Βιταμίνη D: H "βιταμίνη του ήλιου" |
Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί οστεομαλακία η οποία χαρακτηρίζεται από αδύναμα, εύθραυστα οστά, κατάγματα, οστικό πόνο, και γενικευμένη αδυναμία. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη νευρομυϊκή λειτουργία και επίσης δρα ως αντιφλεγμονώδες.
Η διαιτητική βιταμίνη D παρέχεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικότερα από το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί (ειδικά το τυρί Ελβετίας) και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Επιπλέον τροφές αποτελούν το μουρουνέλαιο, ο εμπλουτισμένος με βιταμίνη D χυμός πορτοκάλι (ελέγξτε την ετικέτα, καθώς η προστιθέμενη ποσότητα βιταμίνης D ποικίλλει) και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.www.ourlife.g