Έμμεση αναφορά στο Κυπριακό από Πάπα Μόνο έμμεση αναφορά έκανε ο Πάπας Βενέδικτος στο Κυπριακό την Παρασκευή

Μόνο σε έμμεση αναφορά στο Κυπριακό προέβη ο Πάπας Βενέδικτος την Παρασκευή στις δύο ομιλίες του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο, παρότι που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησαν την ενεργό συμπαράστασή του.
O Πάπας Βενέδικτος άρχισε και τις δύο ομιλίες του στέλνοντας μήνυμα ειρήνης. «Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας! Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσιες μαζί σας!», ήταν οι πρώτοι του λόγοι, τους οποίους μάλιστα απηύθυνε στα ελληνικά.
Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται στο μέσο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής».

Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν η εξής:«Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας».
Ο Πάπας στις ομιλίες του έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες μπορούμε να «επαναπροσδιορίσουμε την πλούσια αποστολική κληρονομιά που μοιράζεται η Ανατολή και η Δύση, και με υπομονή και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά, ξεπερνώντας παλιές αντιθέσεις και κοιτάζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης.
«Το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ένωσης σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας», τόνισε.To πόγραμμα του ΠοντίφηκαΣτν αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, κατευθύνθηκε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, μετά την υποδοχή του στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου. Στο χώρο αυτό σώζεται μια στήλη, στην οποία η παράδοση λέει ότι οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο, ραβδίζοντάς τον «τεσσαράκοντα παρά μία».
Ο Πάπας προσευχήθηκε στο βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη Πάφου στους Καθολικούς και Αγγλικανούς.
Στη συνέχεια, στον αρχαιολογικό χώρο τελέστηκε «Οικουμενική Ιερουργία», στην οποία χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Χρίστο Αριστείδου έψαλε τα απολυτίκια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, η οποία είναι για όλους η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας του Χριστού. Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλε και χορωδία Καθολικών.
Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, ο Πάπας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Λευκωσία και κατέλυσε στη Μονή Φραγκισκανών επί της «νεκρής ζώνης», όπου είναι η νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Κυπριακή Αστυνομία και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ κατά διαστήματα η παρακολούθηση για την ασφάλεια του Ποντίφικα γίνεται και από αέρος με ελικόπτερο.πηγηhttp://www.skai.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου