Βιταμίνες και πρωτεΐνες «ασπίδα» για τους καπνιστές

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στον καρκίνο, οι καπνιστές που έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 καθώς και ορισμένες σημαντικές πρωτεΐνες στο αίμα τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων από ότι τα άτομα που τους λείπουν αυτά τα συστατικά.Οι επιστήμονες από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) αναφέρουν ότι παρόλο που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εντοπίσουν την αιτιακή σχέση ανάμεσά στα δύο, τα αποτελέσματα αποτελούν ένα στοιχείο που εξηγεί για ποιο λόγο ορισμένοι καπνιστές δεν αποκτούν ποτέ καρκίνο των πνευμόνων ενώ κάποιοι μη-καπνιστές ή πρώην καπνιστές αποκτούν.
Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της ασθένειας στον κόσμο και το 90% των περιπτώσεων προκαλείται από το κάπνισμα. Ο συγκεκριμένος καρκίνος «σκοτώνει» 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Περίπου 10%-15% των καπνιστών εμφανίζει καρκίνο των πνευμόνων –παρόλο που συχνά πεθαίνουν από άλλα αίτια που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, ή εμφύσημα. Ο καρκίνος των πνευμόνων αποτελεί αιτία θανάτου ακόμη και για άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ ή που σταμάτησαν το κάπνισμα πολλά χρόνια πριν.Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το IARC μελέτησε περίπου 900 άτομα με καρκίνο των πνευμόνων και εντόπισε σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B6 και ενός αμινοξέως που ονομάζεται μεθιονίνη και εντοπίζεται στην πρωτεΐνη όπως κρέας, ψάρι, και ξηρούς καρπούς. Η βιταμίνη B6 απαντάται επίσης στο κρέας, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τις μπανάνες.
«Αυτό που εντοπίσαμε είναι ότι αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικούς δείκτες κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων, αλλά δεν έχουμε αποδείξει ότι προκαλούν αυτή την αύξηση στον κίνδυνο» αναφέρει ο Paul Brennan από τα γραφεία του IARC στη Λυών, επικεφαλής της μελέτης και αυτός που δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (Journal of the American Medical Association), την Τρίτη.«Αυτό μας δείχνει ότι η διατροφή παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υποστηρίξουμε ότι απλώς αλλάζοντας τη διατροφή σας και καταναλώνοντας περισσότερες τροφές με αυτές τις βιταμίνες τότε θα επηρεαστεί και ο μελλοντικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων».
Τα θρεπτικά συστατικά κλειδί για την υγεία του DNAΗ ομάδα του Brennan μελέτησε περίπου 900 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, κατά κύριο λόγο καπνιστές περιλαμβάνοντας ωστόσο 100 άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ και 260 που είχαν σταματήσει το κάπνισμα.  Ο Brennan αναφέρει ότι η αλλαγή στον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων που σχετίζεται με τη βιταμίνη B6 και τα επίπεδα μεθιονίνης ήταν όμοια και για τις τρεις ομάδες, ωστόσο ο συνολικός κίνδυνος για να εμφανίσει κάποιος την ασθένεια ήταν πολύ υψηλότερος για τους καπνιστές.
Όπως αναφέρει «η μείωση του κινδύνου από τη συνύπαρξη των δύο συστατικών ήταν περίπου 60%. Φυσικά, εάν ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κανείς επειδή καπνίζει είναι πολύ υψηλός, τότε η μείωση 60% είναι αρκετά σημαντική, παρόλο που το να σταματήσει κανείς το κάπνισμα είναι πολύ σημαντικότερο». Ο Brennan ανέφερε ότι τα ευρήματά του φαίνονται να ενισχύουν παλαιότερες έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι ελλείψεις σε βιταμίνες Β μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα για βλάβες στο DNA και τις μεταλλάξεις των γονιδίων.Μια σουηδική μελέτη το 2005 βρήκε ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης B6 είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.  Ο Brennan αναφέρει, «Ουσιαστικά αυτές οι βιταμίνες Β και τα θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στην πορεία δημιουργίας και διατήρησης του DNA. Είναι φυσικό, λοιπόν, να θέλουμε αυτή η πορεία να είναι όσο πιο καλή γίνεται».ΠΗΓΗhttp://www.healthview.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου