Η οικονομία μονοπωλεί το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά, αυτή την ώρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου και χειροκροτούμενο κατά την είσοδό του, ο Αντ.Σαμαράς, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην πενταετία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος,
όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το μετέτρεψε σε πρωτοφανή κρίση δανεισμού.Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για τον οικονομικό μαρασμό που έχει προκαλέσει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για εμφανή εγκατάλειψη της περιοχής από αναπτυξιακά έργα όπως το ΜΕΤΡΟ, έκανε λόγο για την οικονομική κάμψη στην οικοδομή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν τα μεγάλα οδικά έργα υποδομών που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Επέκρινε σφοδρά, την προεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, αλλά και την πολιτική που ακολούθησε μετά, με ανακοινώσεις για επερχόμενη οικονομική καταστροφή, που όπως υποστήριξε, πάγωσαν την οικονομία:"Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πώς εγώ τι θα πει ανευθυνότητα: Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε «λεφτά υπάρχουν». Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην Αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα.
Αυτό είναι ανευθυνότητα! Αυτό είναι Η Ανευθυνότητα με το άλφα κεφαλαίο: το αξέχαστο εκείνο «λεφτά υπάρχουν»!Μας λένε ότι τότε δεν γνώριζαν την κατάσταση. Λένε ψέματα! Την γνώριζαν! Όπως ήξεραν ακόμα, ότι τα ελλείμματα σε όλη την Ευρώπη είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω της διεθνούς κρίσης.ι όμως βγήκαν προεκλογικά με κεντρικό σύνθημα: λεφτά υπάρχουν! Και τώρα μας κάνουν… μαθήματα "υπευθυνότητας"" τόνισε με έμφαση ο Αντ.Σαμαράς χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.
Τα επτά ψέμματα του ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δόμησε την ομιλία του σε επτά ψέμματα -όπως τα χαρακτήρισε- του ΠΑΣΟΚ και επτά αλήθειες για όσα πρέπει να γίνουν ώστε να βγει η χώρα από την κρίση:
* Πρώτο ψέμα, ότι μπορούμε να ζούμε συνεχώς μοιράζοντας δανεικά και συσσωρεύοντας χρέη:
Το 1981, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα απ’ αυτές που αποτελούν σήμερα την Ευρωζώνη. Είχε χρέος ελάχιστο: Μόλις το 32% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματός.
* Δεύτερο ψέμα: ότι το χρέος το δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλάνε για τα 80 δισεκατομμύρια που δανείστηκε η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής της. Από τις αρχές του 2004 ως τα τέλη του 2008. Όμως, αν δείτε πού πήγαν αυτά τα χρήματα θα διαπιστώσετε τα εξής:
-- 50 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή ετήσιων τόκων, στο δημόσιο χρέος που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
-- 10 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας.
-- 2,5 δισεκατομμύρια πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια και τα πλήρωσε.
-- 7 δισεκατομμύρια πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία.
*Τρίτο ψέμα: ότι για όλα όσα έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, και πάλι η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε τους τελευταίους τρείς μήνες το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο.
Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ.ο ΠΑΣΟΚ ματαίωσε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, μετέθεσε έσοδα του 2009 το 2010, μετέθεσε δαπάνες του 2010 και τις ενέγραψε στο 2009 και με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες. Και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%!
*Τέταρτο ψέμα: Αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ και το επαναλαμβάνουν ακόμα διάφοροι υποστηρικτές του: Ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη».
Γιατί είναι ψέμα; Διότι μέχρι τις αρχές του χρόνου, τρείς μήνες και πλέον μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οι διεθνείς αγορές δάνειζαν ακόμα την Ελλάδα όσο ήθελε και με λογικά επιτόκια. Περιμένοντας να κάνει κάτι…
Όμως δεν έκανε τίποτε!
Πέμπτο ψέμα: ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί το Μνημόνιο όταν οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν να την δανείσουν. Δηλαδή στα τέλη Απριλίου…
Αυτό κι αν είναι ψέμα! Ακόμα και στις αρχές Μαϊου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν εξαντλήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης.
* Έκτο ψέμα: ότι παρά τις σκληρές θυσίες, το Μνημόνιο οδηγεί τάχα σε «έξοδο από την κρίση»….
Όμως, η πολιτική του Μνημονίου, μειώνει το έλλειμμα από την μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, μέσα από την ύφεση που προκαλεί. Αυτό ήδη έχει φανεί. Τα λουκέτα και η μείωση της κατανάλωσης δεν φέρνουν ποτέ έσοδα στα δημόσια ταμεία. Κι έτσι μεγάλο μέρος των θυσιών πάνε χαμένες.
* Έβδομο ψέμα: ισχυρίζεται ολόκληρος ο μηχανισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, και μαζί όλα τα παπαγαλάκια της κι όλα τα «εξαπτέρυγά» της, ότι η Νέα Δημοκρατία με την άρνησή της στο Μνημόνιο έδειξε τάχα «ανευθυνότητα»:Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πώς εγώ τι θα πει ανευθυνότητα:Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε «λεφτά υπάρχουν». Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην Αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα.Η θέση κατά του Μνημονίου:
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπεραμύνθηκε της επιλογής να μην ψηφίσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση το Μνημόνιο στη Βουλή καθώς όπως είπε όταν ενημερώθηκαν πλήρως για το τι προβλέπει, έκριναν ότι δεν οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση αλλά σε βαθύτερη κρίση, μετατροπή του ελλείμματος σε άλλη μορφή, λόγω ύφεσης και υπερχρέωσης, σε φαύλο κύκλο λουκέτων στις επιχειρήσεις, ανεργία και φαύλο κύκλο νέων σκληρότερων μέτρων.Έκανε λόγο για λάθος προβλέψεις του Μνημονίου, το οποίο επιβάλλει θυσίες χωρίς αντίκρυσμα, διογκώνει το χρέος, προσφέρει λευκή επιταγή για τέσσερα χρόνια, οδηγεί τη χώρα σε υπερχρέωση και κοινωνικές αναταραχές και καθιστά την Ελλάδα μόνιμα εξαρτημένη από το Μηχανισμό Στήριξης.Ασυνεννοησία της κυβέρνησης:
Ο Αντ.Σαμαράς έκανε λόγο για πλήρη έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό:
"Η ίδια η κυβέρνηση προανήγγειλε μικρότερο και πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Και δημιούργησε μια από τις πιο πολυπληθείς κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ… Προανήγγειλε καλύτερο συντονισμό. Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αμήχανα ποιος θα συντονίζει ποιόν. Και ποιος θα συντονίζει τους… συντονιστές!
Γιατί ορίζεται…αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος συντονίζει πάνω από τον συντονιστή Αντιπρόεδρο, ο οποίος θα παραβρίσκεται στην ομάδα συντονισμού, μόνον όταν τον προσκαλέσουν εκτάκτως! Κατάλαβε κανείς τίποτα; Τραγέλαφος… " είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Οι επτά προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας
Τη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. το αφιέρωσε στις προτάσεις του κόμματος για την ανάπτυξη, το οικονομικό μείγμα που εισηγείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ανατραπεί η ύφεση.Ο Αντ.Σαμαράς πρότεινε:
*"Γρήγορη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων και οδικών έργων - ειδικά των αυτοχρηματοδοτούμενων - που ανεξήγητα έχουν σταματήσει. Τα ΣΔΙΤ που έχουν νεκρώσει, το πρόγραμμα για τη βελτίωση του ενεργειακού δυναμικού κατοικιών που το δέχθηκαν και το… ξέχασαν μετά. Αλλά και η σεισμική θωράκιση των κτιρίων. Και γενικότερα η στήριξη της οικοδομής. Που θα φέρει περισσότερα έσοδα απ’ όσο θα «κοστίσει»"
*"Συστηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Που είναι τεράστια, μεγαλύτερη από το συνολικό μας χρέος σε αντικειμενική αξία, αλλά είναι πλήρως αδρανής"
*Αποκατάσταση της αδικίας με την περικοπή των συντάξεων: "Έχουμε ήδη προτείνει μέχρι και συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού που μπορούν να κοπούν, ώστε να βρεθούν τα χρήματα και να επιστραφούν οι συντάξεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και τους έχουμε δώσει αναλυτικά στη δημοσιότητα"
*"Να επιστρέψει το κράτος τις οφειλές του. Το προβλέπει άλλωστε και το ίδιο το Μνημόνιο, αλλά δεν εξηγεί πώς… "
*"Να τεθούν στόχοι πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα ως προαπαιτούμενο για να πάρουν ενίσχυση. Και υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, αφού αυτές οι τελευταίες χρησιμοποιούν κρατικά ομόλογα για να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με δύο λόγια, οι Τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Κι αυτό να γίνει με μεθόδους υγιούς τραπεζικής".
*Ζήτησε μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και τα φυσικά, πρόσωπα, καθώς και των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα
"Μείωση των φόρων στο εισόδημα και στα κέρδη. Κανείς δεν επενδύει σε μια υπερφορολογημένη χώρα. Πολύ περισσότερο, όταν όλες οι γειτονικές χώρες έχουν φορολογικούς συντελεστές τους μισούς από τους δικούς μας. Ή και πιο χαμηλούς. Αλλά αυτή τη στιγμή, με τα ελλείμματα που αντιμετωπίζουμε και με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα, είναι απαγορευμένο να μειώσουμε τους φόρους. Η υπέρ-φορολόγηση που γίνεται στην Ελλάδα σήμερα δεν μοιράζει τα «βάρη», διώχνει θέσεις εργασίες, διογκώνει την ανεργία, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα.
Δεν φορολογούμε τους έχοντες και κατέχοντες. Διώχνουμε τους επενδυτές. Και στη συνέχεια τα φορολογικά βάρη πέφτουν στους εργαζόμενους και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα" είπε ο Αντ.Σαμαράς.-Επίσης ζήτησε μείωση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να μην φεύγουν από την Ελλάδα οι υψηλά φορολογούμενοι και σταθερότητα φορολογικής πολιτικής. Ζήτησε ακόμη τη διακοπή της διπλής φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία.
-Μείωση στη φορολογία των διανεμόμενων κερδών για τις επιχειρήσεις, που σήμερα είναι 40%
Ζήτησε επίσης τη μείωση των φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και το εισόδημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Η φορολόγηση είπε, στην Ελλάδα διώχνει τους επενδυτές και στη συνέχεια τα βάρη πέφτουν στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας.
Ζήτησε μείωση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο αίτημα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους, καθώς διώχνει τους εργοδότες ή τους υποχρεώνει στη μαύρη εργασία προσωπικού, ενώ δεν μπαίνουν χρήματα -όπως υποστηρίζει- στα ασφαλιστικά ταμεία."Για να αυξήσουμε τα ασφαλιστικά έσοδα πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Σταδιακά, ασφαλώς! Προσεκτικά, οπωσδήποτε. Επιδοτώντας όπου μπορούμε την εργασία από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αλλά να αρχίσουμε, κάποια στιγμή, να μειώνουμε τις εισφορές. Και των εργοδοτών και των εργαζομένων. Θα εισπράξουμε συνολικά περισσότερα, αν πάρουμε λίγο λιγότερα από πολύ περισσότερους.Τώρα παίρνουμε πολλά από όλο και λιγότερους. Απ’ αυτούς που δεν μπορούν να φύγουν ή δεν μπορούν να κρυφτούν" τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.Τέλος, ο Αντ.Σαμαράς, πρότεινε τη μείωση της γραφειοκρατίας, με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών με το Δημόσιο, απελευθέρωση των Δημόσιων Επενδύσεων (όπου αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σε σωστή τροχιά), να ενοποιηθούν κατακερματισμένες αρμοδιότητες στον Δημόσιο τομέα, να ανασχεδιαστεί το κράτος ακόμη και με προυπολογισμό μηδενικής βάσης, να δοθεί προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη, να δόθεί έμφαση στην εξωστρέφεια και να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα .ΠΗΓΗhttp://news247.gr/: