Όλι Ρεν: «Το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια των πολιτικών της…»

Όλι Ρεν: «Το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια των πολιτικών της…»

Με τη φράση « το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια των πολιτικών της», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θα εγκρίνουν το νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας αν προηγουμένως δεν διασφαλισθεί η αποτελεσματική, «αληθινή» όπως την χαρακτήρισαν, τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, τήρηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που οφείλει η χώρα μας να προωθήσει άμεσα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, o κύριος Ρεν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισαν πως η Ευρωζώνη επιφυλάσσεται να δώσει το πράσινο φως για τη νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, εάν προηγουμένως δεν εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το νέο πακέτο λιτότητας το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής και στο «και πέντε» από τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Παρ' όλη τη σημαντική πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γιούνκερ, ο οποίος προσδιόρισε την ερχόμενη Τετάρτη ως την κομβική ημέρα για τη νέα συνάντηση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε και θα ληφθεί η τελική έγκριση της βοήθειας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι όροι οι οποίοι έχουν τεθεί θα εκπληρωθούν ως τότε.
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το σχέδιο συμφωνίας για το PSI ολοκληρώνεται και θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα.
Σημείωσε ότι δεν μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα σε αυτή τη συνάντηση καθώς θα πρέπει πρώτα να δεσμευτούν τα πολιτικά κόμματα και για τις κινήσεις τους μετά τις εκλογές.
Ερωτηθείς πάντως για το τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση δήλωσε πεπεισμένος πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει το πρόγραμμα που απορρέει από τη συμφωνία με την τρόικα.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον περιβόητο «κλειστό λογαριασμό», όπου και θα κατατεθούν τα κεφάλαια της νέας δανειακής σύμβασης, για να απαντήσει πως αυτή η λύση μελετάται από την Κομισιόν και το Eurogroup σοβαρά καθώς αποτελεί ένα είδος διασφάλισης για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Για το ίδιο θέμα ο κύριος Γιούνκερ τόνισε: "Βάλαμε στόχους ενίσχυσης του μηχανισμού παρακολούθησης. Προτεραιότητα είναι η Ελλάδα να εξυπηρετεί το χρέος της".
Και σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε: "Δεν θα υπάρξει δόση αν δεν υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος. Επιμένουμε στην εφαρμογή. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε με ένα σύστημα υποσχέσεων. Ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει μέχρι την Τετάρτη από που θα εξασφαλίσει το ποσό των 325 εκατομμυρίων ευρώ"…http://www.protothema.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου