Tι γραφει ο ξενος Tυπος

THE GUARDIAN
Η κρίση
Οι τελικοί νικητές θα είναι οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρότι και αυτές θα έχουν τα προβλήματά τους.Η Βραζιλία ίσως είναι υπερτιμημένη και βρίσκεται ενώπιον μιας αβέβαιης προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης. Η Ρωσία είναι ενεργειακά εξαρτώμενη. Η Κίνα πληρώνει το τίμημα για την ανάπτυξη των τελευταίων τριάντα χρόνων και αντιμετωπίζει μια τεράστια διαρθρωτική πρόκληση. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, έχουν μια κάποια ιδέα για το πού βαδίζουν και τι έχουν κατά νου να πράξουν. Είναι δύσκολο να ειπωθεί το ίδιο και για τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα κακά νέα είναι ότι τα πράγματα επιδεινώνονται, καθώς ξεχνάμε πόσο επικίνδυνες είναι οι οικονομικές κρίσεις.
HAARETZΟ αποκλεισμόςΟ αποκλεισμός της Γάζας και όλα όσα λέγονται γύρω απ’ αυτόν –ότι ήταν ένα είδος τιμωρίας εναντίον ενός φτωχού και καταπιεζόμενου λαού– αποτελεί μελανή κηλίδα στην καρδιά της ισραηλινής δημοκρατίας. Ο αποκλεισμός δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του. Η κυβέρνηση της Χαμάς δεν έπεσε, οι κάτοικοι της Γάζας δεν επαναστάτησαν και ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ παραμένει όμηρος. Ο αποκλεισμός αντικατοπτρίζει την έλλειψη κατανόησης εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου – Μπάρακ. Το Ισραήλ θα ’πρεπε να εργάζεται για την άρση του αποκλεισμού. Πράττει όμως το αντίθετο, χάνοντας έτσι τον έλεγχο. Ο Νετανιάχου προσφέρει τη νίκη στη Χαμάς και στους Τούρκους υποστηρικτές της.
DWΠαρανομίαΔεκάδες χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών από όλο τον κόσμο καταλήγουν κάθε χρόνο παρανόμως στην Ινδία. Ακόμη και ραδιενεργό υλικό βρέθηκε στο Νέο Δελχί. «Βλέπετε; Κανένα πρόβλημα», λέει ο Χαρίς, βάζοντας το κεφάλι του πάνω από ένα καζάνι που περιέχει μια πράσινη ουσία αγνώστου προελεύσεως. Τελικά αποδεικνύεται ότι πρόκειται για νιτρικό οξύ, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Ο Χαρίς εργάζεται σε βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται έξω από το Νέο Δελχί. Εδώ καταφθάνουν ηλεκτρικές συσκευές από όλο τον κόσμο: τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές. Μετά το «μπάνιο σε οξύ» απομένει ό,τι μπορεί να αποφέρει χρήματα, εξηγεί ο Ράβι Αγκαρβάλ, από τη μη κυβερνητική οργάνωση Toxics Link.
THE INDEPENDENTΚαλυψώ»Η φήμη του εξερευνητή Ζακ Κουστό έχει υποστεί κάποια πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα επιτεύγματά του παραμένουν λαμπρά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Ετσι, το αίτημα της συζύγου του Κουστό, Φρανσίν, προς τη γαλλική κυβέρνηση για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του κινηματογραφιστή τον επόμενο μήνα, να αναγεννηθεί το ωκεανογραφικό «Καλυψώ» αξίζει τον κόπο.Η πολιτιστική αξία του σκάφους, που διεμβολίστηκε στη Σιγκαπούρη, είναι σαφής. Αλλά παράλληλα υπάρχει και η πρακτική αξία. Οσα συμβαίνουν στους ωκεανούς δεν είναι τόσο κατανοητά στην επιστημονική κοινότητα. Ολα δείχνουν ότι το «Καλυψώ» θα συνεχίσει, ξεκινώντας από τη Μεσόγειο, τη χαρτογράφηση των ωκεανών.πηγηhttp://news.kathimerini.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου