόμα γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, ιδίως στους νέους άνδρες, ανεβάζοντας πλέον σε έξι συνολικά τα γονίδια που έχουν βρεθεί να εμπλέκονται στην πάθηση.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Οι ερευνητές, με το συντονισμό επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας, υπό την Κλερ Τέρνμπουλ, σε εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, "χαρτογράφησαν" το γονιδίωμα περίπου 6.000 ανδρών και βρήκαν τρεις γενετικές μεταλλάξεις πολύ πιο συχνές στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε με την συγκριτική ανάλυση δύο ακόμα ομάδων ατόμων, μιας από 670 ασθενείς με καρκίνο των όρχεων και μιας από 3.500 άτομα χωρίς την πάθηση.
Τα τρία γονίδια έχουν την ονομασία TERT, ATF7IP και DMRT1 και, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικά για τη διατήρηση του σωστού μήκους των απολήξεων των χρωμοσωμάτων (των λεγόμενων τελομερών). Η σμίκρυνση των τελομερών παρατηρείται σε πολλές μορφές καρκίνου. Ένα από τα τρία γονίδια επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του φύλου.
Ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στους άνδρες ηλικίας 15 - 45 ετών. Θεωρείται μια από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου, επειδή ανταποκρίνεται καλά στην χημειοθεραπεία, όμως οι επιζώντες έχουν στη συνέχεια προβλήματα με τη γονιμότητά τους.
Οι γενετικές αιτίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου και οι άνδρες που έχουν αδελφό με την πάθηση αυτή, έχουν οκτώ έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν και οι ίδιοι, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο οικογενειακό ιστορικό.
Ο κίνδυνος κληρονομικότητας είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου, όπου ο αυξημένος κίνδυνος είναι συνήθως διπλάσιος έως τριπλάσιος, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.ΠΗΓΗhttp://www.skai.gr/: