Η φίλη σας, η… ζυγαριά


pregnant-weight-386
Η φίλη σας, η… ζυγαριά
Απ’ τη μια η αδυναμία σας στα γλυκά, απ’ την άλλη ο τρόμος των κιλών. Μάθετε πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρετε για να μην φοβάστε την ώρα της αλήθειας.
Γεμιστά μπισκότα φιγουράρουν στα ντουλάπια, σοκολάτες στέκουν καμαρωτές στα ράφια του ψυγείου ενώ το γαλακτομπούρεκο που σας έφεραν οι κουμπάροι σας φλερτάρει επικίνδυνα με την κατεπείγουσα, ομολογουμένως, ανάγκη σας για κάτι γλυκό… Μπορεί τώρα που είστε έγκυος να επικαλείσθε την κατάστασή σας κάθε φορά που σας πιάνουν λιγούρες, δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε. Θυμηθείτε: το ιδανικό βάρος είναι το κλειδί για τη φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης σας.
Εσείς και… τα κάλλη σας
Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθείτε «Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για μένα;». Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα θα σας απαντήσει ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί, αφού λάβει υπόψη του το βάρος σας πριν μείνετε έγκυος, το ύψος, το σωματότυπό σας, τις καθημερινές σας δραστηριότητες και φυσικά τον αριθμό των εμβρύων που κυοφορείτε. Σε γενικές γραμμές, πάντως, να ξέρετε πως αν τα κιλά σας ήταν φυσιολογικά, μπορείτε να πάρετε περίπου 9-13 kg. Στην περίπτωση που είχατε λίγα κιλάκια παραπάνω θα σας «επιτραπούν» λιγότερα ενώ αν το βάρος σας ήταν κάτω του φυσιολογικού, περισσότερα.
Ζουμ στο πιάτο
Όπως καταλαβαίνετε, βέβαια, τα επιπλέον κιλά που σας αναλογούν θα πρέπει να ληφθούν σωστά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή η οποία να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, που θα βοηθήσουν το έμβρυο να αναπτυχθεί σωστά. Εμπλουτίστε λοιπόν το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.λπ. τις οποίες θα μοιράζετε σε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα. Όπως είπαμε, η ποικιλία είναι το μυστικό και όχι η ποσότητα! Μην παίρνετε λοιπόν… αέρα και τρώτε για 2: Αν είστε φυσιολογικού βάρους, ο οργανισμός σας χρειάζεται ημερησίως -κατά προσέγγιση- μόνο 150 επιπλέον θερμίδες το πρώτο τρίμηνο, 350 το δεύτερο και 300 το τρίτο.
Nα είχα μια σοκολατίτσα
Και μπορεί να ξέρετε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή τώρα που είστε έγκυος, αλλά κάθε τόσο σας πιάνουν τόσο έντονες λιγούρες που κάποιες φορές σας κρατούν όλη νύχτα ξύπνια. Ναι, συμφωνούμε μαζί σας πως τα τσιμπολογήματα είναι απολαυστικότατα, θα σας συμβουλεύαμε ωστόσο να μην ενδίδετε σε αυτά πολύ συχνά. Γι’ αυτό λοιπόν, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω υγιεινές εναλλακτικές επιλογές. Αν σας κυριεύει έντονη λαχτάρα…
…για γλυκό, προτιμήστε γιαούρτι με μέλι, 2-3 κομμάτια μαύρης σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς με σταφίδες.
…για αλμυρό, προτιμήστε να στολίσετε μια φέτα ψωμί του τοστ με σάλτσα, τυρί, γαλοπούλα και να την ψήσετε ή να κόψετε αγγούρι και καρότο σε μπαστουνάκια τα οποία θα νοστιμίσετε με ελαιόλαδο και αλάτι.
Πώς κατανέμονται τα κιλά
Βάρος εμβρύου: περίπου 3-3,5 kg.
Αύξηση του όγκου μήτρας και μαστών:
1-1,5 kg.
Βάρος πλακούντα: 650 gr.
Βάρος αμνιακού υγρού: 800 gr.
Αύξηση του όγκου του αίματος: 1-1,5 kg.
Αύξηση του όγκου των υγρών: περίπου
1,5- 2 kg.
Αύξηση του εναποθηκευμένου λίπους:
2- 2,5kg.http://www.mybabysworld.gr

Η λίστα ιστολογίων μου