"Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται"

Την άποψη ότι "ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται" και πως το ελληνικό κράτος "θα πρέπει να προχωρήσει στην διεκδίκηση", εκφράζει ο καθηγητής Στέλιος Περράκης.
Ο κ. Περράκης εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παρέμβαση που έκανε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορούσε αντιδικία της Γερμανίας και της Ιταλίας για την κατάσχεση στη δεύτερη περιουσιακού στοιχείου της πρώτης, προκειμένου να αποζημιωθούν θύματα του ολοκαυτώματος του Διστόμου.
Ερωτηθείς, σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, που αποδέχθηκε τις θέσεις της γερμανικής πλευράς, ο κ. Περράκης δήλωσε: "Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σαφώς σε μία συντηρητική γραμμή με μία εξαιρετικά στενή ερμηνεία του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, με την έννοια ότι δεν διαπίστωσε καμία μετακίνηση πρακτικής στο θέμα της ετεροδικίας των κρατών, όταν μάλιστα τίθεται ζήτημα από την πλευρά ιδιωτών οι οποίοι με αγωγές τους επικαλούμενοι παραβιάσεις σοβαρές, ανθρωπιστικού δικαίου και δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε διάρκεια ένοπλων συρράξεων, κατοχής κ.λπ., ζητούν επανόρθωση. Είναι ένας δρόμος που ακολουθήσαμε και στην Ελλάδα, είναι ένας δρόμος που είναι η καινούργια, αν θέλετε, αντίληψη, πέρα από την κλασσική παραδοσιακή, της διακρατικής συνεννόησης προκειμένου να υπάρξουν επανορθώσεις".
Όλα ανοιχτά στο μέλλον
Σύμφωνα με τον κ. Περράκη, το δικαστήριο θεώρησε ότι η Ιταλία με τις δικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει, αποδεχόμενη τα αιτήματα ιδιωτών, παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων εκτέλεσης των δικών μας Δικαστηρίων, του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς και του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση σφαγής του Διστόμου, καθώς επίσης και για την κατάσχεση της βίλας Vigoni.
"Αυτή είναι η μία, πρώτη ανάγνωση που μπορεί να κάνει κανείς και σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πλειοψηφία του Δικαστηρίου, αφού υπάρχουν και τρεις Δικαστές οι οποίοι ακολουθούν άλλη κατεύθυνση, βλέπουν διαφορετικά τη θέση του ατόμου σήμερα στο διεθνές γίγνεσθαι και μάλιστα μπροστά στην κρατική κυριαρχία, η οποία προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματα τα φοβερά τα οποία κάνει το κράτος" τονίζει ο καθηγητής.
"Από την άλλη πλευρά το Δικαστήριο", σύμφωνα με τον κ. Περράκη", ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η Ιταλία και η Γερμανία, άρα το επεκτείνουμε τώρα αυτό γιατί αυτό ενδιαφέρει κι εμάς, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνομιλίες προκειμένου να διευκρινιστεί τί ακριβώς μέλλει γενέσθαι με τα ζητήματα των επανορθώσεων. Δηλαδή το Δικαστήριο θέλει να επαναφέρει σε διακρατικό επίπεδο συνεννόησης το θέμα των επανορθώσεων. Άρα λοιπόν η συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι έστω και αν είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι Δικαστές δεν διαπιστώνουν εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου, το θεωρούν σαν να είναι κάτι παγωμένο, ενώ δε νομίζω ότι τα πράγματα είναι έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι σοφότεροι να ξέρουν αυτοί".
Η ώρα της Ελλάδας
Σύμφωνα με τον κ. Περράκη,  ο αγώνας για τη διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται και αυτό σημαίνει ότι το κράτος, δηλαδή και η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει πια αυτή να προχωρήσει στην διεκδίκηση με τυπικό τρόπο.
Δηλαδή να ξαναπιάσει τη σκυτάλη από εκείνη την περίφημη ρηματική διακοίνωση του 1995, η οποία έμεινε αναπάντητη και επί πολλές δεκαετίες μετά.
"Αυτό είναι μία απόφαση πολιτική, δεν ανήκει σε μένα, λέω την προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή, προκειμένου να διεκδικήσουμε τις επανορθώσεις για όλα τα ολοκαυτώματα που γίνανε στην Ελλάδα, καθώς επίσης, αυτοτελές ζήτημα είναι αυτό, το θέμα του αναγκαστικού δανείου του 1942-1943. Ξέρετε, ο αγώνας για την δικαίωση είναι μακρύς και δυστυχώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν λέει ακόμα να κλείσει, πόσο μάλιστα όταν βγαίνουν και τέτοιες αποφάσεις" καταλήγει ο κ. Περράκης.
ΝΔ: Το ζήτημα δεν έχει λήξει
Ανοιχτό παραμένει για τη ΝΔ το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, παρά τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.
Σε ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης τονίζει πως η απόφαση αυτή δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης των πολεμικών αποζημιώσεων και δεν συμβαδίζει ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες ούτε με το αίσθημα δικαίου του Ελληνικού λαού και γενικότερα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.
Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης κάνει σαφές πως "επ' ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει λήξει".
"Ξανακλαίμε τους νεκρούς μας"
  Με μια πικρή δήλωση σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βύρωνας Πολύδωρας, την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, σε βάρος της προσφυγής των κατοίκων του Διστόμου στα ιταλικά δικαστήρια.
"Υποδέχομαι την απόφαση της Χάγης με αγανάκτηση και δάκρυα. Ξανακλαίμε τους νεκρούς μας και τα θύματα του Διστόμου. Καμία ετεροδικία δεν ακυρώνει και παραγράφει τα εγκλήματα πολέμου", δήλωσε ο κ. Πολύδωρας, στο περιθώριο συζήτησης επερώτησης της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής.
"Κανείς, καμιά απόφαση κανενός δικαστηρίου, δεν μπορεί να παραγράψει την ιστορία", δήλωσε αργότερα από πλευράς του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης. "Δεν μπορεί να διαλύσει, να σβήσει από τη μνήμη των ανθρώπων, το αίμα που αδίκως έχει χυθεί. Δικαιολογημένα αγανακτήσατε, αγανακτεί όλος ο ελληνικός λαός, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως έχον να κάνουν με ένα λαό με μνήμη και ιστορική συνείδηση, που μπορεί και αντέχει στις κακουχίες, γιατί έχει DNA μαχητή αυτός ο λαός", πρόσθεσε.
"Η δήλωση Πολύδωρα μας εκφράζει. Η ελληνική ιστορία συναρπάζει και μας παιδαγωγεί, και αποδεικνύει πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μπορούνε πολλά - και μπορεί να ξεπεράσουμε και την σημερινή οικονομική καταχνιά", ανέφερε τέλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης.http://news247.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου