Αναζητείται τρόπος για να μην προχωρήσει ο «ιός» των διαρροών Τριγμοί και … τραύματα στον κυβερνητικό συνασπισμό

Αναζητείται τρόπος για να μην προχωρήσει ο «ιός» των διαρροών

Τριγμοί και … τραύματα στον κυβερνητικό συνασπισμό

«Βαρύτατα τραυματισμένη», πλην, όμως,.. «σώα», βγαίνει η κυβέρνηση από την πιο σκληρή δοκιμασία της ολιγόμηνης θητείας της στην οποία τέθηκε η συνοχή της κατά τις χθεσινές ψηφοφορίες στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Μπορεί το επίμαχο άρθρο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ να εγκρίθηκε από πλειοψηφία 148 βουλευτών, ο τρικομματικός συνασπισμός, όμως, μετράει σημαντικές απώλειες, καθώς σχεδόν κανένα από τα κρίσιμα άρθρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία δεν προσέγγισε το άθροισμα των 176 μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης, ενώ καταψηφίστηκε το άρθρο για την ένταξη των λεγόμενων «ευγενών» Ταμείων στον ΕΟΠΠΥ και δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο για τους μηχανικούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται μήπως τα «τραύματα» που αφήνουν πίσω τους αυτές οι ψηφοφορίες μετατραπούν σε «ανήκεστο βλάβη» για την κυβέρνηση που έχει μπροστά της το επόμενο δεκαήμερο ακόμη πιο κρίσιμες κοινοβουλευτικές δοκιμασίες.
Αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη ψήφιση του «πακέτου» της συμφωνίας με την τρόικα, ακολουθεί η ψηφοφορία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 που είναι προγραμματισμένη για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο και θα διεξαχθεί μόνον λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogoup της 12ης Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ασφυκτική ατμόσφαιρα
Σε αυτή την ασφυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται αποδίδονται οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στα συγκυβερνώντα κόμματα και, κατά ορισμένους, «πυροδοτήθηκαν» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, το μεσημέρι της Τρίτης, ότι περατώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι ήταν «ατυχής» η πρωθυπουργική ανακοίνωση, τουλάχιστον για το χρόνο που επελέγη να γίνει, καθώς την ώρα εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη εσωκομματικές συνεδριάσεις που είχαν συγκληθεί με τη λογική ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχιζόταν.
Συνεργάτες, μάλιστα, του κ. Φώτη Κουβέλη αξιοποιούν χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Eurogroup, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα με την Ελλάδα για να καταδείξουν ότι κακώς η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου βιάστηκε να μιλήσει για το πέρας της διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η αποσταθεροποίηση που παρατηρείται στο ΠΑΣΟΚ και εκφράστηκε με τη μαζική «ανταρσία» των βουλευτών του, οι αποστάσεις που εξακολουθεί να τηρεί η ΔΗΜΑΡ, επιμένοντας στην άρνηση να υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, καθώς και η αποχή των αρχηγών των δύο κομμάτων κυρίων Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη από τις χθεσινές ψηφοφορίες, ανησυχεί την κυβερνητική ηγεσία, καθώς αναδεικνύει το πρόβλημα συνοχής του τρικομματικού συνασπισμού και δημιουργεί την αίσθηση στην κοινή γνώμη αλλά και διεθνώς ότι μικραίνει επικίνδυνα ο πολιτικός ορίζοντας του κυβερνητικού συνασπισμού.
Τα όσα, άλλωστε, προηγήθηκαν των ψηφοφοριών, αλλά και τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια τους, μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει ισχυρός συνεκτικός ιστός που να συνδέει τα κυβερνητικά κόμματα μεταξύ τους. Την ίδια ώρα και στο εσωτερικό τους παρατηρείται έλλειψη συνοχής, με πιο έντονο το φαινόμενο στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα δεν ακολούθησε την επίσημη «γραμμή» στις χθεσινές ψηφοφορίες. Ενώ μια πλειάδα βουλευτών του, που, κατ΄ ορισμένους, μπορεί να φθάνουν ως τους δέκα, είναι επιφυλακτικοί για την ψήφιση των μέτρων.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, απορρίπτουν τη «σεναριολογία», σύμφωνα με την οποία οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες, αμέσως μετά την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις ψηφοφορίες και την εκταμίευση της δόσης. Θεωρούν ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αναστρέψιμη» και επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.
Η συμπαγής ΝΔ και η αριθμητική του 151
Εκιμούν, εξάλλου, ως θετικό το γεγονός ότι ο… ιός των «διαρροών» δεν μεταδόθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς και οι 127 βουλευτές του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος ψήφισαν «ναι σε όλα», στάση που τήρησαν, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν, και οι βουλευτές που είχαν ως προγενέστερη επαγγελματική ιδιότητα αυτή του δημοσιογράφου, υπερψηφίζοντας την τροπολογία για την ένταξη όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, την οποία καταψήφιζε το ΠΑΣΟΚ.
Με αυτό, δε, το δεδομένο, στην αριθμητική αποτύπωση που κάνουν καταλήγουν ότι ακόμη και αν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει ως το τέλος στο «παρών», τα μέτρα θα περάσουν με τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους, εφόσον οι «διαρροές» του ΠΑΣΟΚ περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό και τουλάχιστον 24 από τους 33 «πράσινους» βουλευτές ψηφίσουν θετικά.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακριβώς εννέα ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που, παρά τις υποχωρήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στο άρθρο 2 για τις αποκρατικοποιήσεις, διαφοροποιήθηκαν από την κομματική «γραμμή». Ειδικότερα, «όχι» είπαν οι κύριοι Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Κασσής και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ το «παρών» επέλεξαν οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Θάνος Μωραΐτης και Αχμέτ Χατζηοσμάν, που είναι σχεδόν οι ίδιοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα μέτρα.  http://www.protothema.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου