Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άρματα μάχης. Περισσότεροι από 100 οι νεκροί της εξέγερσης. Ξένοι υπήκοοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα. Σημειώνονται εκτεταμένες λεηλασίες

Μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου το απόγευμα της Κυριακής, δείγμα του ότι ο Μουμπάρακ δεν θα τα παρατήσει εύκολα.Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ και στις γύρω περιοχές αψηφώντας το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που άρχισε να ισχύει από τις 4 το απόγευμα.Μήνυμα νίκης έστειλε ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος. Μιλώντας στο πλήθος, κάλεσε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης."Είμαι μαζί σας, μαζί θα τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε δεν γυρίζουμε πίσω" είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσαΟμάδες φρούρησης των ίδιων των κατοίκων συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης με στόχο να αποτρέψουν όποιον θέλει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους και να βλάψει τις οικογένειές τους.Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου. Τα καταστήματα είναι κλειστά σε όλο το κέντρο της πόλης, πολλές βιτρίνες είναι σπασμένες και πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 16.00 ξεκινά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που διαρκεί μέχρι τις 8 το πρωϊ.
Εξάλλου τα καταστήματα τραπεζών και κεντρικών οργανισμών είναι κλειστά και όσον αφορά το ίντερνετ συνεχίζει να μη λειτουργεί.
Όπου φύγει φύγει
Χιλιάδες πολίτες ξένων χωρών συνωστίζονται στα αεροδρόμια, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, καθώς η κρίση εξαπλώνεται και η εξέγερση, συνοδεύεται από ληστείες και λεηλασίες.
Την απομάκρυνσή τους ζητούν Έλληνες της Αλεξάνδρειας, καθώς στην πόλη επικρατεί αναρχία.
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.
"Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ενημερώνει τους αμερικανούς πολίτες στην Αίγυπτο που επιθυμούν να φύγουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη", σύμφωνα με την ανακοίνωση.
"Οι πτήσεις θα αρχίσουν να αναχωρούν από την Αίγυπτο τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου", προσθέτει η ανακοίνωση.Σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν εταιρείες, που αναμένεται να αποσύρουν το προσωπικό τους από τη χώρα.Τα γαλλικά πρακτορεία ταξιδίων ανέστειλαν "μέχρι νεωτέρας" τις αναχωρήσεις για την Αίγυπτο, έπειτα από τις συστάσεις της γαλλικής κυβέρνησης.
Και το βελγικό πρακτορείο ταξιδίων Jetair αποφάσισε να μεταφέρει εκτός της χώρας όλους τους πελάτες του που βρίσκονται στην Αίγπυτο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.
Από τη μεριά τους τα βρετανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δήλωσαν σήμερα ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, να εκκενώσουν τους πελάτες τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και να ακυρώσουν τις αναχωρήσειςhttp://news247.gr.
.

Η λίστα ιστολογίων μου