Με τo spread του 10ετούς ομολόγου να πλησιάζει τις 800 μονάδες βάσης, η Ελλάδα ετοιμάζεται για νέο δάνειο-θηλιά από τις αγορές σε δύο δόσεις μέσα στον Ιούλιο, για να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμες οφειλές, για τις οποίες το Σχέδιο Στήριξης, απαγορεύει να χρησιμοποιηθούν χρήματα του πακέτου. Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών.Προ των πυλών μίας απόφασης φωτιά της Κομισιόν, με την οποία θα επιβάλει φόρο στις πωλήσεις ομολόγων από χώρες με ελλείμματα και με το spread του 10ετούς ομολόγου να έχει πλησιάσει το μεσημέρι τις 800 μονάδες βάσης, η χώρα ετοιμάζεται για το πρώτο ομολογιακό δάνειο μετά την εισαγωγή στο σχέδιο στήριξης.Καθώς η συμφωνία με την τρόϊκα δεν προβλέπει χρηματοδότηση από το πακέτο στήριξης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών από βραχυπρόθεσμους τίτλους (ανα τρίμηνο) η Ελλάδα θα βγει άμεσα στις αγορές για δανεισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται.Λόγω του αδιεξόδου για τα 10ετή ομόλογα που έληγαν στις 19 Μαίου και έπρεπε να πληρωθούν στους δικαιούχους, χρησιμοποιήθηκε το πρώτο μέρος του πακέτου στήριξης ύψους 20 δις ευρώ, για εξυπηρέτηση ομολόγων 8,5 δισ., λόγω του πολύ μεγάλου ύψους του επιτοκίου.Πλέον μέσα στον Ιούλιο, λήγουν έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας που εκδόθηκαν τον Απρίλιο ύψους 2,46 δισ. ευρώ, γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας,έκδοσης Ιανουαρίου, ύψους 1,28 δισ. ευρώ και γραμμάτια ετήσιας διάρκειας, έκδοσης Ιουλίου 2009, ύψους 1,12 δισ. ευρώ.
Ετσι αναγκαστικά ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε δημοπρασία, για έκδοση ομολόγων που να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σε δύο δόσεις εντός του Ιουλίου.
Χαράτσι στα ομόλογα
Την ίδια ώρα η Κομισιόν καταθέτει πρόταση, με την οποία, θα επιβάλεται φόρος ανάλογος με τo spread της περιόδου, σε όσες χώρες μέλη δεν πειθαρχούν στις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή και παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν, προβλέπει ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται από το φόρο στα ομόλογα, θα τοποθετούνται σε ειδικό λογαριασμό της Ε.Ε. και θα κατάσχονται εάν το χρέος δεν επανέλθει στα όρια του Συμφώνου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι δανειστές και να εξισοροπηθεί η αντιστάθνιση κινδύνου από την αγορά των ομολόγων των χωρών αυτών, από τους επενδυτές ή την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Δημιουργείται δηλαδή ένας μηχανισμός, που συγχρονίζει τις απαιτήσεις των δανειστών από τις αγορές, με αυτές της Ε.Ε. η οποία μέσω της ΕΚΤ και του Σχεδίου Στήριξης, καλείται να επωμιστεί ένα μέρος του χρέους των προβληματικών χωρών (στην παρούσα φάση μόνο για την Ελλλαδα) βλέποντας πιθανόν πως στο μέλλον θα κληθεί να παράσχει στήριξη και σε άλλες οικονομίες. Γεγονός, που μόνον αισιοδοξία δεν προκαλεί για το μέλλον της κρίσης.Κι όμως αισιόδοξοιΑπό την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέτευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους.Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε πως η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας ωστόσο τόνισε πως η υπερβολική αντίδραση των αγορών, δεν πρέπει να αφεθεί να διαλύσει την Ευρωζώνη.Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών παρέστη και ενημέρωσε για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό του Δημόσιου τομέα, την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.πηγηhttp://news247.gr/: