Οι μυστηριώδεις και αμφιλεγόμενες επιθανάτιες εμπειρίες, που βιώνουν αρκετοί άνθρωποι στο κατώφλι του θανάτου, συχνά αποδίδοντάς τους πνευματικό περιεχόμενο, πιθανώς προκαλούνται από έναν "χείμαρρο" ηλεκτρικής δραστηριότητας, που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο λίγο πριν από το θάνατο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η νέα μελέτη του εγκεφάλου, με τη βοήθεια εγκεφαλογράφου, διαπίστωσε μια έντονη δραστηριότητα ηλεκτρικών κυμάτων κατά τις στιγμές πριν από το θάνατο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ξαφνική "έκρηξη" των ηλεκτρικών κυμάτων στον θνήσκοντα εγκέφαλο ίσως αποτελεί την αιτία των επιθανάτιων εμπειριών, κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων, οι ασθενείς αναφέρουν ότι έβλεπαν τον εαυτό τους από ψηλά ή βάδιζαν σε ένα τούνελ προς ένα λαμπερό φως. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν μια τέτοια εμπειρία ως θρησκευτικό ή πνευματικό όραμα και ως επιβεβαίωση για την μετά θάνατο ζωή. Όμως οι επιστήμονες συνήθως είναι πιο επιφυλακτικοί, όσον αφορά την ερμηνεία του φαινομένου.
Η νέα μελέτη, υπό τον γιατρό Λακχμίρ Τσάουλα της μονάδας εντατικής θεραπείας του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Palliative Research", σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου".
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηλεκτρική ενέργεια που απελευθερώνεται, καθώς λιγοστεύει το οξυγόνο στον εγκέφαλο, είναι αυτή που μπορεί να προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες, αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι, όπως παραδέχτηκαν.
"Καθώς η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται και τα επίπεδα του οξυγόνου πέφτουν, τα εγκεφαλικά κύτταρα 'πυροδοτούν' μια τελευταία ηλεκτρική διέγερση. Αυτή αρχίζει σε ένα τμήμα του εγκεφάλου και εξαπλώνεται στη συνέχεια σαν χείμαρρος, πράγμα που ίσως προκαλεί στους ανθρώπους έντονες νοητικές εντυπώσεις", ανέφερε ο Τσάουλα.
Η ηλεκτρική δραστηριότητα, λίγο πριν από το θάνατο, μπορεί να διαρκεί από μισό έως τρία λεπτά. Ο Τσάουλα δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει το ίδιο φαινόμενο σε τουλάχιστον 50 περιστατικά.
Οι επιστήμονες αναζητούν μια βιολογική και όχι μια μεταφυσική αιτία σε όλες αυτές τις υποκειμενικές εμπειρίες.πηγη:http://www.skai.gr