Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι αν και οι ενδείξεις είναι σαφείς χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η σωστή προσέγγιση αυτών των ζητημάτων δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη – μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή εξακολουθεί πάντα να αποτελεί το κλειδί για την προστασία του αγγειακού μας συστήματος.
Μεγάλη μελέτη για μια δεκαετία
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα εξέτασαν περίπου 75.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 ως 83 ετών για δέκα χρόνια, από το 1997. Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές – εκ των οποίων κανείς δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ή καρκίνου – συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολουθήσαν ποιοι από αυτούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Υστερα από περίπου μια δεκαετία καταγράφηκαν σχεδόν 4.100 εγκεφαλικά. Οι εθελοντές που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επεισοδίου κατά 12% σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τα ίδια προϊόντα με όλα τα λιπαρά τους.
Στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Stroke», οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι η έρευνά τους απλώς διαπιστώνει μια σύνδεση της κατανάλωσης χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων με τις μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποδείξει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Διαπίστωση με ευρείες συνέπειες
Οι σουηδοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να διερευνηθούν με περισσότερες και εκτενέστερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά πράγματι προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως επισημαίνουν, αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν θα έχουν ευρείες συνέπειες στη δημόσια υγεία, προσφέροντας οφέλη σε εκατομμύρια ανθρώπους.
«Από την άποψη της δημόσιας υγείας, αν οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά από ό,τι γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά θα μπορούσαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό καθώς και άλλες θετικές συνέπειες στην υγεία τους» ανέφερε η Σουζάνα Λάρσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικής Επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Τα οφέλη των χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών, αν επιβεβαιωθούν, θεωρείται ότι συνδέονται με το γεγονός ότι τα προϊόντα του είδους περιέχουν όλα τα ωφέλιμα συστατικά των «λιπαρών» ομολόγων τους – βιταμίνη D, ασβέστιο, κάλιο κ.λ.π. – χωρίς όμως τα «έξτρα» κορεσμένα λίπη που είναι επιβαρυντικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.http://www.tovima.gr