Με 40 εκατ. φτωχούς γιόρτασαν τα γενέθλιά τους οι ΗΠΑ Η εφετινή Ημέρα της Ανεξαρτησίας βρήκε την καθημερινότητα της «πραγματικής Αμερικής» πιο μαύρη από ποτέ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου, δεν εορτάζεται με στρατιωτικές παρελάσεις και ανάλογες εκδηλώσεις. Οπου συμβαίνει κάποιος εορτασμός έχει χαρακτήρα μάλλον εμπορικής πανήγυρης, λ.χ. αγοραπωλησίας αλόγων και αγελάδων στον Νότο ή κοσμικών επιδείξεων, όπως Μόδας και Καλλιστείων, που γίνονται σε περιοχές της Νέας Αγγλίας. Δεν λείπουν όμως οι ομιλίες- πάντοτε πλήρεις πατριωτισμού και εξάρσεων του ήθους και των βασικών αρχών που έθεσαν οι πατέρες του αμερικανικού έθνους πριν από 234 χρόνια. Εφέτος όμως, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το κλίμα ήταν βαρύ. Κατά σύμπτωση μάλιστα, την παραμονή της 4ης Ιουλίου, δημοσιεύθηκε μια μελέτη του δρος Μάικλ Σνάιντερ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν με ζοφερά στοιχεία για «την καθημερινότητα της πραγματικής Αμερικής» (Τhe Day Life in Τoday΄s Realamerica). Παραθέτω μερικά που εντυπωσιάζουν:
Για πρώτη φορά από το 1952 οι αποταμιεύσεις σημείωσαν πτώση και επίσης για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία ο αριθμός των φτωχών πολιτών που συντηρούνται με δημοτικά δελτία διατροφής έφθασε τα 40 εκατ. με προοπτική του χρόνου να ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια. Σήμερα το 21% των παιδιών ηλικίας 6-14 ετών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το 40% των χαμηλόμισθων Αμερικανών δεν ελέγχει περισσότερο από το 1% του εθνικού πλούτου, γεγονός που παρατηρείται μόνο σε επτά αφρικανικές χώρες. Το 1950 για κάθε συνταξιούχο εργάζονταν 16 άτομα, σήμερα όμως εργάζονται τρία και το 2025 προεξοφλείται ότι θα εργάζονται δύο για να παίρνει σύνταξη ένας. Τον περασμένο Μάιο οι πωλήσεις σπιτιών κατέρριψαν το θλιβερό ρεκόρ όλων των εποχών. Επίσης ρεκόρ σημείωσε η μετακίνηση, λόγω κρίσης και ανεργίας, οικογενειών από τις ακριβές Πολιτείες του Βορρά στις φθηνές του Νότου. Πέρυσι 1,41 εκατ. αμερικανικές βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, 32% περισσότερες απ΄ ό,τι το 2008.
Το 43% των Αμερικανών έχει μόλις 10.000 δολάρια στην τράπεζα για τα γεράματά του. Το συνολικό χρέος (κρατικό και ιδιωτών) στις ΗΠΑ έφθασε τον Απρίλιο το 360% του ΑΕΠ. Στην Καλιφόρνια, μια από τις θεωρούμενες πλούσιες Πολιτείες, το ωρομίσθιο των πολιτειακών υπαλλήλων εξομοιώθηκε πρόσφατα με των ιδιωτικών στα 7,25 δολ. (6,30 δολ. μετά την αφαίρεση φόρων).
Δεν λείπουν και εκείνοι που εξακολουθούν να βλέπουν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας με κριτική ματιά. Σημειώνουν ότι πουθενά δεν κάνει λόγο για τους μαύρους- μάλιστα ο πολιτικός αναλυτής Φρανκ Ριτς των «Νew Υork Τimes» παρατηρούσε προχθές ότι ακριβώς αυτή η παράλειψη του 1776 χρησιμοποιήθηκε έκτοτε για να στερήσει στοιχειώδη δικαιώματα από τον μαύρο πληθυσμό, γεγονός που συνεχίζεται ακόμη και στις ημέρες μας. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της νοοτροπίας, οι νέες προσλήψεις στον πολυάνθρωπο δήμο της Νέας Υόρκης. Σε μια μητρόπολη όπου ο λευκός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στο 35% το 70% των νέων ανώτερων διοικητικών στελεχών είναι λευκοί. πηγη:http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου