Συνάμα, η ουδέτερη ανθρωπιστική οργάνωση κάλεσε τους μαχητές από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που κρατούν όμηρο τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε προ διετίας σε διασυνοριακή επιδρομή, να επιτρέψουν στην οικογένειά του να έχει τακτικές επαφές μαζί του, σύμφωνα προς τους διεθνείς νόμους. «Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα τιμωρείται για πράξεις των οποίων δεν φέρει την ευθύνη. Συνεπώς, ο αποκλεισμός αποτελεί μία συλλογική τιμωρία, η οποία εφαρμόζεται κατά πλήρη παράβαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους’, τονίζει στην πεντασέλιδη έκθεσή της η ICRC. Είναι η πρώτη φορά που ο Ε.Σ. τονίζει πως ο ισραηλινός αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίες που περιέχεται στη Συνθήκη της Γενεύης, προσθέτει εκπρόσωπός του. Συν τοις άλλοις, η Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, που έχει εγκριθεί και υπογραφεί από το Ισραήλ, απαγορεύει ρητά τη συλλογική τιμωρία αμάχου πληθυσμού.
Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς στην εισαγωγή στρατιωτικού υλικού για προφανείς λόγους ασφαλείας, εντούτοις ο σκοπός του αποκλεισμού είναι δυσανάλογος, καθώς περιλαμβάνει και υλικά πρώτης ανάγκης, τονίζει ο ICRC. «Καλούμε το Ισραήλ να θέσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό και ζητούμε από όσους έχουν επιρροή στην κατάσταση, περιλαμβανομένης και της Χαμάς, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», προσθέτει η Μπεατρίς Μέγκεβαντ-Ρόγκο, επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ε.Σ στη Μέση Ανατολή. Ο Οργανισμός τονίζει επίσης πως, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, η Χαμάς έχει επανειλημμένως αρνηθεί στην οικογένεια του στρατιώτη Σαλίτ να τον επισκεφθεί.
Μικρές βελτιώσεις αλλά και παραβιάσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη
Η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Μπ΄ Τσελέμ διαπιστώνει κάποιες «βελτιώσεις» όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη από τα τέλη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας πριν 18 μήνες, αλλά εκφράζει τη λύπη της για τη συνέχεια των παραβιάσεων. Στην ετήσια έκθεσή της, η Μπ΄ Τσελέμ εντοπίζει «ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις» , τονίζοντας πως ο αριθμός των νεκρών που σχετίζονται με τη σύγκρουση είναι μικρότερος σε σχέση με τα παρελθόντα έτη: 83 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τον ισραηλινό στρατό στο διάστημα 19 Ιανουαρίου 2009 και 30 Απριλίου 2010. Από τους νεκρούς Παλαιστινίους, πάνω από τα δύο τρίτα είναι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας και πάνω από το ένα τρίτο πρόκειται για αμάχους, που δεν εμπλέκονται στις συγκρούσεις. 20 από τους νεκρούς είναι ανήλικοι.Από ισραηλινής πλευράς καταγράφηκαν επτά νεκροί, τρεις των οποίων άμαχοι (ένας εξ αυτών ήταν ηλικίας 16 ετών). Η Μπ΄ Τσελέμ διαπιστώνει μείωση και στον αριθμό των κρατουμένων Παλαιστινίων χωρίς δίκη, που ήσαν 222 έως τα τέλη Μαρτίου 2010. Επίσης τονίζει πως ο στρατός έχει άρει ορισμένους περιορισμούς στην κυκλοφορία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη: τον Φεβρουάριο του 2010 υπήρχαν 44 μόνιμα οδοφράγματα, έναντι 63 το 2008.ΠΗΓΗ:http://www.skai.gr/