Δημήτρης Παφίλας: Έχει και η Βουλιαγμένη σούσι

Κάτι δεν πηγαίνει καλά. Όταν αυτοί που σε δάνεισαν πέρυσι 110 δισ. ευρώ  και ετοιμάζονται να σου δανείσουν άλλα 100 -αφού σου έκοψαν την αναπνοή πρώτα- τότε το έργο στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Αλλά δεν μπορούμε να το δούμε.
Οι σκηνές το έργου είναι εξωτερικές. Εκ των πραγμάτων, άλλωστε το έργο είναι μεγάλο, διότι ο πρόεδρος της διεθνής των χρεωμένων, ο κ. Μπάρακ Ομπάμα καλεί την καγκελάριο Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα για να σώσει την παγκόσμια οικονομία !!Το έργο της  Ελλάδας έχει παιχθεί σε αποκλειστική προβολή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια αδύναμη χώρα την έκαιγαν το καλοκαίρι του 2007 καθημερινά. Μια αδύναμη πόλη, κοιτίδα πολιτισμού, την έκαιγαν τον Δεκέμβριο του 2008, εκτός από τα πολυκαταστήματα του Zara. Μια χώρα που είχε τότε μια κυβέρνηση οποία ήταν παραιτημένη στα κελεύσματα 4-5 οικογενειών, μιας γερμανικής πολυεθνικής, αλλά και μιας απίθανης που έκαιγε το παρκάκι, δίχως να δίνει λογαριασμό. 
Η κυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που στηριζόταν σε  εξωνημένους συμβούλους των οικογενειών, επιχειρούσε να αποκολλήσει τα βαρίδια, αλλά η τότε αντιπολίτευση ανακάλυψε την λέξη «ξεπουληματίες» για τον ΟΤΕ. Η χώρα κατάφερνε, όμως, να δανείζεται ακόμη, όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι χρεωμένοι της γης. Μέσα σ οκτώ μήνες έχασε το δικαίωμα αυτό διότι  είχαμε την τύχη να έχουμε ένα πρωθυπουργό  που θα έσωζε την χώρα από την  χρεοκοπία.Με τι τρόπο ; Με το να δανειστεί άλλα 110 δις. ευρώ ενυπόθηκα, αλλά με κομμένο το σωληνάκι του οξυγόνου ( φόροι ). Και αφού δεν προχώρησε τίποτε από όσα υποσχέθηκε μέσα σε ενάμισι χρόνο, τώρα όλα θα γίνουν μέσα σε δυο χρόνια και κάτι μήνες. Ο λογαριασμός του χρέους θα γράφει όμως, 170 δις. ευρώ συν στην καλύτερη περίπτωση, και αφού πωλήσουμε 50 δις. ευρώ περιουσιακά στοιχεία.Μ ΄ άλλα λόγια , μια χώρα που θα «γράφει» 445 δις. χρέος ( 345 συν 100) θα την σώσουν οι υπερδυνάμεις που χρωστούν 10 τρις ( ΗΠΑ ), 2,2 τρις ( Γερμανία ), 1,5 ( Γαλλία ) κλπ.
Ποια είναι η υπερδύναμη ; Η Ελλάδα που στηρίζει την παγκόσμια οικονομία, όπως λέει ο Ομπάμα ή οι ΗΠΑ ; Η χώρα μας έχει την ευκαιρία να θέσει τους παγκόσμιους κανόνες, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Ένα νέο μπρέτον Γούντς στη Βουλιαγμένη ( ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΙ), για τους βουλιαγμένους στα χρέη. Και δεν υποστηρίζουμε να πάμε σε χρεοκοπία, ούτε να φύγουμε από το ευρώ. Να διεκδικήσουμε, όμως, τους νέους κανόνες της διεθνής των χρεωμένων. Άλλωστε αν οδεύουμε σε γενικευμένο πόλεμο χρεών , δεν έχουμε κανέναν φόβο. Το δηλώσαμε πρώτοι, μετά το Οκτώβριο του 2009. Αυτή τη φορά, όμως, δεν χρειάζεται δηλώσεις για το πιστόλι που πρέπει να μπει στο τραπέζι, αλλά να το δώσουμε μαζί με τις σφαίρες. Θα το βάλει η κόρη του παπά, η Άντζελα στο κεφάλι της ;http://www.protothema.gr

Η λίστα ιστολογίων μου