Συμπτώματα και τρόποι πρόληψης
Συχνά το τραπέζι μπορεί να καταλήξει σε τροφική δηλητηρίαση. Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι ένα λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε μικρόβια και ουσίες που αυτά παράγουν. Τα μικρόβια μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες) και εκεί κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων θερμοκρασιών αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες. Η είσοδος των εξωτοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την τροφή οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση.Ποια είναι τα συμπτώματα;
-έμετος
-διάρροια
-πυρετός, σε περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε διεισδυτικά βακτήρια όπως η Σαλμονέλλα.
Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα:
-Μολυσμένο νερό. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύσεως.
-Κρέμα ή μαγιονέζα
Οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της τροφής από σταφυλόκοκκο, που προέρχεται από τα χέρια ατόμων που προετοιμάζουν την τροφή πριν να σερβιριστεί. Ο σταφυλόκοκκος αφού μολύνει τη κρέμα πολλαπλασιάζεται και παράγει εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί την οξεία γαστρεντερίτιδα.
-Αυγά ή πουλερικά
Πρόληψη:
Βασική αρχή για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τηρούνται ορισμένοι κανόνες υγιεινής.
- Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.
- Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθαλάμους εστιατορίων σε ακατάλληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικροβίων.
-Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανάλωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμοθαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλωμένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.http://www.newsbeast.gr