Καλός ύπνος για αποτελεσματικά εμβόλια

Καλός ύπνος για αποτελεσματικά εμβόλια
Ο νυχτερινός ύπνος που ξεπερνά σε διάρκεια τις επτά ώρες ενισχύει τη δράση των εμβολίων στον οργανισμό, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, σε αντίθεση με τον «κουτσουρεμένο» ύπνο που αφήνει τον ασθενή χωρίς προστασία.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep» έρχονται από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο ύπνος στο μικροσκόπιο
Στη μελέτη τους έλαβαν μέρος 125 εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, σε τρεις δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη δόση χορηγήθηκαν με διαφορά ενός μήνα μεταξύ τους, ενώ η ενισχυτική τρίτη δόση χορηγήθηκε μετά το πέρας έξι μηνών.
Πριν από τη χορήγηση της δεύτερης και τρίτης δόσης, οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα των αντισωμάτων των εθελοντών. Το ίδιο έγινε και μετά την χορήγηση της τελικής δόσης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι συμμετέχοντες βρίσκονταν υπό την προστασία του εμβολίου.
Οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τους εθελοντές να συμπληρώνουν καθημερινά ένα ημερολόγιο ύπνου, ενώ 88 από αυτούς παρακολουθούνταν ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια της νυχτερινής τους ξεκούρασης.
Ώρες και προστασία
Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι εθελοντές που κοιμούνταν για λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ αντιμετώπιζαν κατά 11,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παραμείνουν απροστάτευτοι απέναντι στην ασθένεια. Προς μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στην περίπτωση όσων απολάμβαναν τον νυχτερινό τους ύπνο για περισσότερες από επτά ώρες κατά μέσο όρο.
«Οι ατελείωτες ώρες εργασίας, η αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας και η γενικότερη ανάγκη για μια 24ωρη ζωή έχουν οδηγήσει τους περισσότερους σε χρόνια έλλειψη ύπνου, η οποία μάλιστα τους έχει γίνει τρόπος ζωής» εξηγεί χαρακτηριστικά ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Άρικ Πράθερ.
«Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας γύρω από τον ξεκάθαρο συσχετισμό μεταξύ του ύπνου και της υγείας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρκετή δουλειά η οποία πρέπει να γίνει ακόμη στον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα, ίσως θα ήταν καλό οι γιατροί που χορηγούν εμβόλια να λαμβάνουν υπόψη το μοτίβο ύπνου των ασθενών τους, καθώς όπως φαίνεται, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη δράση τους» καταλήγει ο ειδικός.http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου