LE MONDE
Καθυστερημένη ευθιξία Η πρώην υπουργός Κριστίν Μπουτέν είπε -την ώρα που επέστρεφε στο γαλλικό κράτος τη βουλευτική της σύνταξη- ότι η απόφασή της θα δημιουργούσε νομικό προηγούμενο. Η αλήθεια είναι ότι τα μισθολογικά προνόμια, τα οποία απολαμβάνουν πολλοί Γάλλοι πολιτικοί, πρέπει να τύχουν ριζικής επανεξέτασης. Τα προνόμια αυτά εντάσσονται στις πρακτικές του προέδρου Σαρκοζί, που θεωρεί ότι η άσκηση της εξουσίας πρέπει να συνοδεύεται από τέτοια αδιαφανή δωράκια. Εντύπωση προκαλεί η έκπληξη της κ. Μπουτέν απέναντι στην οργή του «λαουτζίκου» (petites gens) για τις μηνιαίες αποδοχές των 18.000 ευρώ που εξασφάλιζε. Η στάση αυτή δεν θυμίζει σε τίποτε τον στρατηγό Ντε Γκωλ, πάντα τόσο εύθικτο σε θέματα πλούτου των κρατικών λειτουργών. Οι πολιτικοί του απόγονοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Η ώρα είναι κατάλληλη για επανεξέταση των προνομίων αυτών, ώστε ο πολιτικός κόσμος να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα σε μια περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας. Η Αριστερά έχει τώρα την ευκαιρία να τοποθετηθεί σαφώς και να εμφανίσει συγκεκριμένες προεκλογικές προτάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.
THE NEW YORK TIMESAνθρώπινο γονιδίωμαΠέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο πρόεδρος Κλίντον ανακοίνωνε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτό το επιστημονικό επίτευγμα μας επέτρεψε να αυξήσουμε τις επιστημονικές μας γνώσεις, αλλά δεν συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση των ιατρικών θεραπειών και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.
Η ελπίδα μας ότι η μελέτη του γονιδιώματος θα μας αποκάλυπτε τα αίτια των ασθενειών ώστε να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες, διαψεύστηκε οικτρά.Μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούμε, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.Ακόμα και αν εντοπίσουμε τα γενετικά αίτια κάποιων ασθενειών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρούμε και τα απαιτούμενα θεραπευτικά μέσα. Η επιστήμη και η βιομηχανία έχουν να αντιμετωπίσουν τις ερχόμενες δεκαετίες προκλήσεις εξίσου σοβαρές όσο η αρχική αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος
DER SPIEGELO εκλεκτός της MέρκελΟ Γιοακίμ Γκάουκ, υποψήφιος ομοσπονδιακός πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, θα πρέπει να μοιάζει στα μάτια της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τη γρίπη των πτηνών. O ενθουσιασμός για την υποψηφιότητά του επεκτείνεται ταχύτερα από ό,τι μπορεί κανείς να αντέξει. Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι ο άμεσος εμβολιασμός του ημέτερου πληθυσμού. Η θανάτωση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Το ταξίδι του εκλεκτού της Μέρκελ, Κρίστιαν Βουλφ, από το Βερολίνο στη Φρανκφούρτη και η συμμετοχή του στην κοινή συνεδρίαση Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών έχει στόχο να αποτρέψει μια περαιτέρω μετάδοση της γρίπης Γκάουκ. Το διακύβευμα είναι το ανώτατο αξίωμα της Γερμανίας, αλλά και η διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού, συνεπώς και της καγκελαρίας Μέρκελ. Η επικεφαλής της κυβέρνησης συνέδεσε την τύχη της με το πολιτικό χάρισμα του Βουλφ, όταν στις 30 Ιουνίου επιλεγεί ο διάδοχος του Χορστ Κέλερ. «Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είναι πιο συναρπαστικός», σχολίασε ο «Εκόνομιστ».
DWΗ Γερμανία στο G20Τα χαρτιά της ενόψει της συνόδου κορυφής των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών άνοιξε η καγκελάριος Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. Η Αγκελα Μέρκελ αναφέρεται στα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στη σύνοδο του Τορόντο, δηλαδή στη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, στη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης και στην ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών. «Η Ε.Ε. με τους άλλους συμμετέχοντες στο G20 θα δραστηριοποιηθεί υπέρ της επιβολής παγκοσμίως του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Σίγουρα θα προκύψουν αντικρουόμενες απόψεις και συζητήσεις, αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταλήξαμε σε μια ενιαία στάση, την οποία θα τηρήσουμε κατά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του G20. Θα συζητήσουμε επίσης για το χρονικό σημείο εξόδου από τα προγράμματα τόνωσης των οικονομιών και τη μετάβασή μας στην σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μας. Κατά την άποψη των Ευρωπαίων, είναι απολύτως επείγον να ξεκινήσει η εξυγίανση των δημοσιονομικών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κρίσεις».πηγη:http://news.kathimerini.gr