Ποια είναι η αιτία που τα φρούτα γίνονται πιο ζουμερά, όταν μείνουν; Αφού δεν παίρνουν νερό από πουθενά... Την απάντηση έχει το περιοδικό Science Illustrated: Τα άγουρα φρούτα περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες του υδατάνθρακα που ονομάζεται πηκτίνη, ο οποίος ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα. Όταν τα φρούτα ωριμάσουν, η πηκτίνη διασπάται και γι’ αυτό τα φρούτα μαλακώνουν και φαίνονται πιο ζουμερά. Το νερό υπάρχει εκεί ανέκαθεν, αλλά δεν απελευθερώνεται όσο τα κυτταρικά τοιχώματα είναι σκληρά. Η διαδικασία ξεκινάει, όταν χαλαρώνει η συνοχή στις μεγάλες αλυσίδες των μορίων της πηκτίνης, οι οποίες δεν είναι διαλυτές στο νερό, και δημιουργούνται μικρότερες αλυσίδες, που είναι υδατοδιαλυτές. Η πηκτίνη χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως σταθεροποιητικό μέσο και δίνει, μεταξύ άλλων, στο ζελέ την υφή του.http://www.real.gr/