Πέψη στο μάξιμουμ

Πέψη στο μάξιμουμ
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή έχουμε νιώσει δυσπεψία όταν έχουμε φάει πολύ ή κάτι δυσκολοχώνευτο ή αν έχουμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Τις περισσότερες φορές όμως η ενόχληση διαρκεί λίγο. Υπάρχουν περιπτώσεις, ωστόσο, που τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Η πέψη είναι μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του οργανισμού και αφορά τη διαδικασία του πεπτικού συστήματος κατά την οποία η τροφή που βρίσκεται στο στομάχι διασπάται με τη βοήθεια των ενζύμων και άλλων ουσιών, προκειμένου να γίνει δυνατή η απορρόφησή της από το λεπτό έντερο. Σε αυτήν τη διαδικασία συμμετέχουν το στομάχι, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, το πάγκρεας και η χολή. Όταν παρουσιαστεί ασυνεργία μεταξύ τους ή βλάβη σε κάποιο από αυτά, έχουμε τη λεγόμενη κακή πέψη ή δυσπεψία που συνοδεύεται από αίσθηση βάρους στο στομάχι, κάποιες καούρες ή ξινίλες, αλλά και διάρροιες, συμπτώματα τα οποία οι γιατροί ονομάζουν «δυσαπορρόφηση». Η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος άλλωστε είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία, μετά το κρυολόγημα ή τη γρίπη, που οδηγεί τους ανθρώπους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Τι πρέπει να κάνεις
Αν υποπτεύεσαι ότι έχεις δυσανεξία σε ένα τρόφιμο, πρέπει να δοκιμάσεις να το αφαιρέσεις από τη διατροφή σου για μερικές εβδομάδες για να δεις αν αισθάνεσαι καλύτερα. Στη συνέχεια επανάφερέ το, κι αν τα συμπτώματα επανέλθουν, είναι καλό στο μέλλον να αποφεύγεις τη συγκεκριμένη τροφή.
Ο ρόλος των φυτικών ινών
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες. Κατ' αρχάς αποτελούν τροφή για τα καλά εντερικά βακτήρια που διαφορετικά θα πεθάνουν από την πείνα. Τα βακτήρια στο παχύ έντερο υποδέχονται τις εύπεπτες φυτικές ίνες και τις μετατρέπουν σε μόρια λιπαρών οξέων. Αυτά πηγαίνουν στο ήπαρ και διεγείρουν το μεταβολισμό των λιπών. Οι ίνες είναι, επίσης, σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να δεσμεύουν τοξικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα.
Τα 5 tips του dr. Lindberg για καλή υγεία του πεπτικού συστήματος:
•Συμπεριλάβετε μεγάλο αριθμό ωμών τροφών στη διατροφή σας, περίπου το 60% αυτών που τρώτε σε μια ημέρα.
•Οι τροφές αυτές μπορούν να είναι ελαφρά βρασμένες, αλλά καλύτερα να παραμένουν ωμές.
•Για να μειώσετε την πρόσληψη τοξινών, να επιλέγετε βιολογικά φρούτα, λαχανικά, γάλα και κρέας.
•Μασήστε την τροφή σας καλά. Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο για να φάει. Όταν τρώτε κάτω από πίεση, δεν γίνεται καλή αφομοίωση των τροφών. Επίσης, να τρώτε λιγότερο από ό,τι χρειάζεστε, καθώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την αίσθηση της πληρότητας έπειτα από 20 λεπτά.
•Κάντε τις εξετάσεις για τροφικές αλλεργίες και προσπαθήστε να εντοπίζετε προβλήματα στη διαδικασία της πέψης. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πολύ συχνή διαταραχή. Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας και να κοιμάστε καλά.http://www.real.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου